SUYA ZAM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SUYA ZAM!


 

Göreve geldikten 3 ay sonra 1 Haziran’da suya yüzde 10 indirim yapan CHP’li Vahap Seçer, 6 ayın sonunda yeniden zam kararı aldı. Mersin’de su ücretlerine Cumhur İttifakı çatlağının büyümesi ile zam geldi. CHP’li belediye yönetiminin zam teklifi AKP’lilerin desteğiyle kabul edildi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Kasım ayı ikinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Toplantıya; Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan ile 10 meclis üyesi katılmadı.

ZAMDAN EN ZARARLI ÇIKAN MUT OLDU!

MESKİ genel kurulunda öne çıkan konu 2020 yılı su tarifelerine zam teklifi oldu. Teklif ile ilgili ilk olarak söz alan MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara oldu.

Tarife ücretlerinin yeniden düzenlenmesine yönelik eleştirilerde bulunan Topkara, “Geçmişte tüm ilçeler belli bir tarife üzerinden işlem görüyordu. O ilçede çalışan işçiler için o ilçeye has fiyat tarifesi oluşturuluyordu. Maliyet ve yatırımlara göre bir rakam tespit ediliyordu. Ama şimdi idare tüm ilçeleri tek bir tarife üzerinde toplamış.

Öte yandan su ücretlendirmede 0.12 olarak başlayan oran 0.10’a çekilmek isteniyor. Bu da yanlış bir uygulama. Bu uygulama ile kullanılan su miktarı azalsa bile daha çok ücret ödenmesi anlamına gelecek.

 Ayrıca 2020 tarifesine baktığımızda Mut’un en yüksek tarife artışı yaşandığı bölge olduğunu görüyoruz. yüzde 80-90 gibi bir zam tarifelere yansıyacak. Bu da hem sizi, hem belediyemizi zora sokacak” dedi.

MHP’li meclis üyesi Duran Kara da, “Burada çarpık bir fiyatlandırma var” diyerek, Gülnar’ın ekonomisi ile Tarsus’un ekonomisinin farklı olduğunu, buna göre bir düzenleme yapılması gerektiğini idile getirdi.

BAŞKAN SEÇMENİ KENDİNE KÜSTÜRMEK İSTEMİYOR

Başkan Vahap Seçer ise tarifelerle ilgili 0.12 metreküp olan başlangıç skalasını 0.10 metreküpe çekme nedenlerinin Türkiye standardını yakalamak olarak açıkladı.

Tüm ilçelerde fiyatların aynı olmasının bazı ilçelerdeki yatırımlardan kaynaklandığını belirten Seçer, “Su depolarının halini biliyor musunuz? Depoların halini söyleyemiyorum. O depolardan su mu içilir? 700 tane depo yapacağım ama kimden alacağım bunun parasını? Biz tarifeleri eşitleyelim dedik ama yaptığımız düzenlemeye rağmen hala daha eşitlemiş değiliz. Çok kullanandan çok, az kullanandan az ücret almaya çalışıyoruz. Adilce davranmaya gayret ediyoruz. Bir yerlere şirin görünme adına bunu yapamayız.

Bizim tartıştığımız yöntem. Hepimiz adaleti arıyoruz. Bu bir sorun, realite tespiti. Sizde takdir edin ki belediyeyi, sular idaresini biz yönetiyoruz, gerçeğe göre adaletli davranmaya çalışıyorum. Haksızlık yapıp, Mut’taki, Gülnar’daki seçmenimi kendime neden küstüreyim?” dedi.  

Topkara ise tekrar söz alarak, “Yapılan yanlış. Su tarifesi böyle olamaz” tepkisi verdi.

DAR GELİRLİ İNDİRİMLİ SU KULLANACAK

Bunun üzerine Vahap Seçer, kentte 10 metreküp altında su kullananların oranının yüzde 61 yani 299 bin kişi olduğunu işaret ederek, “10 bin kişiye ben zaten yüzde 50 indirim yapıyorum. Toplam abone sayım 484 bin. 0.10 metreküp kullanan ile 0.25 metreküp kullanan arasında fark olması lazım. Su tüketimi arttıkça değeri bilinmeli, fiyatı yüksek olmalı, biz insanları az su kullanmaya teşvik etmeliyiz. Kırsal mahallelerde su ucuz olduğu için hortumla ağaçlar arabalar yıkanıyor. Ucuz bulduğunuz zaman malı, yandı gülüm keten helva.

Üstelik bu fiyat düzenlemesi ile de biz maliyetlerimizi kurtarmıyoruz. Biz hiç yatırım yapmazsak ki 2,5 milyar TL’lik yatırım düşünüyoruz. Bir metreküp su maliyeti yatırımsız 4.55 TL. Ben 2,5 milyar TL yatırım yapacağım. Bunun 975 milyon TL’sini öz kaynaklarımdan sağlayacağım. Bu minvalde benim maliyetim 8.77’ye çıkıyor. Ben suyu kaça vereceğim 8.77’ye verebilir miyim? Mümkün değil. 3.32’den başlayıp, kullanıma göre 4.99’a kadar çıkacağım. Toplamda 41 bin işyeri abonemiz var. Bunun yüzde 70’i en alt seviyede zam görecek sınıfta çünkü 0.10 metreküp su kullanıyor. Az kullanandan az, çok kullanandan çok bedel almak durumundayız” dedi.

“GİDERLER ARTTI”

Hiçbir siyasetçinin fiyatlarda tepki alacak bir düzenleme yapmak istemeyeceğini de dile getiren Başkan Seçer, açıklamasını şöyle sürdürdü “Ama diğer illerin fiyatlarını bir araştırın. Bizim yaptığımız düzenlemeler tamamen şuan ki konjektürün realitesine uygun. Giderlerde artış olmuş durumda. Bunlara baktığımız zaman kaçınılmaz bir düzenlemeye gitmek lazım. Haziran ayında yüzde 10’luk bir indirim ile vatandaşa ekstra bir katkı sunmaya çalıştık ama bunun sürdürülebilirliği yok. Mevcut bir enflasyon oranı var veya girdi maliyetlerinde artış söz konusu”.

‘ÖNCE İNDİRİM, SONRA ZAM’ DİYEN SEÇER’E POPÜLİST POLİTİKA ELEŞTİRİSİ

AKP’li Mevlüt Ok da, teklife itiraz ederek, “3-4 ay önceki genel kurulda; ‘Bizim vatandaşın yanında olmamız lazım, seçimde söz verdim’ diyerek su fiyatında indirim istediniz. Aradan 3-4 ay geçti şuanda ‘zam yapmalıyız’ diyorsunuz. Benim Bozyazı’daki vatandaşım neredeyse yüzde 60-70 zamlı su içecek. Bozyazı’ya gittiğimizde suya zam yaptığımızı nasıl izah edeceğiz? Bu insanların aklı ile dalga geçmektir. Ama böyle popülist politika ile bu tabloyu görmeden vatandaşa bunu izah etmek çok zor. Benim Bozyazı’daki şebekem yeni, depolarım yeni cazibe ile geliyor. Bozyazı’da hiçbir yatırıma gerek yok. İki caddem var ama yağmur gideri yok. Benim bunu Bozyazı’daki vatandaşlarıma izah etme şansım yok, aldatmaca, ben red diyorum” diye konuştu.

Başkan Seçer de, “Aldatma, popülist politikalar böyle bir şey yok” diyerek, Türkiye’nin 0 enflasyonla yaşayan bir ekonomiye sahip olmadığını işaret etti. 8 ay önceki akaryakıt fiyatının bugün aynı olmadığını belirten Seçer, !Tefeci faizi uyguluyorlar, devlet bankaları kredi vermiyor. Allah aşkına elim ayağım bağlıyken bana kahramanlık yap diyorsunuz. Kılıcı çekemiyorum ki elim ayağım bağlı” ifadelerini kullandı.

“İNDİRİM DENİLEREK GİZLİ ZAM YAPTINIZ”

MHP’li Mehmet Topkara ise araya girerek, “Metreküp kademelerinin ısrarla düzelmesini istiyoruz. Yüzde 10 indirim yaptığımızda aslında gizli bir zam yapmışız. Şuanda gizli zamma devam ediyoruz. Tonajları aşağı çekerek vatandaşın aynı tonaja daha fazla para ödemesini sağlamış oluyoruz. Ücret ve kademelerdeki tarifelerin 0.12 metreküp olarak düzenlenmesini istiyoruz” dedi.

KOMİSYON ÜYESİ: ‘ŞIK OLMADI’

Komisyon üyesi MHP’li Ali Usca da, komisyon üyelerinin su ücretlendirmesinde 0.10 olan başlangıç skalasının 0.12’ye çekildiğinin gündeme gelmediğini söyleyerek, “Bunu bize daha önce söyleselerdi daha şık olurdu. Ama gizli zam olduğunu düşünmüyorum. Burada bir hata var. Veya 2019 sunumuna baktığımızda 0 metreküp ile 10 metreküp olarak geçiyor fiyatlar. 0.12 denilmiş olsaydı bu tartışma olmazdı. Biz komisyon olarak vermiş olduğumuzu imzanın arkasındayız” dedi.

MHP’DEN KADEME ISRARI

MHP’li meclis üyesi Mahmut Tat da, konu görüşülürken kademelere çok dikkat edilmediğini belirterek, “Ancak grup toplantımızda yüzde 10’luk indirim yapıldığı zaman başlangıç oranının 0.12’dan 0.10’a çekildiğini gördük. Kademe bozulmamalı. MESKİ’nin yapacağı yatırımlar yetmeyecek, daha fazlasını yapmak gerek, bunda problem yok. Su fiyatlarındaki artışlarla ilgili maliyet artışları kabul edilebilecek artışlar. Artışların yansımasının belli oranda yapılması gerekir ama kademe konusunda üzerinde grup olarak durduğumuz konu hassas. Kademinin bu şekilde değil de 0.12 olarak MHP grubu olarak ısrarımız var” dedi.

CHP’DEN, AKP DESTEĞİYLE SUYA ZAM

Seçer ise “Bu zam oranları bile bizim için hiç yeterli değil. Bu para bizim cebimize girmeyecek, bu para maliyetlerimizi de kurtarmayacak. Yine kredi, hibe bulacağız. Yatırım yapmak zorundayız” dedi ve teklifin oy birliği ile kabul edilmesi için çağrı yaptı.

Görüşmelerin ardından su ücretlerinin zamlı tarifesi teklifi AKP’nin CHP’ye destek vermesi ile 35 kabul, 17 red oylarıyla kabul edildi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA