TKDK’DAN MERSİN’E 50 MİLYON TL HİBE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TKDK’DAN MERSİN’E 50 MİLYON TL HİBE!


 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörlüğünce, IPARD 2 Programının 8. çağrı ilanı kapsamında, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile fiziki varlıklara yönelik yatırımlar sektöründen yalnızca makine ekipman, hizmet ve görünürlük desteklemelerine yönelik 50 milyon Euro hibe desteği verileceği bildirildi.

GİZEM EKİCİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD-II 8. çağrı kapsamında, kapsamında, işleme ve pazarlama sektörlerinde, 320 milyon liralık hibe paketini açıkladı.

TKDK Mersin İl Koordinatörü Beytullah Uygur düzenlediği basın toplantısı ile IPARD-II 8. çağrı kapsamında Mersin’de 50 milyon Euro hibe desteği verileceği açıklayarak, başvuru çağrısı yaptı.

Kurumda düzenlenen toplantıda öncelikle TKDK hakkında bilgi veren Uygur, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşudur. Kurumun amacı; Ulusal kalkınma plan, program ve stratejilerinde öngörülen ilke ve hedefler çerçevesinde, Avrupa birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakları da kapsayacak şekilde, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmektir.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Avrupa Birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan katılım öncesi yardım aracı (IPA) kapsamında kırsal kalkınma bileşeni IPARD programını uygulamaktadır.

Program kapsamında, tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar; et ve süt üreten tarımsal işletmeler ile yumurta üreten işletmelerin desteklenmesi, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması; et, süt, meyve ve sebze ile su ürünlerinin işleme ve pazarlanmasının desteklenmesi, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş-geliştirme yatırımları; bitkisel ürünlerin üretimi ve işlenmesi, arıcılık ve bal işlenmesi, kırsal turizm, kültür balıkçılığı yerel ürünler ve el sanatları, makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımları desteklenmektedir” dedi.

TKDK MERSİN’E 7 YILDA 91,8 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ VERDİ

TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü’nün Nisan 2012 tarihi itibariyle faaliyete başladığını bildiren Müdür Uygur, toplamda 11 ayrı çağrı döneminde 179 proje ile sözleşme imzalandığını aktardı. “Toplam yatırım tutarı 316 Milyon TL olan projeler için 91,8 Milyon TL hibe desteği 139 proje sahibine ödenmiştir” diyen Beytullah Uygur, “IPARD II Programı 5.çağrı kapsamında hayvansal et ve süt üretimi ile işleme ve paketleme sektörlerinde 114,5 Milyon TL yatırım tutarlı ve 47,5 Milyon hibe destekli   23 projenin inceleme ve değerlendirme süreçleri  tamamlanmıştır. Söz konusu projelerden 11’i ile sözleşme imzalandı ve yatırım faaliyetleri devam etmektedir. Sözleşmesi imzalanan projelerin yatırım tutarı 50.111.658,00 TL olup, destek tutarı 20.196.011,00 TL’dir. 64,5 Milyon TL tutarı olan 12 proje ise değerlendirme (onay) için kurum merkezine gönderilmiştir.

IPARD II programı 6. çağrı kapsamında çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş-geliştirme yatırımları kapsamında 83,3 Milyon TL yatırım tutarlı ve 52,3 milyon TL hibe destekli 49 projenin alımı gerçekleştirilmiş ve incelemesi devam etmektedir.

IPARD II 5. ve 6. Çağrı kapsamında başvuruda bulunulan projeler için inceleme ve değerlendirme(Onay) süreçlerinin tamamlanmasıyla uygun kabul edilen projelerin sözleşmelerinin imzalanmasını müteakip 2019-2020 yıllarında yatırımlarına başlanacaktır.

Sözleşmesi imzalanan ve imzalanacak yatırımcılarımıza 2020 yılında 127 milyon TL yatırım yapmayı ve 62 milyon TL hibe desteği vermeyi planlamaktayız.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 25 Kasım 2019 tarihinde 8.Başvuru Çağrı İlanına çıkmıştır. Bu ‘’Başvuru Çağrı İlanı’’ kapsamında Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar (Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin Pazarlanması, Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ) sektörlerinden yalnızca makine – ekipman, hizmet ve görünürlük alımları desteklenecektir.

8.Çağrıda sadece makine - ekipman alımı ve işletmenin öz tüketimi için yenilenebilir enerji yatırımlarına destek verilecektir. Projesinde yapım işi olan başvuru sahipleri söz konusu harcamaları kendileri karşılamak şartı ile başvuru sunabilirler.

Süt işleme ve toplama, et işleme (kesimhaneler hariç) , meyve-sebze ve su ürünlerinin işlenmesi sektörlerinde soğutuculu araç (motorlu taşıt ve soğutma tankı/kasası birlikte) destek kapsamındadır. Süt işleme tesisleri için süt tankerleri, Süt toplama merkezlerinde soğutma tankı ve süt toplama araçları desteklenecektir.

Dondurma ve şoklama işlemleri için gerekli makine -ekipmanlar uygun harcama olarak kabul edilecektir. Önceki Çağrılarda Meyve ve sebze ürünlerinin kurutulması yatırımları, narenciye ve sert kabuklu ürünleri kapsıyordu. Web sayfamızda yayımlanan meyve ve sebze listesindeki tüm ürünlerin kurutulması ve dondurulması da desteklenecektir.

Süt işleme tesisleri ve süt toplama merkezleri yatırımlarında günlük en fazla 70 ton süt işleme ve toplama sınırı vardı. Şimdi bu sınır da kaldırıldı. Günlük en az 10 ton süt işleme alt sınırı mevcuttur.

Yatırımın destek oranı yüzde 40-50 arasında değişmekte ve toplam destek bütçesi 50 milyon Avrodur. Başvurular 02.01.2020 tarihinden itibaren yatırımın uygulanacağı ilde bulunan TKDK Mersin İl Koordinatörlüğünde kabul edilmeye başlanacaktır. Online Proje Başvuru süresi 28.01.2020’de, Projelerin fiili son teslim edilme tarihi ise 31.01.2020’dir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA