AKKUYU’DA GECİKME RİSKİ ARTIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU’DA GECİKME RİSKİ ARTIYOR


 

Akkuyu Nükleer Santrali’ni inşa eden Rosatom’un mali sıkıntıları aşamadığını söyleyen Mehmet Öğütçü, sorunun çözülmemesi durumunda santralin devreye girmesinin gecikebileceğini kaydetti.

Haber Merkezi

Mersin'in Akkuyu bölgesinde inşaatı devam eden Türkiye'nin ilk nükleer santrali ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Sözleşmede 12.35 sent/kilovatsaat alım garantisi verilen ve bu nedenle kamuoyunun gündemine pahalı enerji olarak gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), şimdi de mali sıkıntılarla birlikte anılıyor. 2023 yılında faaliyete geçmesi planlanan Akkuyu NGS'nin inşaatını yapan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) uzun süredir içinde bulunduğu finansman sıkıntısından çıkamıyor. Jeopolitik gelişmeler ve enerji sektörü ile ilgili Sözcü'ye konuşan Enerji Uzmanı ve Eski Diplomat Mehmet Öğütçü, Rosatom'un şu anda 20-25 milyar dolar maliyeti olan Akkuyu NGS için finansman bulmasının çok zor olduğunu kaydetti.

ÇİN NÜKLEERE TALİP

Uluslararası piyasalardan bu finansmanın sağlanamayacağını ifade eden Öğütçü, Batı'nın nükleer silah bahanesiyle zaten buna yanaşmadığını hatırlattı. 2023 yılında santralin küçük bir bölümünün ‘siyasi nedenlerle' açılabileceğini anlatan Öğütçü, ancak projenin geri kalan kısmının ne zaman biteceğinin belirsiz olduğunu dile getirdi.

Rusya ile Türkiye arasında bir paket anlaşma olduğuna dikkat çeken Öğütçü, bu paketin içinde Akkuyu NGS ile birlikte Su-35 savaş uçakları, S-400 füzeleri, turizm, vizeler ve ticaret gibi pek konu olduğunu belirterek, “İki ülke arasındaki ticaret dengesi Türkiye'nin aleyhine işliyor” dedi.  Nükleer enerji konusunda Çin'in de Türkiye'ye gelmek istediğinden bahseden Öğütçü, Sinop ve Trakya'ya santral yapılmaması durumunda Çin'in Akkuyu'ya finansör olarak ortak olabileceğini söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA