‘TARİHİ KENT MERKEZİ’ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘TARİHİ KENT MERKEZİ’ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK!


 

Mersin’de Toros Üniversitesi tarafından, kent merkezindeki tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılması, yapılara dair belgelerin kitaplaştırılması amacıyla “1. Ulusal Mersin Tarihi Kent Sempozyumu” düzenlenecek.

HEDİYE EROĞLU

Toros Üniversitesi tarafından 7-8 Kasım 2019 tarihlerinde düzenlenecek, “1. Ulusal Mersin Tarihi Kent Sempozyumu” kamuoyuna tanıtıldı.

Üniversitenin Uray Kampüsü’nde düzenlenen toplantıda Güzel Sanatlar Mimarlık ve Tasarım Bölümü Dekanı Prof. Dr. Erkin Erten ve Prof. Dr. Yüksel Özdemir, sempozyuma dair bilgilendirme yaparak, soruları cevapladı.  

“TARİHİ İNALARI KORUMADA TOPLUMSAL MUTABAKAT, ARUPA’YA GÖRE GERİDE”

Prof. Dr. Erkin Erten, Anadolu’nun pek çok uygarlığa ev sahihliği yapmış bir yer olduğunu söyleyerek, “Dünyada bu kadar kültüre ve medeniyet ev sahipliği yapan bir başka coğrafya yok, dolayısıyla çok sayıda kültür hazinesi barındırıyor. Ülkemizde kültür mirasının korunmasına yönelik çalışmalar 1950’lerde başlıyor. Korumayı yasalarla sağlamaya çalışmışız o günden bugüne, yani toplumsal bir mutabakat istenilen şekilde yerleşmemiş, toplumsal destek de bu nedenle Avrupa’ya göre hep geride kalmış.

Anadolu coğrafyasında Klikya yani Çukurova çok önemli bir yer tutuyor. Ovalık Çukurova Adana, dağlık Klikya’da burası. En önemli tarihi yerleşimler de Türkiye tarihinde bu Akdeniz coğrafyasında olmuş.

Kent merkezlerinde tarihi kent dokusu var ama bu doku zaman içerisinde önemli tahribata uğramış durumda. Kentin içerisinde olduğu için raht fazla dolayısıyla tahribatta fazla oluyor. Tarihi kent merkezindeki yapıları zaman içerisinde yeteri kadar koruyamadık” dedi.

“MERSİN’DEKİ TARİHİ YAPILARIN YETERİ KADAR LİTERATÜRE GİRMEDİĞİ, BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA YER ALMADIĞINI GÖRDÜK”

Sempozyumu düzenlemelerindeki amaca da değinen Erten, “Mersin’deki tarihi yapıların yeteri kadar literatüre girmediği, bilimsel araştırmalarda yer almadığını gördük. Dolayısıyla burada bir sempozyum düzenleyerek sadece mimarlık değil sosyolojik, arkeolojik alanlara dair ne kadar belge var ise bu tarihi binalara yönelik bunların ortaya çıkmasını, derlenip bir kitap haline getirilmesini planladık. Buradaki amaç; tüm bilgileri, belgeleri bir araya getirmek.

Mimarlık eğitiminde çevrenin önemine binayen; tarihi kent merkezine yönelik bir sempozyum düzenlemeyi kendimize görev adlettik. Bu sempozyumu tepkilere göre devam ettirmeyi hedefliyoruz. Yaptığımız bu çalışma ile bu bölgeye dair bilgi sahibi olmak isteyenlere de kaynak yaratmış olacağız” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA