“ONLAR İÇİN YİNE HÜSRAN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ONLAR İÇİN YİNE HÜSRAN”


 

48 yıldır değişiklik yapılmayan Su Ürünleri Kanunu’ndaki düzenlemelere İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı’dan tepki geldi. Sıdalı, değişikliklerin uzman görüşünden yoksun olduğunu söyleyerek, iktidarı eleştirdi.

Gizem Ekici

Su Ürünleri Kanunu’nda yapılan değişiklik hakkında TBMM’de konuşan İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, düzenlemenin yetersiz olduğunu açıkladı.

Sıdalı, 48 yıl öncesinden bugüne köklü bir değişikliğe uğramayan kanunla ilgili beklentilerin çok yüksek olduğunu söyleyerek, “İlgili kanunun teknolojik ve bilimsel gelişmeleri içinde barındıran risk ve sorunlara önlem ve çözümler yaratan bir mahiyette olmasını bekliyorduk. Bu kanun teklifinin yenilikçi sürdürülebilir ve bütünleyici olması gerekirdi. Ancak kanun maddelerine baktığımızda maalesef ki idari ve cezai yükümlülükten öte bir şey göremiyoruz” dedi.

100 farklı su ürününün denizler ve iç sularda yaşadığını belirten Milletvekili Sıdalı, “Türkiye’de ne yazık ki elindeki mevcut potansiyeli ciddi kazanımlara dönüştürmekte zorlanmakta. Bakın ülkemizdeki balıkçılık sektörünün gayri safi milli hâsılaya katkısı sadece yüzde 0,4. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün yaptığı tespitlere göre son 15 yılda dünya genelinde en gelişen gıda üretim sektörü, su ürünleri yetiştiriciliğidir. Aynı zamanda bu sektör gıda ihtiyacının artması, doğal stokların azalması, gıda değerinin yüksek olması, ekonomik getirisinin fazlalığı ve ülke ekonomisine doğrudan katkısı gibi sebeplerle de geleceğin sektörü olarak görülmekte. Yani gelecekte de çokça konuşacağımız bu sektör ciddi bir planlamayı çağdaş teknolojiyi kullanmayı ve işin uzmanı elemanlardan faydalanmayı hak ediyor” şeklinde konuştu.

“GELECEĞİN SEKTÖRÜ: SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ”

Söz sahibi olması gereken meslek kollarının konunun dışında tutulduğunu söyleyen Milletvekili Sıdalı, “Şimdi değilse ne zaman bu uzmanları dinleyeceğiz? Binlerce işsiz su ürünleri ve balık teknolojisi mühendisi yıllardır bu kanunu bekliyor. Kanun teklifi nihayet geldi, ama sonuç onlar için yine hüsran oldu. Çünkü onlar kendilerini doğrudan ilgilendiren bu kanun da kendilerine dair bir atıf bile bulamadılar. Dünya su ürünleri yetiştiriciliğine geleceğin sektörü gözüyle bakıyorken gençlerimiz gelecek kaygısıyla bu meslekle ilgili bölümlerden sizin yüzünüzde umudunu kesmiş görünüyor. Bu büyük bir yazıktır, büyük bir ayıptır” dedi.

Bilimsel ve teknolojik çalışmalara kapalı kalmak yerine, bunların her alanda kullanılması gerektiğini söyleyen Milletvekili Sıdalı, “Veri girişi çok az, sezon boyunca tüm karaya çıkış noktalarından daha fazla veriye ihtiyaç var, diye itiraf ediyorsunuz. Ve bunun için veri sistemi geliştireceğinizi söylüyorsunuz Avrupa Birliği ile yapılan balıkçılık konulu görüşmelerde anlaşmaya varılmasına rağmen halen karaya çıkış noktalarında yeterli sayıda görevli personelin görevlendirilmediği anlaşılıyor. Bu personelin kimlerden oluşacağı açık, bunun yanı sıra diğer tüm denetim kontrol ve geliştirme işlemlerinin de kimler tarafından yapılması gerektiği ortada. Bu sebeple hem mezunlarımızı istihdam yaratmak, hem de su ürünleri yetiştiriciliğini daha bilimsel ve sürdürülebilir kılmak için mühendislerin görevlendirilmesi şarttır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA