ACİL SAĞLIK HİZMETİ 10 DAKİKADA KAPINIZDA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ACİL SAĞLIK HİZMETİ 10 DAKİKADA KAPINIZDA!


 

112 acil sağlık hizmetlerinin 25’inci yılı Mersin’de bir dizi etkinlikle kutlandı. 63 adet 112 istasyonu, 94 ambulans, 886 personel ile acil yardım hizmetlerinin kent merkezinde çağrılara ulaşmak için çağrıyı aldıktan 83 saniye sonra yola çıkarak, 10 dakikada adrese ulaştığı açıklandı.

112 acil sağlık hizmetlerinin 25’inci yılı Mersin’de bir dizi etkinlikle kutlandı. 63 adet 112 istasyonu, 94 ambulans, 886 personel ile acil yardım hizmetlerinin kent merkezinde çağrılara ulaşmak için çağrıyı aldıktan 83 saniye sonra yola çıkarak, 10 dakikada adrese ulaştığı açıklandı. 

HEDİYE EROĞLU

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin 25.Yıl Dönümü kutlamaları kapsamında kutlama etkinliği düzenlendi. İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Vali Ali İhsan Su, İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı ile sağlık çalışanları katıldı.

Etkinlikte açılış konuşması yapan Dr. Sinan Bahçacı, insan hayatında acil sağlık hizmetlerinin çok büyük önem taşıdığını belirterek, “Savaşlarda ve barışlarda acil sağlık hizmetleri olmazsa olmazımızdır” dedi.

Vali Ali İhsan Su da, insan hayatında en önemli hususlardan bir tanesinin sağlık olduğunu belirterek, “Kanuni Sultan Süleyman ne diyor, ‘halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’. En büyük nimet, sağlıklı bir nefes alabilmektir.

Şuanda geldiğimiz nokta 112 ile alakalı; bugün ilimizde 63 adet 112 istasyonu, 94 ambulans, 886 personel ile acil yardım hizmetlerini sürdürüyoruz. Çok iyi bir noktaya geldik” dedi.

112 BÜYÜK BİR FİLOYA DÖNÜŞTÜ

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Gül de, bir sunum yaparak, dünyada, Türkiye’de ve Mersin’de acil sağlık hizmetlerinin gelişimini anlattı.

Türkiye genlinde şuan 2019’da 3 bine yakın 112 istasyonu, 5 bini aşkın ambulans, 34 bin sağlık personeli ile büyük bir ağ, filo ile acil sağlık hizmetlerinin verildiğini belirten Gül, “Sadece ambulans olarak hizmete başladık ama coğrafi durumlar, hızın ve zamanın çok önemli olması ile Sağlık Bakanlığı yıllara gelişim gösterdi ve 2005’te motosiklet ambulanslar devreye girdi ki şuanda ülkemizde 65 tane var. 2005’te kar paletli ambulanslar devreye girdi ki şuan Türkiye’de 250 tane var. 2008’de helikopter ambulanslar devreye girdi ki şuan 17 tane bölgesel helikopter ambulansımız var. 2009’da deniz ambulansları devreye girdi ki şuan 6 tane var ve 2011’de uçak ambulanslar devreye girdi ki şuan 3 tane var.

112 ACİL, 2019’DA 153 BİN KİŞİYE HİZMET VERDİ

Mersin’de 112 yıllara göre nasıl gelişti? 1998’de 8 tane acil sağlık hizmeti istasyonu, 8 ambulans ve 1 komuta kontrol hizmeti devreye girdi, 2006’ya kadar ilçelere kadar büyüdü bu yapı. Şuan itibariyle 94 ambulansa sahibiz. Bunların 87 tanesi bildiğimiz kara ambulansı olup 3 tanesi kar paletli ambulanslar, bir tane 4 sedyeli yani 4 hastayı aynı anda taşıyan ambulans, 1 bir tane obez ambulansı ve 2 motosiklet ambulansımız var. Talepler, halkın sağlık okuryazarlığı ve 112’yi bilmesine bağlı olarak giderek artış gösterdi. 2019 yılında 63 istasyon ve 94 ambulansla şuana kadar 153 bin 827 vatandaşımıza acil sağlık hizmeti sunmuş durumdayız.

“112 MERSİN’DE, 10 DAKİKADA ÇAĞRI ADRESİNE ULAŞIYOR”

İlimizde ortak çağrı sistemine 2014’de geçildi ki şuan çok da güzel işliyor. Sadece acil sağlık hizmetine değil tüm durumlarda, bir çağrı düştüğünde itfaiyenin, AFAD’ın, jandarmanın, tüm birimlerin aktif olduğu bir çağrı sistemi aynı anda devreye giriyor. 112’nin çağrıyı aldıktan sonra harekete geçme süresi şuan 83 saniye. Mevcut istasyon çağrıyı aldıktan 83 saniye sonra yola çıkmış bulunuyor. Kentlerde 10 dakikada çağrının verildiği adrese ulaşmamız istenir ki bizim şuan bu alandaki başarı oranımız yüzde 90’ın üzerinde. Kırsalda da 30 dakika içerisinde çağrıya ulaşmamız istenir ki o da yine yüzde 90’ının üzerinde. Hedefimiz bunu yüzde 100 yapmak ama her ne kadar biz hızlı olsak da, önemsesek de, yollarımız açık mı, adresler doğru mu? Bunlar bizi oyaladığı takdirde gecikmeler hasıl olmakta” diye konuştu.

TOPLUMA İLK YARDIM EĞİTİMİ ÇAĞRISI

Ayrıca halka ilk yardım eğitimleri verdiklerini de anımsatan Dr. Gül, 2018’de bin 4 kişiye ve 2019 yılının 11’inci ayın sonuna kadar bin 227 kişiye ücretsiz ilk yardım eğitimi verdiklerini aktardı. “Bunun bize faydası çok oluyor. Keşke talep daha fazla olsa. Biz her zaman eğitime hazırız” diyen Gül, “Özellikle gençlere söylüyorum, ailelerine bahsetsinler; bize başvurdukları zaman ücretsiz iki gün süren güzel bir eğitimle, ambulans gelene kadar neler yapılabileceğine dair çok güzel bir eğitim verebiliriz.

112’de çalışan personellere de sadece mezun oldu, işe başladı, işine devam ediyor diye bakmıyoruz. Bakanlığımız bünyesinde 4 modüllü eğitimler var, eğitim alsalar dahi güncellemeleri gerekir ki bu kapsamda devam eden eğitimlerimiz var” dedi.

2005’de devreye giren; Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) hakkında da bilgilendirme yapan Dr. Mehmet Gül, bu ekibin şuan kentte 185 personelle hizmete devam ettiğini bildirdi.

Kentte ayrıca su kurtarma, dağ ve kimyasal biyolojik radyolojik kurtarma ekipleri olduğunu da belirten Gül, yurtiçi ve yurtdışında da görevler üstlendiklerini sözlerine ekledi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA