HEDİYE EROĞLU
MESKİ Genel Müdürlüğü’nün Kasım Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın birinci birleşimi, 11 Kasım 2019 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti.
Gündemde bulunan konuları görüşüp karara bağlamak üzere Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in başkanlığında gerçekleştirilen Genel Kurul’da, yoklama ve bir önceki toplantı tutanağının özetinin okunarak, oylanmasının ardından gündem maddeleri görüşüldü.
MESKİ Genel Müdürlüğü’nde çalışan memur ve sözleşmeli personele ilişkin Sosyal Denge Sözleşmesini, MESKİ Genel Müdürlüğü adına yapmak üzere Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve MESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Seçer’e yetki verilmesi ile ilgili teklif, Genel Kurul Üyelerinin oyları ile kabul edildi.
ELEKTRİK ALIMLARI BÜTÇE GİDERİNE 24 MİLYON TL EK ÖDENEK İSTENDİ!
Geçici İşçi Vize Cetvelleri, Kadro Derece Değişiklik Cetvelleri, 1. Hukuk Müşavirliği Teşkilat, Görev ve Çalışma Yönetmelik Taslağı, Teftiş Kurulu Başkanlığı Yönetmelik Taslağı ile ilgili teklif, MESKİ Genel Müdürlüğü 2020 Mali Yılı Performans Programı Tasarısı, MESKİ Genel Müdürlüğü 2020-2022 Dönemi Bütçe Tasarısı, MESKİ Genel Müdürlüğü 2020 Mali Yılı Ücret Tarifesi Tasarısı, MESKİ Genel Müdürlüğü İçme Suyu Dairesi Başkanlığı; elektrik birim fiyatlarında ki yüksek orandaki artış nedeniyle elektrik alımları bütçe giderine 24 milyon TL ödenek devri ile ilgili teklifler, Genel Kurul Üyelerinin oyları ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.
“YAYLADAKİ ABONELER İLE SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ”
İdareden gelen teklifler görüşmeler bölümünün sona ermesiyle birlikte dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Bu bölümde ilk olarak söz alan MHP’li meclis üyesi Mehmet Topkara, “Akdeniz’den Anamur’a kadar bizim hep yaylarımız var. Yaylarda da abonelerimiz bulunakta. Saatlerin donması ve sökülmesi ile ilgili bu bölgelerde vatandaş ile belediyeler arasında problemler oluyor. Yeni dönemde de vatandaşlar bizi bu konuda uyarıyorlar. Vatandaş yayla dönüşü saatini söküyor ama MESKİ kaçak kullanım cezası kesiyor. Buna bir yol yöntem bulmamız lazım. İdare biraz daha anlayışlı olmalı” diye konuştu.
Çamlıyayla Belediye Başkanı MHP’li İsmail Tepebağlı da, MESKİ’nin şuanda yaptığı uygulama ile kurumun bilgisi dahilinde su saatlerinin sökülebildiğini söyleyerek, “Saatler MESKİ’nin bilgisi dahilinde sökülüp takılır ise sıkıntı yok” dedi.
“TARSUS’UN KUZEYİNDE YAPILACAK İŞLER NELER?”
AKP’li meclis üyesi Mehmet Yıldız, “Stratejik Plan Değerlendirmesi’nde Tarsus ile ilgili yapılacak işleri not almıştım. Bunlara ayrılan genel keşif 205 milyon TL’ydi. Doğu batı ova denildiğinde biz anlıyoruz ama kuzey Tarsus denildiğinde sıkıntı var. İş yapılacak mahalleler neresi?” dedi.
“SU FATURALARINDAKİ ARTIŞIN NEDENİ NE?”
AKP’li meclis üyesi İsmail Yerlikaya da, “Özellikle merkeze yakın yerlerde son ayın faturaları herhalde çok yüklü geldi. 4’de birini öderken, Vatandaş, ‘4’de 4’e mi geçildi? Nasıl olduysa faturalar arttı’ diye bir soru yöneltiyorlar. Bu artışın sebebi nedir? Sayaç okuma işlemlerini yapan şirket özel mi çalışıyor, nasıl bir sistemleri var? Çünkü bu konuyla ilgili vatandaşlardan bizlere şikayetler geliyor. Örneğin vatandaş; bize makbuzlarını getiriyor ve fazladan tonaj kullanımı göründüğünü söylüyor. Okuma ile ilgili bir yanlışlık mı var? Birkaç tane böyle şikayet geldi. 5-10 ton fazladan yazıldığı söyleniyor.
Öte yandan MESKİ’nin akaryakıt ihalesi ile ilgili yüzde 22 kırım yapıldığını açıkladınız. Bu konuda bize bilgi verilirse seviniriz” dedi.
“VATANDAŞIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK BİR FORMÜL BULALIM”
Başkan Vahap Seçer, yaylacıların su saati sökme takma işlemlerinde cezai işlem uygulanmasına çözüm bulunması ile ilgili görüşlere, “Yayla evleri ile ilgili şikayetler çözüm bekleyen bir konu. Saatin sökülmesi bizim açımızdan uygun bir durum değil. Ama kış şartlarında saatler sökülmediğinde kış şartları nedeniyle patlamalar yaşanıyor. MESKİ’nin bilgisi dahilinde saatler son defa okunarak sökülüyor ve tekrar açılması için de ücret alınıyor. Vatandaşlar saatlerin soğuktan zarar görmemesi için tedbir alabilir. Bunu üzerinde yine çalışılsın, yasalara uygun bir şekilde bunu yapmak zorundayız. Çözüm bulalım, vatandaşın işini kolaylaştıracak bir formül bulalım” yanıtı verdi.
“FATURALARIN ŞİŞME SEBEBİ YASALARDAN KAYNAKLI”
Seçer, su faturalarındaki yüksek bedeller ile ilgili ise şunları söyledi: “Kırsal mahalleler ile ilgili daha önce çıkan yasa çerçevesinde o zaman bizim Mersin’e münhasır o dönem de nüfusu 1 milyona kadar olan il olduğu için o dönemde, 2004 yılında çıkan yasa ile o dönemin köy statüsünde olan şuanda mahalle statüsüne dönüşen yerleşim yerlerinde yüzde 25 fatura tahsil ediliyordu. 2014’de çıkan Büyükşehir Yasası ile artık idari sınırlar mahalli sınırlar olduğu için köy kalmadı, hepsi mahalle statüsünde. Bu uygulama bize kırsal mahalle statüsünde olan veya köylerden dönüşen tüm mahallelerde uygulanıyor. 2022 yılına kadar da uzatıldı. Ancak Temmuz ayında çıkan bir Kanun Hükmünde Kararname ile 2004’den buyana Akdeniz’de 7, Mezitli’de 7, Toroslar’da 17 ve Yenişehir’de 8 olmak üzere 39 mahallemizde bu uygulama kalktı. Bu MESKİ’nin tasarrufu değil. Çıkan KHK hükmünde ki kararname kapsamındaki uygulama. Faturaların şişme sebebi yasalardan kaynaklı, kurumumuzun tasarrufu değil”.
“SU SAATLERİ YANLIŞ OKUNUYOR”
Başkan Seçer, su saatlerinin yanlış okunduğu iddiaları ile ilgili ise MESKİ Genel Müdürü Alaeddin Alkaç’ın meclisi bilgilendirmesini istedi. Alkaç ise, “O tür şikayetler çok gelmedi bana ama biz yazılı programda bazı değişiklikler yapmayı düşünüyoruz. Sürekli kontrol edeceğiz okuma ekibini sürekli denetleyeceğiz” dedi. Seçer bu şikayetlerin kendisine de geldiğini söyleyerek bu konuda denetimlerin arttırılmasını gerekiyorsa farklı bir formül üzerine çalışılmasını istedi.
İl genelinde akıllı sayaç uygulamasına geçileceğini de açıklayan Seçer, bunun bir tercih ve gereklilik olduğunu vurguladı.