“TARIM İŞÇİLERİNİN ESAMESİ OKUNMUYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TARIM İŞÇİLERİNİN ESAMESİ OKUNMUYOR”


 

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümüyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamasına dair soru önergesi vererek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Turan tarafından, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle verilen önergede, öncelikle Türkiye’de tarımsal üretimde emeğin kahır ekseriyetini mevsimlik tarım işçilerinin oluşturduğuna dikkat çekildi.

Turan, “Mevsimlik tarım işçileri, sağlıksız, sigortasız ve güvencesiz çalışma koşulları, düşük ücrete mecbur bırakılmaları, çalıştıkları tarlalarda barınma sorunları, çocukların eğitimden uzak olmaları gibi pek çok sorunla uğraşırken aynı zamanda Türkiye tarımsal üretimindeki elde edilen hasılada ciddi oranda payları olduğu su götürmez bir gerçektir. Fakat Tarım ve Orman Bakanlığı ve sermaye iş birliği ile birlikte uygulanan tarım politikalarında mevsimlik tarım işçilerinin esamesinin okunmadığı bir durumla karşı karşıyayız. Tarımsal üretimde emeği olan mevsimlik tarım işçileri hakkında Tarım ve Orman bakanlığı tarafından herhangi bir çalışmanın olmamasının kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Tarım ve Orman Bakanlığının mevsimlik tarım işçilerine yönelik herhangi bir çalışmanın olmaması ile mevsimlik tarım işçilerinin emeklerinin görünmez olması arasında doğrudan bir ilişki vardır. Dolayısıyla Tarımsal üretimde önemli oranda emekleri olan mevsimlik tarım işçileri hakkında bilgi ve istatistiki verilerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılmasının önemli olduğunu düşünmekteyim” dedi.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Milletvekili turan şu sorulara yanıt istedi, “2020 yılında mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin bakanlığınız tarafından yürütülmesi planlanan herhangi bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir? Yok ise olmamasının gerekçesi nelerdir?

2002/2019 yılları arasında tarım sektöründe çalışan mevsimlik tarım işçisi sayısı kaçtır? Ve bu işçilerin yıllara göre dağılımı nasıldır?

2002/2019 yılları arasında tarım sektöründe çalışan mevsimlik tarım işçilerinin kütüklerinin bağlı olduğu illere göre dağılımı nasıldır?

2002/2019 yılları arasında Türkiye’de tarım işçilerini taşıyan araçlarda meydana gelen trafik kaza sayısı ne kadardır?

2002/2019 yılları arasında trafik kazasında ölen tarım işçilerinin sayısı ne kadardır?

2002/2019 yılları arasında trafik kazalarında yaralanan tarım işçisi sayısı ne kadardır?”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA