KADIN YOKSA DEMOKRASİ YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KADIN YOKSA DEMOKRASİ YOK!


 

Mersin’de KA.DER üyesi kadınlar, 5 Aralık kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 85. yıldönümünü, “Kadın yoksa;demokrasi, özgürlük, adalet yok” mesajları ile kutladı.

GİZEM EKİCİ

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Mersin Şubesi, 5 Aralık Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 85. yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutluyor. Bu kapsamda bir basın toplantısı düzenleyen KA.DER Mersin Şubesi, yetkililere; “Kadın yoksa;demokrasi, özgürlük, adalet yok” mesajları ile sesini duyurmaya çalıştı.

KA.DER Danışma Kurulu Üyesi İlksen Sorguç Dinçer’in de katıldığı etkinlikte konuşan Mersin Şube Başkanı Aysu Zeka, “Eşit temsile ulaşıncaya kadar mücadeleye devam!” diyerek konuşmasına başladı.

YÜZDE 9’A ULAŞMAK İÇİN 73 YIL BEKLEDİK

Kadınların engellemelerle karşılaştığını ama haklarına adım adım yürüdüğünü söyleyen Zeka, “8 Şubat 1935’te ilk kez kadınların da olduğu seçimlerde 395 vekilin olduğu parlamentoya 17 kadın seçildi, bir ilde yapılan ara seçimle, kadın vekil sayısı 18 e çıktı. Yüzde 4,6 oranı başlangıç için fena sayılmazdı. Peki sonra, 85 yıllık aralıkta ne oldu? Söyleyelim; engellemeler devam etti. 1950’de 487 vekil içinde sadece 3 kişiydik. Yani yüzde 0,6. KA.DER 1997 kurulduktan sonra yapılan ilk genel seçimlerde yüzde 4,2 yi yakaladık. İlk kez 2007’de yüzde 9,1’i gördük. 73 yıl sonra!!! Yine de yetmez elbette. Bizim istediğimiz yüzde 50. Yani eşit temsil. Şimdi 600 milletvekilinden sadece 102’si kadın olunca, KA.DER olarak soruyoruz: ‘85 yılda sadece bir arpa boyu mu yol gittik?’ Siyaset yolculuğumuzda, bunca gelişmeye, aradan geçen 85 yıla rağmen, ancak yüzde 17 ye ulaşmış olmamız, Anayasamızın eşitlik maddesine, imzaladığımız uluslararası sözleşmelere uygun mu?

GELECEK SEÇİM GELECEK KADIN

Kadınlar da ülkemiz de bunu hak etmiyor. KA.DER olarak #GelecekSeçimGelecekKadın diyoruz. #EşitTemsil istiyoruz. Tıpkı tarihteki hemcinslerimiz gibi eşitlik için mücadele etmeye ve dünyayı değiştirmeye devam edeceğiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA