POLİPROPİLEN FABRİKASI’NIN YERİ DEĞİŞMELİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

POLİPROPİLEN FABRİKASI’NIN YERİ DEĞİŞMELİ!


 

Karaduvar’da yapılmak istenen Polipropilen Fabrikası ile ilgili tepkiler artarak sürüyor. Son olarak iş insanları ve siyasetçiler tesisin kentin farklı bir bölgesine yapılması önerisini gündeme getirdi.

HEDİYE EROĞLU

Tekfen Holding, bağlı ortaklığı Toros Tarım aracılığıyla Mersin’de 500 bin ton kapasiteli polipropilen üretim tesisi kurmak için harekete geçti.

Tesisle ilgili proje geliştirme çalışmaları devam ederken; arazinin topografik ölçümlemeleri tamamlandı ve resmi ÇED süreci de başlatıldı. Şirket ayrıca arazinin imar planlarındaki niteliğinin özel endüstri bölgesine dönüştürülmesine yönelik başvuru yaptı. Tekfen’den yapılan açıklamada tesisle ilgili tedarik, finansman ve pazarlama çalışmalarına da başlandığı ifade edildi. 

Tekfen’in bu tesis için ÇED başvurusu bakanlıkta onay beklerken bir yandan da, şirketin Karaduvar’daki bir bölgeyi özel endüstri bölgesi ilan etmek için çalıştığı biliniyor. 

Ancak kentte tesise yönelik tepkiler de artarak sürüyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Vahap Seçer, Ekim ayında yapılan Melis toplantısında tesisin yetki açısından kendilerini aşan bir konu olduğunu, ancak, bakanlığa konuyla ilgili olumsuz görüş bildirdiklerini açıkladı.

Tesisin yapılacağı ilçeden sorumlu Akdeniz Belediye Başkanı AKP’li M. Mustafa Gültak ise tesis ile ilgili Kasım ayında yaptığı açıklamada ÇED ile ilgili olumsuz kararın çıkacağını açıklayarak, yöre halkının vereceği tepki doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi.

“YERİ GÖRDÜĞÜNDE CUMHURBAŞKANIMIZ DA KARŞI ÇIKACAKTIR”

Son olarak Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler, katıldığı bir televizyon programında tesisin yerinin değiştirilmesi önerisini gündeme taşıdı.

Mersin’e yapılmak istenen polipropilen üretim tesisinin deniz kenarındaki değerli araziye yapılmasını istemediklerini belirten Güler, “Polipropilen, Türkiye’nin çok fazla ihtiyacının olduğu, poşetten tutun da sandalye ve otomotiv aksamına varıncaya kadar geniş bir tüketim alanı olan bir madde. Şuan ihtiyaç duyulan polipropilenin yüzde 90’ı ithal ediliyor. Buna bağlı olarak cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir takım özel desteklemeler ile Mersin’de yılda 500 bin ton üretim kapasitesi olan bir Polipropilen Fabrikası’nın kurulacağı açıklandı. Sanıyorum cumhurbaşkanımız; denize sıfır olan üstelikte limanın yapımını tehdit eden bu sahayı gördüğünde yapımına karşı çıkacaktır.

Polipropilen, petro kimya sanayinin elde ettiği, petrol türevlerinden elde edilen, kimyasal patlayıcı, parlayıcı bir üründür. Biz Mersinliler olarak 1970’li yıllarda kurulmuş olan Kromsan’ın ürettiği atıklar nedeniyle hala kabuslar görürken ondan daha tehlikeli olan Polipropilen Fabrikası’nın denize sıfır bir noktaya kurulması Mersin açısından cinayet olarak değerlendiriyoruz. Bunu yapmak isteyenlerin bunu bir kez daha düşünmesi gerekir.  Kromsan’dan dersler çıkarmalıyız” dedi.

“KİMYASAL ÜRETİM İÇİN SANAYİ ALANI BELİRLEYELİM”

Akdeniz Belediyesi’nin aralık ayı Melis toplantısında konuyu yeniden gündeme taşıyan CHP’li Meclis Üyesi Muhittin Ertaş da, ilçede bu tür tesisler için bir sanayi alanı belirlenmesi ve Polipropilen Fabrikası’nın da buraya kurulması önerisini gündeme getirdi. Ertaş, “Bana birkaç bilgi geldi, doğruluğu nedir çok da teyit edemedim ancak ilçemiz içerisinde sabun, deterjan, şampuan üreten çeşitli işletmeler olduğu ve bunların koku yaydığı ve çevreye zarar verdiği iddia edilmekte.

Bir kimya sanayi sitesi yok ilçemizde. Küçük de olsa bir sanayi sitemiz olmuş olsa hem belediye buradan gelir elde eder hem de şehir içerisindeki işletmeler şehir dışına çıkartılarak çevresel etki ve zararlarda ortadan kaldırılabilir.

Karaduvar’da yapılmak istenen Polipropilen Tesisi ile ilgili tartışmalar da yaşandı mecliste. Ama sonuçta sanayi tesisi bölgesi olarak değerlendirilen bir yer. Burayı Büyükşehir veya bakanlıklarla bir görüşme yaparak, 20-30 yıllık bir programla oradan kaldırıp başka, daha uygun bir bölgeye alma olanağı yok mudur? Bunun üzerine bir çalışma yapılamaz mı? Ki Bence yapılabilir. Her şey para, bir şey üretmek değil. İnsana, doğaya, çevreye zarar verdikten sonra o üretimin bir yararı yoktur” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA