TARIMSAL ÜRETİME KALİTE DESTEĞİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARIMSAL ÜRETİME KALİTE DESTEĞİ


 

Haber Merkezi

Büyükşehir Belediyesi, Mersin tarımında kaliteyi artırmak için harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, üreticilere uygulamalı tarımsal eğitim verdi. Tarım potansiyeli yüksek olan Mersin tarımının ekonomiye yaptığı katkıları arttırmak için öncelikli olarak kalitenin artırılmasını hedef alan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda çiftçilerle uzman personelleri bir araya getirdi.

Ziraat Mühendisi Rasim Arslan bitki besleme ve gübreleme konusunda, Ziraat Yüksek Mühendis Alper Baydar sulama konusunda, Ziraat Yüksek Mühendisi Bülent Altan, bitki koruma ve bitki koruma yöntemleri konusunda eğitim verdi. Eğitim başlamadan önce Dr. Ayhan Aydın ise üreticilere Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü hakkında bilgilendirme yaptı.   

Uygulamalı eğitim, sert çekirdekli meyveler, turunçgiller, süs bitkilerinde budama ve bitki besleme, hasat ve hasat sonrası işlemler olarak 13 ilçeden 105 üreticiye verildi. Üreticiler, teorik eğitimlerini tamamladıktan sonra uygulama yapmak üzere Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü uygulama bahçesinde, uzmanlar eşliğinde bilgilerini güncelledi.

TARIMIN BAŞKENTİ MERSİN

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, Mersin’in tarım alanında çok verimli topraklara sahip olduğunu, “Tarımın başkenti Mersin’de yaşıyoruz. Çok şanslı bir il.  Ürettiğimiz ürünlerin kalitesi açısından üreticinin fazladan çalışmalar yapması gerekiyor. Bu nedenle bunun ilk ayağı olan üretici eğitimleri ile işe başlıyoruz. Bundan sonra bu eğitimleri daha da yoğunlaştırıp, sizleri bu konuda daha iyi bilgilendirerek, çalışmalarımıza devam edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak 13 ilçemizde, üreticilerin tamamına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Katma değer sağlayacak ürünlerimizle çalışmalar yapmaya, projeler uygulamaya, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde olduğu gibi, Tarım Bakanlığımızın birçok kurum ve kuruluşu ile Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Eğitime katılan Selma Yılmaz, doğru bildiği yanlışları eğitimler sayesinde düzelttiğini belirterek, şunları söyledi: “Eğitime Toroslar İlçesi Yüksekoluk Mahallesi’nden katılıyorum. Şeftali üreticisiyim. Eğitimin üretimle ilgili çok şey katacağına inanıyorum, çünkü biz bugüne kadar her şeyi kulaktan dolma şeylerle yaptık. Şeftalimizin budamasını tamamen bilmiyoruz. Hep komşularımızdan ne gördüysek onu yaptık. Gübreyi bazen fazla attık, bazen az attık. Ama şimdi daha iyi bir eğitim alırsak ben inanıyorum ki her şeyi daha güzel yetiştireceğiz. Artık tek kişiyle bu hayat çok zor, geçim olmuyor. Benim eşim işte çalışıyor, ben çiftçilikle uğraşıyorum, zeytin yetiştiriyorum, şeftali yetiştiriciliği ile uğraşıyorum. İnanıyorum ki bu eğitim bize çok şey katacak. Bu eğitimlerin devam etmesini çok istiyoruz. Başkanımız Vahap Seçer Bey’e çok teşekkür ediyorum. Köylüleri teşvik etsin, hanımlar çağırılsın. Çok memnun kaldık, çok teşekkür ederiz.”

ÜRETİCİ ÜRÜNLERİNİN KALİTESİNİ ARTTIRMAK İSTİYOR

Değirmençay Mahallesi’nden eğitime katılan ve üretimi bilinçli bir şekilde yapmak istediğini dile getiren Mehmet Doğukan ise “Daha önce de Büyükşehir Belediyesi’nin eğitim programına katılmıştım. Ondan sonra yetiştirdiğimiz malların kalitesi ve satımındaki farkları gördük. Tekrar eğitim programına katılma gereği duydum. Üreticilik yapıyoruz, üretiyoruz. Narenciye ve sert çekirdekler üzerine üretiyoruz, üretime katkıda bulunmak istiyoruz. Bilinçli bir şekilde yapmak istiyoruz. Türkiye’nin bu şartlarında üreten bir toplum olmak zorundayız. Vatandaş olarak biz bunun bilincindeyiz. Bizler elimizden geleni yapıyoruz, devletimizden de gerekeni bekliyoruz. Eğitim öncesinde tamamen zirai ilaç bayilerinin dedikleriyle hareket ediyorduk. Şimdi bilinçlendiğimiz için gübremizi, ilacımızı kendi bilincimize göre alıyoruz. Her şeyin başı eğitim. Beşikten mezara kadar eğitim. Biz de öğrendiğimiz kadarını öğreneceğiz ve bunları çocuklarımıza aktaracağız” dedi.

“BU EĞİTİMDE DAHA ÇOK BİLGİLENDİK, BİLİNÇLENDİK”

Emekli olduktan sonra tarım ekonomisine katkı sağlamak için çabalayan Hatice Tekin de eğitimlere katılan çiftçilerden biri. Gülnar’dan katılan ve emekli hemşire olan Tekin, “Emekliye ayrıldıktan sonra, kendimize bir iş bulalım, iş kuralım dedik, badem bahçesi yaptık. Önceden bilmiyorduk, öğrendiğimiz kadarıyla yavaş yavaş yapmaya başladık. Fakat şu anda Belediye’nin ve Alata’nın vermiş olduğu bu eğitimde daha çok bilgilendik, bilinçlendik. Bundan sonra daha bilinçli olarak yapacağız. Eğitim öncesi çevreye soruyorduk, bazı şeyleri bilinçsizce yapıyorduk. Ama şu anda her şeyi bilinçli olarak yapıyoruz. En azından dibine vereceğimiz gübreyi, oranlarını ona göre yapıyoruz. Şimdi de budaması, sulaması, ilaçlaması, gübresi hepsini burada öğrendik. Özellikle Sayın Başkanımız Vahap Seçer’den rica ediyorum, bu eğitimlerin sık sık tekrarlanmasını istiyorum. Çok bilgilendik, çok faydasını gördük, devamını istiyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA