MERSİN’DE 29 BİN DEKAR TARIM ARAZİSİ İMARA AÇILDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE 29 BİN DEKAR TARIM ARAZİSİ İMARA AÇILDI!


 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısında bakanlıktan gelen talep üzerine 29 bin 242 hektarlık tarım arazisini ‘kamusal yarar’ gerekçesiyle imara açtı! Halk TMMOB ve çevre örgütleri göreve çağrıldı.

HEDİYE EROĞLU

Akdeniz havzası içerisinde yer alan ve 1 milyon 585 bin 300 hektarlık yüzölçümü ile Türkiye'nin toplam yüzölçümünün yaklaşık yüzde 2'sini oluşturan Mersin, sahip olduğu 382 bin 300 hektarlık tarım arazilerini koruyamıyor. Yüzölçümünün yüzde 24’ü tarım arazisi olan Mersin, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen talep üzerine 29 bin 242 hektarlık tarım arazisini ‘kamusal yarar’ gerekçesiyle imara açtı!

KOMİSYONLARDA OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısında gündeme gelen düzenlemenin 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yer aldığı belirtilerek, meclisin onaylaması istendi.

“Akdeniz-Toroslar-Yenişehir-Mezitli İlçeleri 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı 2. Etap çalışmaları kapsamında, Mersin İli Toprak Koruma Kurulu’nun 23.10.2019 tarih ve 2019/07 sayılı kararı ile Tarım Dışı Kullanım İzni verilen toplam 2924,2553 hektarlık alana ilişkin 5403 sayılı Kanun uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Kamu Yararı Kararı” alınması ile ilgili teklif İmar ve Bayındırlık, Tarım ve Hayvancılık ile Çevre ve Sağlık Komisyonlarında oy birliğiyle kabul edildi.

“PETROL MÜ ARANACAK? ASKERİ ÜS MÜ KURULACAK?”

Mecliste ise teklifle ilgili ilk olarak söz alan İYİ Partili Meclis Üyesi Ali Deniz,  kararın irdelenmesi gerektiğini belirterek, bu kadar büyük bir alanın toptan tek bir karar ile imara açılmasına tepki gösterdi.

“4 ilçeyi kapsayan plan 6 bölgeye ayrılmış” diyen Deniz, “Tarım dışı kullanılmak istenilen alan 29 bin dekar. Bozyazı’da 27 bin nüfus yaşarken ve toplam sulanabilir alan 29 bin dekarken bir ilçe kadar bir alanı tarım dışına çıkarıyoruz. Burada  1 ve 2’inci bölgeler kıraç tarım dışına çıkarılabilir ama 3 ve 4 nolu alanlar tamamıyla tarım arazisi. Kamu yararı ne maksatla alınacak? Petrol mü aranacak? Askeri üs mü kurulacak? Bazı bölgeler yapılaşma zorunluluğu nedeniyle tarım dışı kullanılabilir ama diğer bölgeler ile ilgili açıklama bekliyoruz” dedi.

“SANAYİ, LOJİSTİK ALANLARI OLUŞTURULACAK”

CHP’li Meclis Üyesi Zekeriya Özgür ise söz konusu düzenlemenin kendilerinden önceki yönetim tarafından yapıldığını anımsatarak, kararı savundu. Öz, “Mersin-Tarsus arasındaki tarım alanlarının bir bölümünün imara açılması sanayi, lojistik alanları oluşturulması için 1/100 binlik alanda düzenleme yapılması talep edildi. Bu alanlar Tarım İl Müdürlüğü tarafından belirlenen ve bakanlıkça da onay verilen alanlar. Bakanlık kamu yararı kararı almadan biz zaten burada karar alamıyoruz. İmara açılan tüm alanlar kullanılacak diye bir şey yok ama bu alanlarda projeksiyona göre, gelecek 20 yıl da ne kadar alan gerekiyorsa o kadarı kullanıma açılacak” dedi.

“KENT BETONLAŞIYOR, TARIM ALANLARI AZALIYOR”

HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi de, düzenlemeye karşı çıkarak, “Çok büyük bir alanı tarım dışı bırakıyoruz. Mersin bir tarım merkezidir ve tarımda model olabilecek çalışmalar yürütmektedir. Türkiye’yi besleyen ve dünyaya açılan konumdadır. Ama biz bunları gittikçe yok ediyoruz. Kent gittikçe betonlaşıyor, tarım alanları azalıyor. Böyle büyük bir alanı her ne kadar kamu yararı olduğu söylense de imara açmak doğru değil! Sanayi, konut alanları da gerekli ama tarım alanlarını yok ediyoruz. Geçen yıl domates aniden 10 TL’ye çıktı, bu bizi düşündürmelidir. Ben bu kararın geçmemesi için oy kullanacağım. Tarım alanlarının bu şekilde kolayca dönüştürülmemesi gerektiğine inanıyor ve burada her hangi bir kamu yarar olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

“SERBEST BÖLGE VE ONUN YANINDAKİ TESİSLERİN ŞEHRİ NE HALE GETİRDİĞİNİN FARKINDASINIZ HER HALDE?”

MHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tat da, uygulamaya destek vererek, “Konu, şehir planlaması yapılırken talep edilen ve geçtiğimiz dönem alınmış bir karar sonucu gündeme gelmiştir. Tarımsal arazileri koruma konusunda Türkiye genelinde özellikle Akdeniz sahiline kurulan şehirleri kökünden kaldırmamız gerekir. Burada biz bir kamu yararı kararı alıyoruz. Biz de isterdik otobanın geçtiği yerin alt tarafına zamanında bir tane tesis, konut yapılmasın ama öyle değil. Serbest Bölge ve onun yanındaki tesislerin şehri ne hale getirdiğinin farkındasınız her halde? Bunları birleştirdiğimizde şehri kökten kaldırmak gerekiyor. Ama bunu yapmak mümkün olmayacağı için bu kamu yararı görüşünü alabiliriz” dedi.

“ŞEHRE YAKIN KÖYLERDE TARIM BİTTİ”

CHP’li Meclis Üyesi Tuncay Gökçel de karara destek vererek, “Tarımla ilgili hassasiyeti anlıyoruz. Tarım arazilerini küçültmeyelim ama bir de olayın başka boyutu var. Şehre yakın köylerde artık tarım yapma imkanı kalmadı. İnsanlar mülklerini satmak zorunda kalıyor ama zorlanıyor. Bugün istenen bölgelerde bir sürü fabrikalar kurulmuş, köylünün elinden çıkmış durumunda. İmara açmak demek tarım gitti, köylünün elinden alındı anlamına gelmiyor. İnsanlar bahçesine gidemiyor, bahçesini koruyamıyor. Madde bağımlıları ile karşılaşıyor” dedi.

“HAVUZLU SİTELERDE YEŞİLİ TARUMAR EDEREK OTURUYOR, DOĞUDAKİ FABRİKALAR İLE PARA KAZANIYORUZ”

Akdeniz Belediye Başkanı AKP’li M. Mustafa Gültak da, karara destek vererek, “Söz konusu alanın büyük kısmı bizim bölgemizde yer alıyor. Liman, serbest bölge ve o bölgenin hepsi doğuya doğru sanayi olarak büyüyor. Mezitli’de, Yenişehir’de havuzlu sitelerde yeşili tarumar ederek oturuyor ve doğu bölgelerdeki fabrikalar ile para kazanıyoruz hepimiz. Memleketin en önemli sanayi alanları için imara açılıyor bu alan. Liman, Serbest bölge, organize sanayi bölgesi burada. Tamamen sanayiye, şehrin istihdamına pozitif katkı sağlayacak alanlar açıyoruz. Kimsenin arazisini çevirmiyor, imara açmıyoruz. Bu şahıslara yönelik bir imar çalışması değil. Bu talep benden önce gelmiş, ben de savunuyorum.

Buradaki arazi sahiplerinin çoğu artık köylü değil, hepsi ‘bir an önce imara açın, biz buraları değerlendirelim, bizim de cebimize 3-5 lira fazla para girsin, biz de bu işten kurtulalım’ diyorlar. Şehrin kaderini değiştirecek bir olay bu. Bu alan ticaret, lojistik bölge olacak, istihdam sağlayacak. Ayrıca bu alan kapsamında Tırmıl Tepesi’nden Tarsus’a kadar ikinci bir çevreyolu yapılacak ve otobanı, D400 karayolunu rahatlatacak. Yani çok kamu yararı var ama görmek istersek. İnandığım için ben bu kararın altına imza attım. Ben de imara açılmasını istemiyorum ama şehrin büyümesi için açmamız gerekiyor. Bu rant tüm Mersin’i ilgilen diren bir konu” dedi.

“SÜTTEN AĞZIMIZ YANDI, YOĞURDU ÜFLEYEREK YİYORUZ”

Son olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, tarım arazilerinin korunması ile ilgili hassasiyete katıldığını söyleyerek, “Sütten dilimiz yandı yoğurdu üfleyerek yeme meselesine çok benziyor bu durum. Önceden plansız projesiz yapılan bir takım yapılaşmalar, tarım topraklarımızı katletti. Ama artık bizler de bunun farkına vardık ülke olarak son birkaç 10 yıldır. Bu işin böyle gitmeyeceğini artık yöneticiler anladı. Şuan kamu yararı adına alacağımız karar ile alan 29 bin 242 dönüm arazi 1/100 binlik planlarda da işlenmiş durumda zaten. Bizim de beklediğimiz çok önemli bir 1/5 binlik plan var. 1/5 binlik ikinci etap planları yapılsın diye hepimiz bekliyoruz çünkü bu bölge daha çok sanayi sitesinin, fabrikaları kapsayan bir alan. Biz de hızlanmasını istiyoruz. Ama tarım toprağının korunması noktasında bir hassasiyetimiz de var. Kamu yararı uydurma kamu yararı değil” dedi.

Rapor bazı meclis üyelerinin itirazı sonucu oy çokluğuyla kabul edildi.

TMMOB VE ÇEVRE ÖRGÜTLERİ GÖREVE ÇAĞRILDI

Ancak sosyal medyada düzenlemeye tepki yağdı. 30 bin  dönüme yakın tarım toprağının 'kamusal yarar' gerekçesiyle imara açılması ile ilgili düzenleme için Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ile çevre örgütleri göreve davet edildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  • Gönderen : ahmet yılmaz - Tarih : 11/12/2019 - 09:15:37
    Sıradan bir çok konuda karşı karşıya gelen farklı parti grupları nedense konu imar olduğunda voltranı oluşturuyorlar ve hemen anlaşıyorlar. İmar konusunda birbirlerine karşı çok müşfikler nedense. Meclis üyesi Topkara mesela her konuda konuşurdu. Ya da Mahmut Tat her şeye muhalifti. Ne oldu da MHP``lisi, AKP``lisi, CHP``lisi imar konusunda uzlaştı! Yerel basından bu rezaletin üzerine gitmesini bekliyoruz.


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA