BÜYÜKŞEHİR KİMLERE EMANET? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR KİMLERE EMANET?


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bazı daire başkanlıklarının isim değişikliği düzenlemesi, mevzuatta karşılığının olmaması nedeniyle geri tepti!

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bazı daire başkanlıklarının isim değişikliği düzenlemesi, mevzuatta karşılığının olmaması nedeniyle geri tepti! Norm kadro açılmayan daire başkanlıklarının eski haliyle varlığını sürdürmesine karar verilirken, Büyükşehir’in iş bilmez bürokratları tepki topladı!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantı döneminin 3’üncü birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Açılış ve yoklama ile başlayan meclis bir önceki tutanak özetinin görüşülmesi ile devam etti.

Toplantıya; Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ve Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan başta olmak üzere 21 meclis üyesi katılmadı.

Komisyonlara havale edilen konulardan; 2020 yılı için Zabıta Memurlarına ödenecek olan maktu mesai ücretinin belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu ile Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na müştereken havale edilen konu oy birliğiyle kabul edildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2020 Mali Yılı vergi, harç ve ücret tarifesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konu da oy birliğiyle kabul edildi.

Başkan Seçer, ilçe belediye başkanlarına evsel katı atık tarifelerinin belirlenerek büyükşehire iletilmesi ile ilgili çağrıda bulundu.

İdareden gelen konularda da; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı Görev Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik ve Teşkilat Şemasında değişiklik yapılması ile ilgili teklif oy birliğiyle kabul edildi.

ELEKTRİK DİREKLERİNDE REKLAMLARA GEÇİT YOK

MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara, Başkan Seçer’in elektrik direklerindeki reklamların mahkeme kararı ile toplatıldığını anımsatarak, belediye 2020 yılı ücret tarifesinde direklerle ilgili ücret tarifesi bulunmasının nedenini sordu.

Bunun üzerine Başkan Seçer, “Direk reklamları ile ilgili biz yönetime geldiğimizde elektrik direklerinde reklam vardı. Reklam gelirlerinden bizim bir kuruş bir katkı yoktu. Bu konuyu araştırdık. Bir sabah evden çıktım her taraf aşırı şekilde direkler reklamlarla doluydu. Daha önce biz de seçim kampanyamda kullandım ama nasıl bu kadar izin vermişiz diye merak ettim ve talimat verdim. Arkadaşlara talimat verdim, ‘daha önceki yönetim tarafından izin verilmiş, elektrik idaresi işletmecilere vermiş, ihale etmiş’ ama bunun yasal bir dayanağı yok’ dediler. Firma yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Reklam ve İlan Yönetmeliği’nde kamu ortak kullanım alanlarında reklam materyallerinin kullanılmasını yasaklarken, üstelik geçmişe dayalı bir idari soruşturma açılmışken yıllardır birileri tarafından o direkler ticari alan olarak kullanılmış ve biz de izlemişiz. Biz de tekrar mahkemeye evraklarımızı gönderdik ve haklı bulunduk. Şuanda direklerde reklamlar kullanılmıyor. Neden tarifelerde gözüküyor; şehven olsa bile bizim verisini almamız gerekiyor” dedi.

Tarsus İlçesi, Meşelik Mahallesi, 1677 parsel numaralı taşınmaza “Tarım ve Hayvancılık Tesis Alanı” yapılmasına yönelik 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı ile ilgili teklif de Tarım ve Hayvancılık ile Çevre ve Sağlık Komisyonlarına havale edildi.

Akdeniz Belediyesi’nin tarım görüş alınmayan imar düzenlemesine tabi alanlarla ilgili karar alınmasına ilişkin teklif de oy birliğiyle Çevre ve Sağlık, İmar ve Bayındırlık, Ulaşım ve Tarım Komisyonları’na sevk edildi.

Konuyla ilgili Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Ruhsatsız yapıları mevzuata uygun hale getirmek için imar düzenlemesi yapılmasın” demiştik. Böyle bir durum olup olmadığına bakmak gerekir” dedi.

Vahap Seçer’de, “İlgi çeken bir konu ama komisyon yerinde de inceleme de yapabilir. Önümüzdeki günlerde benim de olduğum bir gezi yapalım oraya. Ne yaptığımızı bilelim” dedi.

“YENİ OTOBÜSLER İÇİN ACELE EDİYORUZ”

Meclisin dilek ve temenniler bölümünde ise AKP’li Meclis Üyesi Bünyamin Önel, otobüs alımı ile ilgili “Belli sayıda otobüs alınacağını söylediniz. otobüslerin bir kısmını küçük alsak. Kırsal bölgelere yazın dolu gitse de kışın 3-5 kişi ile sefer yapılıyor.

Vahap Seçer de, “100 yeni otobüs alıyoruz, 73’ünü bu yıl ihaleye çıkacağız. Onun için de acele ediyoruz. Belediye otobüslerimizin doluluk oranı yüzde 20 civarında. İlk bakışta otobüsler boş gidip geliyor gibi görünüyor ama çok da yoğunluk  şikayeti alıyoruz. İş çıkışlarında inanılmaz bir yoğunluk oluyor. Ulaşım bir ticari faaliyet gibi görünmemeli. Bu bir kamu hizmetidir. Yıllık zararımız şuan 100 milyon lira. Bu zarar rakamı Büyükşehirlerde daha fazla. Hem araç kafilemizi yenileyelim hem de daha fazla güzergahta daha fazla sefer yapalım.

HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi de, “Çarşıdan Mezitli ve Tece istikametine giden otobüsler günün her saatinde hınca hınç dolu. Ayakta duracak yer dahi kalmıyor. 10 e 156 hatlarına takviye lazım. Yine Siteler Mahallesi’ne otobüslerin 2 saatte bir gittiği ve durak olmadığına dair de şikayetler var” dedi.

AKP’li Meclis üyesi Zafer Şahin Özturan da, “Yeni otobüs alımı yapacağız. Mevcudun üzerine 73 tane daha alacağız. Özellikle bizim Akdeniz bölgesinde Çay, Çilek, Özgürlük Mahallelerinde özellikle şehir hastanelerine gidiş gelişte sıkıntı yaşıyorlar. Planlama yapılırken bu güzergahlardaki sefer sayısı arttırılırsa iyi olur” dedi.

Başkan Seçer de, “Sizlerin, iktidarın desteğiyle yeni metro projesi şehir hastanesine gidecek. Aldığımız otobüsler sadece şehiriçi toplu taşıma aracı olarak kullanılmıyor; bir çok kurum kuruluşlarca, etkinliklerce de kullanılıyor” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’İN YOL AĞI LİSTESİ YOK MU?

MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara ise Büyükşehir yolağına alınmayan yollar ile ilgili Yol, Ulaşım ve Muhtarlık İşleri Daire Başkanlıklarını eleştirdi. Bu çalışmayı 6 aydır beklediklerini söyleyen Topkara, “2019 programı bitti hiçbir şey yapılmadı. 2020 yılı programı bütçesi onaylandı ama hala bize bir yol ağı listesi ulaşmadı. Ya biz burada boş konuşuyoruz ya da siz önce öz verip sonra dikkate almayın diyorsunuz. 6 ayda hangi yolun yol ağına alınamayacağı ile ilgili liste yapamıyorsak, ya bizde ya kurumda arıza var demektir. Vatandaş bizden hizmet bekliyor. Bunu hassasiyetle rica ediyorum” dedi.

Başkan Vahap Seçer ise, “Biz bu konuları daha önce konuştuk, 800 bin kilometre yol ağımız var. Yardımcı olacağım ama yasal olarak bana yetki verin dedim. Bizim aldığımız yetki aslında sizin talebinizi karşılıyor. Siz meclis kararı alınsın diyorsunuz. Toplantı sonrası görüşelim bu konuyu” dedi.

İŞ BİLMEZLİK!

Ancak mecliste dikkat çeken konu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı Görev Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik ve Teşkilat Şemasında değişiklik yapılması ile ilgili teklif oldu.

İlgili mevzuat ve bakanlıklardaki norm kadro teşkilat yapılarına bakmadan belediye teşkilat yapılanmasında düzenleme yapmaya kalkan Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının boşa giden çalışmasını Başkan Seçer kamuoyuyla paylaştı.

Teklif ile ilgili açıklama yapan Başkan Seçer, görev geldikten sonra teşkilat şemasında değişikliğe gittiklerini anımsattı. Ancak bu değişikliklerin bakanlıklar nezdinde kabul gören kadrolar olmaması nedeniyle yeniden eski hallerine dönülmesi için bu düzenlemeyi meclise getirdiklerini bildiren Seçer,  “İsimlerle ilgili bazı sıkıntılar yaşadık. Örneğin ilgili kurumların teşkilat yapılarında bizim belirlediğimiz isimler görünmüyor. Bakanlık kod vermediği için norm kadro açamıyorsunuz. Kadın, Çocuk ve Aile Daire Başkanlığı kurmak istedik ancak teşkilat şemasında bu ismin bir karşılığı yok. Dolayısıyla kod alamıyoruz. Bunu da Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı olarak değiştiriyoruz. Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığı da aynı şekilde eski haliyle varlığını sürdürecek” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA