MERSİN’DE YAŞAYAN YABANCILAR, ULUSLARARASI GÖÇMENLER GÜNÜNDE BULUŞTU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE YAŞAYAN YABANCILAR, ULUSLARARASI GÖÇMENLER GÜNÜNDE BULUŞTU


 

Mersin Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Uluslararası Göçmenler Gününde ‘Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye’ temalı etkinlik düzenledi. Vali Ali İhsan Su’nun katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Mersin’de yaşayan göçmenler, yerel giysileri ve ülke lezzetleriyle bir araya geldi.

Türkiye, 190’ı aşkın milletten 5 milyonun üzerinde yabancıyı misafir ederken, Mersin’de de başta Suriyeliler olmak üzere birçok farklı ülkeden yüz binlerce göçmen yaşıyor. Mersin Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü, kentin kültürel zenginliğini vurgulamak amacıyla 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında ‘Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye’ temalı bir etkinlik düzenledi. Bir otelde düzenlenen etkinliğe, Mersin’de yaşayan Suriyeli, Iraklı, Çerkes, Kafkas, Azeri, Mısırlı ve Afrika ülkelerinden çok sayıda göçmen katıldı. Etkinliğe yerel giysileriyle gelen göçmenler, açtıkları stantlarda da ülkelerinin yemeklerini sergiledi.

Uluslararası Göçmenler Gününde Mersin Valisi Ali İhsan Su da göçmenleri yalnız bırakmadı. Etkinlikte stantları gezerek yöresel yemeklerin tadına bakan Vali Su, farklı kültürlerle ilgili bilgi aldı.

“TÜRKİYE, FARKLI KÖKENDEN İNSANLARIN HUZUR VE GÜVEN İÇİNDE YAŞADIĞI BİR ÜLKEDİR”

Etkinlikte bir konuşma yapan Su, Türkiye'nin geçmişten bugüne kültürel yapısı, coğrafi konumu ve tarihi geçmişi itibariyle hep doğu ile batının buluştuğu uygarlıkların buluştuğu bir kavşak noktası konumuna sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin, bu anlamda farklı köken ve inançtaki insanların sevgi ve kardeşlik duygularıyla huzur ve güven içinde yaşadığı bir ülke olduğunu vurgulayan Su, “Her birimizin doğuştan gelen farklılıkları var ama bunlar kültürümüzün zenginliğini oluşturuyor. Bizim tarihi geleneğimiz, inancımız, örf ve adetlerimiz de hoşgörü temeline dayanır. Biz yaratılanı yaratandan dolayı hoş gören bir kültürün ve inancın varisleriyiz. Bu bakımdan ülkemize gelen, misafir olan, zorunlu veya başka sebeplerle gelen her göçmeni kucaklıyoruz. Onlara en güzel ortamı sağlamak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bunu gerçekten hem millet ve devlet olarak yapıyoruz hem de milletimizin kadirşinaslığını, göçmenlere kucak aşmasını takdirle karşılıyorum. Bu tür programlar kültürlerin kaynaşmasına, birbirimizi daha iyi tanımamıza imkan sağlayan etkinlikler olarak çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Tüm göçmenlerin Göçmenler Gününü kutluyorum” dedi.

“TÜRKİYE, 150 YILDIR GÖÇ HAREKETİNİ BÜNYESİNE KABUL EDİYOR”

İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday da Türkiye'nin göç hareketlerine karşı ciddi bir deneyimi olduğunu belirtti. Türkiye'nin son 150 yılda birçok göç hareketini kendi bünyesine kabul ettiğini ve insani olarak yapılması gereken çalışmaların da ötesinde çalışmalar yaptığını ifade eden İlday, “Günümüzde insanlar, iyi bir iş, iyi bir eğitim veya yaşam standartlarını yükseltmek için göç etmek ya da ülkelerinde yaşanan iç karışıklıklar sebebiyle göç ettirilmek zorunda bırakılmaktadırlar. 2011 yılından itibaren Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar, insani dramlar, ülkemize yönelik daha büyük bir göç ve sığınma hareketine sebep olmuştur. Ülke olarak sorumluluklarımızın gereği Suriye'den gelen kardeşlerimize de kucak açıp, onlara ev sahipliği yapmaktayız. Tarihsel sürecimize baktığımızda, ülke olarak göç akımlarına bakış açımız, göçü önlemenin aksine göçü yönetmek, insan haklarıyla milli ve manevi değerlere önem vermek olmuştur. Yabancılar ülkemize göç ettiklerinde, onları karşılayan insanların başında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü personelini, yani bizler gelmekteyiz. Dolayısıyla bizler, büyük bir vicdani sorumluluğum olduğu bilinciyle hareket etmekteyiz. İlimizde yaşayan yabancıların uyum ve iletişimlerinin artırılması da il müdürlüğümüzün 2020 hedefleri arasında ilk sırada yer almaktadır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından etkinlik, farklı ülkelerin yerel giysilerinin yer aldığı mini defileyle devam etti. Daha sonra Mersin’de yaşayan Çerkes, Kafkas, Suriyeli, Azeri ve göçmenler ile Afrikalı öğrenciler dans ve şarkılarıyla ülkelerinin kültürel zenginliklerini sergilediler.(iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA