YÖNETİCİLER ÇOCUKLARI KORUMAK ZORUNDA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YÖNETİCİLER ÇOCUKLARI KORUMAK ZORUNDA!


 

Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan’dan, “Ülkemizi yönetenler çocukların her türlü sömürüye karşı korunmaları doğrultusunda gerekli her türlü önlemi almak zorundadır” uyarısı geldi!

Gizem Ekici

Mersin Çocuk Hakları Derneği, “Dünya Çocuk Hakları Günü” sebebiyle basın açıklaması düzenledi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın açıklamasına; Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ile MGC Başkanı R. Kaya Tepe de destek verdi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989’da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni Türkiye’nin 1990 yılında imzaladığını söyleyen Başkan Aslan, “1995 yılında Çocuk Hakları Sözleşmesi yürürlüğe girdi. Bu sözleşmeyle dünya çocukları arasında din, dil ırk, renk, cinsiyet, sosyal ve ekonomik olarak her türlü ayrımcılığın önlenmesi amaçlandı. Her çocuğun yaşama ve gelişmesini, çocuğun öncelikli yararı ve korunmasını, sağlıklı sosyal ortamlara katılmasının çocuk hakkı olduğunu, çocuk sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek hiçbir işe zorlanmayacağını ifade etmektedir” dedi.

“NEOLİBERAL POLİTİKALAR, ÇOCUK HAKLARININ İHLAL EDİLMESİNE SEBEP OLUYOR”

Başkan Aslan; neoliberal politikaların artan işsizliği, yoksulluğu, eğitimsizliği, gelir dağılımındaki adaletsizliği ve dengesizliği, göçü, yasal düzenlemelerin yetersizliği, hızlı nüfus artışı, ve sosyal devletin tasfiye edilmesi, çocuk haklarının ihlal edilmesine neden olduğunu söyledi. Aslan; “Günümüzde ekonomik krizin, açlığın, eğitimsizliğin, şiddetin, savaşların her türlü ihmalin ve istismarın bedelini çok ağır bir şekilde çocuklar ödemektedirler. Tüm dünyada çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri ne yazık ki devam ediyor. Milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden ihmal edilmekte ve istismara uğramaktadır” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR HER TÜRLÜ HAK İHLALLERİYLE VE SUİİSTİMALLERLE KARŞI KARŞIYA”

Ülkemizde de çocukların, dünyadaki tüm çocuklarla aynı sorunları paylaştığını söyleyen Aslan, “Çocuklar her türlü hak ihlalleriyle ve suiistimallerle karşı karşıya kalmaktadır. Maalesef son zamanlarda çocuk istismarları ülkemizin gündemine oturmuştur. Çocuklarda erken yaş evliliklerinin sayısı artmış olup, bu durumdan kız çocukları olumsuz etkilenmiştir ve kız çocukları eğitim hakkından yeterince faydalanamamaktadır. Laik ve demokratik eğitim sisteminden yavaş yavaş vazgeçilme çalışmaları hızlandırılmıştır. Eğitim sisteminin bir karmaşa sistemine dönüşmesi yüzünden çocukların eğitim hakkı gasp edilmektedir” dedi.

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde belirtilen maddeleri sıralayan Aslan, “Çocuk sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek hiçbir işe zorlanmayacağını ifade etmesine rağmen ülkemizde milyonlarca çocuk ağır işlerde ve sokaklarda çalışmak zorunda bırakılmıştır. Çoğu kentlerde hava ve gıda kirliliği yüzünden çocuklar sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda bırakılmıştır. Kentlerin sağlıksız planlanmaları çocukların sosyal yaşamdan izole edilmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZİ YÖNETENLER HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALMAK”

Ülkemizde Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Koruma Kanunu yeterince uygulanmadığını belirten Aslan, “Ülkemizi yönetenler Çocukların özel olarak korumak, güvenceye almak, eğitim olanaklarından yararlanmalarını, fırsat eşitliği sağlamak, temel eğitimleri ücretsiz karşılamak, fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlıklarını korumak, ekonomik amaçlı etkinliklerde her türlü sömürüye karşı korunmaları doğrultusunda gerekli her türlü önlemi almak zorundadır. Çocuklarımızın, çocukluklarını yaşamadan, her türlü sosyal hak ve güvenceden yoksun bir şekilde yaşamalarını engellemek için dernek olarak etkin mücadelemiz devam etmektedir, bu anlamda güvenli, mutlu bir gelecek için çocukları korumak için herkesi göreve davet ediyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA