“BÜTÇE SAVAŞA DEĞİL, İNSANCA YAŞAMAYA AYRILSIN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BÜTÇE SAVAŞA DEĞİL, İNSANCA YAŞAMAYA AYRILSIN”


 

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu; 2020 bütçesinin savaşa değil, emekçiye ve emekliye ayrılmasını istedi.

Gizem Ekici

Bütçe hakkında açıklamalara başlamadan önce 39 yıl önce yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren’i anan Emekli Sen Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, “Onun silahından çıkmadığı balistik raporlarda belirtilmiş olmasına rağmen idam edildi. Onu ve bu mücadelede kaybettiğimiz arkadaşlarımızı bir kez daha saygıyla anarak konuşmama başlamak istiyorum” dedi.

“BU BÜTÇEDE BASKI VAR”

2020 yılının bütçesinin TBMM’de görüşüldüğü bu günlerde bütçelerin sıradan yasa metinleri olmadığına değinen Alaybeyoğlu, “Önümüzdeki gelecek yılın tahminlerinin bilimsel olarak yapıldığı ve oluşan toplam milli gelirim nasıl pay edileceği, kimlere hangi sınıf ve katmanlara nasıl ve ne kadar dağıtılacağının bilgisini içeren metinlerdir. Biliyoruz ki, hiçbir zaman gerçek anlamda emekçileri, emeklileri gözeten, çalışanları, yoksulları kayıran bir bütçe olmamıştır. Kimi yıllarda emekçilerin, çalışanların, köylülerin milli gelirden aldıkları pay artmış gibi gözükse de bu esasen örgütlü mücadele ile alınmış bir hak olarak görülmelidir” dedi. Son 15-16 yıldır krizin, dış borçlanmanın, yolsuzlukların, israfın, savaşın ve güvenlik konseptli yönelimin faturasının vatandaşlara kesildiğini söyleyen Alaybeyoğlu, “Bunda bizlerin örgütsüz olmamızın, dağınık olmamızın, yeterli demokratik muhalefeti oluşturmamamızın payı büyüktür” dedi. Yapılan bütçede; insanca yaşamın, emeklinin sağlık hakkının ve demokratik bir ülkenin olmadığını söyleyen Alaybeyoğlu, “Bu bütçede 13 milyona yakın emekli yok. Bu bütçe de baskı vardır, yoksulluk vardır, işsizlik vardır, yolsuzluk ve israf vardır. Ve en önemlisi emeklilerin, çalışanların, yoksulların, köylülerin yaşamlarını kolaylaştıran hiçbir tasarruf yoktur. İşte bu nedenlerden ötürü emekliler Tüm Emekli-Sen olarak alanlarda olacağız. Ülkemizin her yerinde taleplerimizi haykıracağız, siyasi iktidara sesimizi duyurmaya çalışacağız” diye konuştu.

“SEFALET ÜCRETİNE MAHKUM ETTİ”

Bütçe yoksulluğun savaşın adaletsizliğin eşitsizliğin bütçesidir diye konuşan Alaybeyoğlu, “Yaşam koşulları için özellikle emekliler için her geçen gün daha zorlaşmakta, dayanılmaz hal almaktadır. Herkesin de bildiği gibi dünden bugüne bu ülkede ne kadar değer, birikim varsa bunlarda emeklilerin emeği, alın teri, izi, payı vardır. Böyle olmasına karşın ne yazık ki bu zamana kadar emekliler sefalet ücretine mahkum etmiştir” dedi.

“ÇOK KAZANANDAN ÇOK ALINMASI GEREK”

Alaybeyoğlu, “2020 bütçesi de emekliler, emekçiler, çalışanlar açısından farklı değildir. 2020 bütçesi yoksulluğu artıracak bir bütçedir. 2013 de kişi başına düşen milli gelir 12 bin 480 dolar iken bu bütçe ile kişi başına düşen milli gelir 9000 doların altına düşecektir. İşsizlik oranı yüzde 14’e çıkmıştır. Yıllık enflasyon resmi rakamlara göre yüzde 12 ama halkın hissettiği ise yüzde 20 den fazladır. Elektriğe ve doğalgaza yapılan zam oranının yüzde 30’u bulduğunu düşünürsek gerçek enflasyonun % kaç olduğu da ortaya çıkar. Açlık sınırı 2 bin 103, yoksulluk sınırı 6 bin 850 lira olduğu ülkemizde, asgari ücret 2020 liradır. Emeklilerin 8 milyonu asgari ücretten daha düşük emekli maaşı almaktadır.

Yolcu garantili, hasta garantili olarak yaptırılan, otoyol, hava limanı, hastane, köprü nedeniyle kullanılsın kullanılmasın tam 19 milyar ödenecektir. 2020 yılında faiz için 139 milyar ödenecektir. Oysa Milli Eğitime ayrılan pay 125 milyar lira, Sağlık Bakanlığı’na ayrılan pay 59 milyar liradır. Eğitimden ve sağlıktan sakınılan pay faize gözü kapalı aktarılmaktadır. Gelirin türevi olması gereken vergi ne yazık ki gelir dağılımını bozan bir hale gelmiştir. Çok kazanandan çok alınması gerekirken bu durum tam tersidir. Vergi yükü emeklilerin, çalışanların, asgari ücretlilerin sırtındadır. Toplanan vergi gelirinin yüzde 55 harcamalar üstünden alınan (ÖTV KDV gibi) vergilerden oluşmaktadır” diye konuştu.

“NE İŞE YARAYACAĞINI BİLMEDİĞİMİZ SİLAHLAR BİZİM ÜRETTİKLERİMİZLE ÖDENİYOR”

Bütçenin bir kısmının savaşa ve güvenliğe ayrıldığını söyleyen ve bunların ne işe yaradığını bilmediklerini söyleyen Alaybeyoğlu, “Toplam vergi gelirlerinin yüzde 63’ü dolaylı vergiler, yüzde 37’sini doğrudan vergilerden oluşmaktadır. Brüt borç stoku 2019 yılı 2’inci çeyreği itibariyle 446 milyar lira olmuştur. Bu bütçenin bir başka özelliği ise savaşa ve güvenliğe ayrılan paydır. 2020 bütçesinde iç ve dış güvenlik için ayrılan pay ise 145 milyardır. TSKGV (Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı) ve SSDF (Savunma Sanayi Destekleme Fonu)’yi de hesaba kattığımızda bu pay 250 milyar liraya çıkmaktadır. Ne işe yarayacağını bilmediğimiz silahlar, neyi savunacağını bilmediğimiz savunma sistemleri devletlerarası siyasi dengenin bir faaliyeti olarak bizim cebimizden çıkan paralarla, bizim ürettiklerimizle ödeniyor” dedi.

“İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Silaha, savunma sistemlerine değil demokrasiye, barışa ihtiyaç olduğunu söyleyen Alaybeyoğlu, “Biz yoksulluk değil, insanca yaşamak istiyoruz. Bu çerçevede Tüm Emekli-Sen olarak 2020 bütçesinden ve Siyasi İktidardan taleplerimiz şunlardır: En az emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Emeklilere her yıl için emekli aylıkları tutarında 4 ikramiye verilmelidir. Emekliler ve eşleri için şehiriçi ulaşım ücretsiz olmalıdır. Asgari ücret tamamıyla vergi dışı kalmalıdır. Emeklilikte yaşa takılan yurttaşlarımızın sorunu biran önce çözümlenmeli ve yaş sınırı kaldırılmalıdır. Temel ihtiyaçlardan KDV kaldırılmalıdır. Sağlık için yapılan kesintiler ve katkı payları emeklilerden alınmamalıdır. Elektrik doğalgaz ve suya yapılan son zamlar geri alınmalıdır. Tüm ödemeler emekli ücreti hesaplanmasına dahil edilmelidir. Güvencesiz istihdam uygulamalarına derhal son verilmelidir” dedi.

Alaybeyoğlu son olarak, “Barışçıl, kardeşçe ve insanca bir yaşam hepimizin hakkıdır. Hele ömrünün büyük kısmını bu ülkenin birikimine harcamış olan emekliler için bu en temel haktır. Bu hak siyasi iktidarların üzerinde tasarruf edebileceği bir hak değildir. Bu hak emekliler için vazgeçilmez haktır. Bu hakkın kendisine ve kullanılmasına yönelik her türlü girişim, bizi Tüm Emekli-Sen’i karşısında bulacaktır” dedi.  



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA