MERSİN’E TAM NOT! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’E TAM NOT!


 

Mersin’de 7’incisi düzenlenen Uluslararası Mersin Narenciye Festivali, 25 farklı ülkeden 700 üzerinde performans sanatçısı ve 400’ün üzerinde stantla coşkulu bir şekilde kutlandı.

Gizem Ekici

Türkiye’nin narenciye deposu Mersin’in bu yıl 7’incisini kutladığı “7.Uluslararası Mersin Narenciye Festivali”’ne 25 farklı ülkeden, çevre illerden ve Mersin’den binlerce insan akın etti. Side Harabeleri’nde açılışı yapılan festival, 2 bini aşkın insanın katıldığı kortej yürüyüşü ile devam etti. 500 binin üzerinde turunçgille hazırlanan, 30 figür ve ağaç süslemeleri sayesinde Mersin Sahili turuncu renge büründü. 400’ün üzerinde açılan stantlarda da insanlar hem bilgilendirilme hem de her adımda eğlenme fırsatı buldu.

Side Harabeleri’nde yapılan açılışa; Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Mersin milletvekilleri ve protokol üyeleri katıldı.

 

“TÜRKİYE’DE NARENCİYENİN KALBİ MERSİN’DE ATMAKTADIR”

Mersin’in en büyük buluşmasına ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Festival İcra Komitesi Başkanı ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, “Bizim gözümüzde narenciye ürünleri birer mücevher gibidir. Bir kuyumcu misali bu ürünleri özenle işleyerek, 30 figür ve tüm bu güzel süslemeleri yaptık. Meyvenin kendisinin süsleme aracı olarak kullanıldığı Türkiye’nin ilk ve tek festivali Mersin Narenciye Festivalidir. Festival boyunca yüz binlerce ziyaretçimize coşku ve eğlence dolu bir şenlik ortamı sunuyoruz” dedi. Özdemir, “Türkiye’de narenciyenin kalbi Mersin’e atmaktadır. En büyük temennimiz, üreticilerimizin alın terlerinin karşılığını almalarıdır. Narenciye tüketiminin ve ihracatının artması ana hedefimiz olmalıdır. Narenciye hayattır, sevgidir, hoşgörüdür, kardeşliktir. Narenciye Mersin’dir” diye konuştu.

 

“NARENCİYEYE KATMA DEĞER KATIP MARKALAŞTIRMAMIZ LAZIM”

Mersin’in dünya standartlarında festival yaptığını söyleye Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Şimdi bunu bir kademe daha yukarıya çıkartıp uluslararası festival haline çeviriyor olmamız lazım. Mersin’e, Mersinliye de bu yakışır” şeklinde konuştu. Narenciyenin, Mersin ve Türkiye için çok önemli olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Üretimin yüzde 25’ini, ihracatın yüzde 37’sini tek başına Mersin yapıyor. Birçok aile bu işten ekmek yiyor. Bu şehrin ekonomisinin bel kemiği narenciyedir. Narenciyeyi sadece narenciye olarak satmak yerine, ona muhakkak ülke olarak katma değer katmalıyız. Suyundan kurutmasına kadar narenciyeye değer katacak işleri yapıp, bunu markalaştırıyor olmamız lazım. Mersin’de bunu yapacak vizyon da potansiyel de var.” Hisarcıklıoğlu, “Nasıl ürünlerin, hizmetlerin marka değeri varsa, günümüzde artık şehirlerin de bir marka değeri var. Dünyada artık ülkeler değil, şehirler birbirleriyle yarışıyorlar. Dünyada 600 tane marka olmuş şehir var. Bu noktada Mersinimizde müthiş bir potansiyel var. Mersin için yurt dışında ‘Türkiye’nin Miami’si’ deniyor. Sahil şeridine baktığımızda Miami aslında burada, 7 bin mil öteye gitmeye gerek yok. Gelin, yanı başınızda bir Miami var. Her şeyi Allah bu şehre vermiş. Bir ve beraber olunca inşallah bu markalaşmayı da hep beraber yapacağız” dedi.

 

“HER TÜRLÜ POTANSİYELİMİZ VAR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, “Mersin Allah’ın bahşettiği her türlü güzelliği ve özelliği taşıyor, kent yöneticilerinin görevi bu potansiyeli açığa çıkarmaktır” dedi. Festivalin iki açıdan önemli olduğuna işaret eden Seçer, “Mersin’i tanıtmak istiyoruz. Mersin’i dünyanın her noktasına taşımamız lazım. Bu etkinliklerle farklı kültürlerden insanları burada buluşturmak son derece önemli. Bugün 25 ülkeden 700’ü aşkın performans sanatçısı ile hem yurt içinden hem yurt dışından yüz binleri aşacak ziyaretçilerimiz olacak. Narenciye önemli. İş dünyasının değerli insanları burada, Mersinimize pozitif ayrımcılık istiyorum. Başta TOBB bunu başlatabilir. Çok fırsat sunuyoruz. Enerji var, hareketlilik var, verimlilik var. Bütün işadamlarını Mersin’de yatırım yapmaya davet ediyoruz. Her türlü potansiyelimiz var” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE’NİN TARIM SEKTÖRÜNÜN İLK 3 İLİNDEN BİRİSİ MERSİN’DİR”

Mersin Valisi Ali İhsan Su ise Mersin’in bereketli toprakları, çalışkan çiftçisiyle tarım sektöründe de önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdiği konuşmasına şu şekilde devam etti, “Türkiye’nin tarım sektöründe öne çıkan ilk 3 ilinden birisi Mersin’dir. Ülkemizin narenciye üretiminin dörtte birini, narenciye ihracatının yüzde 37’sini gerçekleştiren bir iliz. Sadece narenciyede değil, limon, çilek, muz gibi 7 üründe üretim olarak Türkiye birincisi, 8 üründe Türkiye ikincisi bir iliz. Mersin olarak tarım sektöründe çok ciddi bir potansiyelimiz var. Bu potansiyelimizin en önemli ayağını oluşturan narenciye ürünlerini tanıtmak, dünyayla buluşturmak, ilimizi ve ülkemizi tanıtmak amacıyla Narenciye Festivalini düzenliyoruz. Narenciyenin marka olması için bütün gücümüzle çalışıyoruz. 2020 yılında Mersin ilimiz Dünya Turunçgil Kongresine de ev sahipliği yapacak”. Açılış konuşmasının ardından Vali Su, protokol üyeleriyle birlikte festival alanına kurulan Narenciye Çeşmesi’nden portakal suyu doldurup ikram etti.

Dünyadan ve Türkiye’den katılan binlerce insan, kortej yürüyüşünü büyük bir coşkuyla izlediü, ardından gösteriler stantlarda devam etti. Süslü gösterilerin ve narenciyeyle yapılan süslemelerin önünde fotoğraf çekilen insanlar festivalin her anını takip etti.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA