SURİYELİLER TARIMDA İSTİHDAM EDİLECEK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SURİYELİLER TARIMDA İSTİHDAM EDİLECEK


 

Mersin’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde, ağırlıklı olarak Suriyelilerin tarım sektöründe istihdam edilmeleri hedefiyle gerçekleştirilen eğitim kursunu tamamlayan kursiyerler için İstihdam Fuarı düzenlendi. Fuarda, kursu tamamlayan Suriyeli ve Türk 70 kursiyer sertifikalarını aldı.

Türkiye genelinde aralarında Mersin’in de bulunduğu 8 ilde İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, FAO, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği işbirliğinde gerçekleştirilen ‘İstihdam Olanakları Vasıtasıyla Geçici Koruma Altında Bulunan Suriyelilerin ve Konuk Toplulukların Özgüvenlerinin Artırılması ve Tarıma Dayalı Geçimlerinin Geliştirilmesi’ projesi çerçevesinde Mersin’de İstihdam Fuarı düzenlendi.

MERSİN’DE 53’Ü SURİYELİ, 22’Sİ TÜRK 75 KURSİYERE EĞİTİM VERİLDİ

Farklı tarımsal konularda mesleki eğitimlerini tamamlayan kursiyerleri, tarım sektöründe istihdama kazandırmak amacıyla düzenlenen ve bir otelde gerçekleştirilen İstihdam Fuarında, çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu kursiyerler ile firma temsilcileri bir araya geldi. Mersin’de 53’ü Suriyeli, 22’si Türk olmak üzere 75 kursiyerin eğitim aldığı proje çerçevesinde gerçekleştirilen fuara, İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, BM Gıda ve Tarım Örgütünden Proje Koordinatörü Murat Özoğlu, paydaş kurumların temsilcileri ile kursiyerler ve firma temsilcileri katıldı.

“HEDEFİMİZ İSTİHDAM”

Fuarın açılışında konuşan Proje Koordinatörü Murat Özoğlu, Türkiye genelinde 8 ilde Tarım ve Orman Bakanlığı ile özelde ise Mersin’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile uygulamakta oldukları proje kapsamında İstihdam Fuarı düzenlediklerini söyledi. Üçüncü aşamasını uyguladıkları projede, illerin ihtiyaçlarına göre belirledikleri tarımla ilgili farklı mesleki konularda düzenledikleri eğitimlerden toplam bin 115 kursiyerin faydalandığını ifade eden Özoğlu, “Bu kursiyerlerimizin 70’i Suriyeli, yüzde 30’u da Türk vatandaşlarından oluşuyor. Projeyi uyguladığımız Mersin, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Bursa, İzmir ve Manisa’da tarım sektörünün son derece önemli bir sektör olduğunu görüyoruz. Bu illerde Suriyeli nüfusunun da yoğun olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu illeri özellikle seçtik. Bu, aslında bir mesleki eğitim projesi. Sonunda da hedefimiz istihdam. Mesleki eğitimleri, bir aylık teorik, 2 aylık da işbaşı eğitimler olarak kurguladık. İşbaşı eğitimlerini, kursiyerlerimizin eğitim aldıkları konularla ilgili faaliyet gösteren firmalarda gerçekleştirdik. Teorik eğitimlerde ise Suriyelilerin sosyal hayata entegrasyonunu sağlayacak eğitimler verildi” dedi.

“MERSİN’DE 70 KURSİYERİMİZ MEZUN OLACAK”

Mesleki eğitimlerin sonunda istihdam fuarları düzenledikleri bilgisini veren Özoğlu, bu fuarların 4’üncüsünü bugün Mersin’de gerçekleştirdiklerini belirtti. Özoğlu, “Amacımız, kursları tamamlayan ve mesleki beceri kazanan kursiyerlerimiz ile firma temsilcilerimizi buluşturmak. Fuarda kursiyerlerimizin sertifikalarını da veriyoruz. Mersin’de toplam 75 kişi, Narenciyede Hasat ve Hasat Sonrası İşlemler ana başlığı altında mesleki eğitim aldı. 5 kursiyerimiz kurstan ayrıldı, 70 kursiyerimiz mezun olacak. Kurslarımız, bu hafta itibariyle bitecek. BM Gıda ve Tarım Örgütü olarak, hem Suriyeliler hem de onlara ev sahipliği yapan Türk toplumu için tarım sektöründe istihdamı ve onların geçim kaynaklarına erişimi artırmaya yönelik bu tür projelere devam edeceğiz” diye konuştu.

“NARENCİYEDE HEM ÜRETİYORUZ HEM DE İSTİHDAM AÇIĞIMIZ VAR. BU PROJE, O ANLAMDA ÇOK DEĞERLİ”

Mersin’in tarım potansiyelini anlatarak konuşmasına başlayan İl Tarım ve Orman Müdürü Abalı ise kentte çok geniş bir alanda 12 ay boyunca tarım yapıldığını vurguladı. Abalı, “Limon üretiminde Türkiye’de birinciyiz; 650 bin tonla en çok limon üreten iliz ve ihracatın da yüzde 25’ini karşılamaktayız. Aynı zamanda muz, çilek ve örtü altı meyve üretimi ile bunların ihracatlarında da birinciyiz. Mülteci arkadaşlarımızın özellikle bunu bilmelerini istiyorum; çünkü kentte sürekli istihdam açığı da oluşmakta. Bu proje, o anlamda çok değerli. Biz İl Müdürlüğü olarak BM Gıda ve tarım Örgütü Türkiye Temsilciliği ile 3’üncü projemizi yapıyoruz. Toplamda yaklaşık 300 kişilik kursiyerle çalışıyoruz. Geçen yıl da tarımda farklı alanlarda eğitim çalışmaları yapmıştık ve başarıyla yürütmüştük. Bu proje sayesinde çok tecrübe kazandık. Siz kursiyerlerin aldığınız sertifikalarla özellikle paketleme ve ihracat sektörüne katkı vereceğinize inanıyoruz. Mersin’de narenciye ihracatı çok önemli; bu yüzden de kalifiye eleman olarak çalışmak bizim için değerli. Çünkü AB ülkelerine ve başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye yüklü miktarda ihracatımız gerçekleşmekte. Burada hem Türk vatandaşlarımız hem de Suriyeliler çalışmakta. Katkı veren tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kursa katılan Suriyelilerin de başarı hikayelerini anlattıkları fuarda, daha sonra eğitimlere katılan kursiyerlere sertifikaları verildi. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA