“BÜTÇE HALK İÇİN HARCANSIN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BÜTÇE HALK İÇİN HARCANSIN”


 

Akdeniz Belediyesi’nin, Akdeniz İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün yeni binası için 400 bin TL’ye yakın tadilat desteği verme teklifine CHP ve HDP’li meclis üyelerinden ‘yoksul ve borçlu belediyeyiz, destek miktarını azaltalım’ tepkisi geldi. Başkan Gültak ise ayrım yapmadan her kesime destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

HEDİYE EROĞLU

Akdeniz Belediyesi’nin Aralık ayı Meclis toplantısının ilk oturumu belediye toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda belediye yönetiminin Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nün boşalttığı binanın Akdeniz İlçe Emniyet müdürlüğü’ne tahsis edilmesi sonrası gerekli bakım onarım işlerini üstlenme teklifine bazı meclis üyelerinden tepki geldi.

Yaklaşık 400 bin TL’yi bulan bakım onarım giderlerinin Akdeniz gibi borçlu ve fakir bir belediye tarafından üstlenilmesinin doğru olmadığını savunan CHP ve HDP’li meclis üyeleri, bu bütçenin vatandaşa hizmete aktarılması gerektiğini savundu.

“HALKIN BÜTÇESİ EMNİYETE AKTARILMAMALI”

CHP’li Meclis üyesi Halil Kara, belediye mevzuatında emniyete destek ile ilgili bir madde olmadığına dikkat çekerek, “Emniyet aslında İçişleri Bakanlığı’na bağlı. 2020 yılı bütçe i açısından da olaya baktığımızda genel bütçe 1 trilyon 95,5 milyar TL iken, bunun 119.1 milyar TL’sinin ise ülke güvenliğinde yer alan kurumlara aktarılması planlanmakta. Yani Türkiye bütçesinin yüzde 9’u güvenlik kurumlarına ayrılmış durumda. Bu anlamda Akdeniz Belediyesi yoksul bir belediye olup, belediyemizin İçişleri Bakanlığı’na ait bir emniyet binası için 250 ile 400 bin TL arasında tadilat yardımı yapmasını doğru bulmuyorum ve olumsuz oy vereceğimi belirtiyorum” dedi.

AKP’li Zafer Şahin ise resmi makamların Akdeniz’de kalarak ekonomi yaratmasının sağlanmasının hedeflendiğini belirterek, “Resmi kurumlar gidince oradaki esnaftan oturan kadar herkes ciddi şekilde etkileniyor. Bunu genel bütçe değil de yerel atmosfere göre değerlendirirsek daha iyi olur” dedi.

“ÜZERİMİZE YIKILMASI KABUL EDİLEMEZ”

HDP’li Bedriye Kuş ise, bu konunun komisyonlara geldiğinde de tartışıldığını belirterek, “Halka hizmet boyutuyla tüm kurumların yapılması gereken işler yapılmalıdır tabiî ki. Ancak komisyona 250 bin TL olarak gelen ve 345 bin TL’ye kadar çıkartılıp ek ödeneklerde gündeme geldi. Bu meblağ çok yüksek. Mevcut bütçe ortada olup üstelik borçlanmaktayız. Kendi aramızda da 250 bin TL bütçenin açık ihale usulü ile verilmesini kararlaştırmıştık. Ancak tekrardan gündeme gelmesine karar verilmiş. Belediyemizin durumu ortadadır. Borçlanma yetkisini size halkın yararına kullanmak için verdik. Yapılması gerekiyorsa yapılsın ancak böyle yüksek bir memlağnın emniyet müdürlüğüne aktarılmasından ziyade bu bütçenin halkın hizmetine sunulması gerekir. Devlet tarafından yapılması gereken yatırımın küçük bir belediyenin çok borçlanmışken üzerine yıkılması kabul edilir değil. Yapılsın ama bütçesinin büyük çoğunluğu bakanlık tarafınsan karşılansın” diye konuştu.

“ÖNCELİKLİ VE ZORUNLU ALANLARA AĞIRLIK VERMELİYİZ”

HDP’li Ali Tanrıverdi de, devletin bütçesinin kurumlara paylaştırıldığını anımsatarak, “Belediyeler olarak devletin tüm kurumlarını yapmakla kendimizi zorunlu hissedersek temel sorunlarımızın çözümünde, belediyenin birinci derecede yapmakla yükümlü olduğu yasal çerçevenin dışına çıkmış oluruz ve hizmette aksamalar olur. Elbette ki kurumlar bizim kurumlarımızdır. Şu veya bu kurum ayrımı yapmadan, onlar da bu halka hizmet ediyor. Ancak hizmet alanları bellidir. Biz hizmet alanımız dışına çıkarsak zaten sınırlı olan kaynaklarımızın dağılmasını beraberinde getirecektir. Hizmet iyidir, yararlıdır ancak öncelikle zorunlu olduğumuz alanlara hizmet götürmemiz gerekir. Olanaklarımızı çok fazla dağıtmadan kullanmamız gerekir. Gönül ister ki devletin tüm kurumları Akdeniz Bölgesi’nde olsun. Ama Akdeniz’e bağlayacağız diye devletin tüm kurumlarını ihtiyaçlarını karşılamak mantığıyla bir çerçeve çizersek beraberinde çok sıkıntı yaşar ve cebimizde ki üç beş kuruşu da bu alana yatırmış oluruz. Keşke imkanımız olsa, tüm yatırımlar belediyeye yüklenseydi ve kaynaklarda böyle gelseydi. Seve seve biz de tüm imkanları kullanırdık. Bundan sonra değerlendirmeler bu çerçevede yapılmalıdır. Öncelikli ve zorunlu alanlara ağırlık vermeliyiz” diye konuştu.

CHP VE HDP ÇOĞUNLUĞUNA RAĞMEN, TEKLİF OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Konuyla ilgili son olarak açıklamalarda bulunan Başkan M. Mustafa Gültak ise bölgede sadece emniyete değil okullardan ibadethanelere kadar pek çok kurum ve kuruluşa destek verdiklerini söyledi. “Örneğin bölgemizde Cem Evi yok, uygun bir arazi bulursak yapacağız. Ancak Toroslar ve Yenişehir’deki cem evlerine yardımlarda bulunduk. Ayrım yapmıyoruz. Toplum yararına olan her alanda, din, sağlık, eğitim, güvenlik ne olursa olsun gücümüzün yettiği kadar karınca kararınca bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çünkü herkes bizim. Biz sadece bir kurum olarak değil sivil toplum örgütlerine de destek oluyoruz. Biraz da iktidar olmanın farkındalığından onlar da bize geliyorlar. Paraya boğmuyoruz ama gönüllerini alarak destek oluyoruz. Çünkü istiyoruz ki topluma faydalı işler yapsınlar. Tabiî ki bütçemizde kısıtlı alanlar var ama ben zaman zaman da olsa 1-2 defa hibe alabildim. Bütçeyi dengelemeye çalışıyorum. Süper Toto’dan belediyemize 17 milyon TL para getiriyoruz. Bununla spor tesisleri yapacağız” dedi.

Görüşmelerin ardından Akdeniz İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün yeni binasının tadilatı için 400 bin TL’ye yakın destek verilmesi ile ilgili teklif CHP ve HDP’li meclis üyelerinin çoğunluk olmasına rağmen bazı meclis üyelerinin red oyu vermesine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA