“DÖNÜŞÜM MEZİTLİ GİBİ BELEDİYELERİMİZLE GELECEK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“DÖNÜŞÜM MEZİTLİ GİBİ BELEDİYELERİMİZLE GELECEK”


 

29 Ekim’de Mersinlilerle buluşan Balbay, Mezitli’de gördüklerinden çok etkilendiğini ifade ederek;“Karanlığa laf edeceğine bir ışıkta sen yak’ söylemi işte burada olmaya başlamış. Bugün Mezitli Belediyesi’nin yaptığını yarın başka belediyeler görerek uygulamak isteyecekler. Dönüşüm böyle böyle gelecek” dedi.

Haber Merkezi

CHP’de milletvekilliği de yapmış olan gazeteci, yazar Mustafa Balbay ve gazeteci, yazar Murat Kaplan, Mezitli Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet buluşmasının konuğu oldu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Mezitli Belediyesi Amfi Tiyatro’da gerçekleşen toplantının moderatörlüğünü yazar Celal Soycan üstlendi.

“ÇOK ETKİLENDİM”

Mezitlililerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Mustafa Balbay, “Mersin’e pek çok kez geldim. Ama bugün gördüğüm şeylerden çok etkilendim. Gündüz zihinsel engelli kardeşlerimizin balosuna katıldık. Çalışmaları yerinde gördük. Özellikle Belediye Başkanımız Neşet Tarhan’la sokak ekonomisi ve üniversite öğrencilerine yönelik sokak kütüphaneleri çalışmalarını çok beğendim. İşte Türkiye’de dönüşüm bir yerinden başladı. ‘Karanlığa laf edeceğine bir ışıkta sen yak’ söylemi işte burada olmaya başlamış. Mezitli’ye gelerek birkaç saat kitap üzerine konuşuyor olmamız da bu değişimin işaretleridir. Bugün Mezitli Belediyesi’nin yaptığını yarın başka belediyeler görerek uygulamak isteyecekler. Dönüşüm böyle böyle gelecek. Mezitli’ye bir daha geldiğimizde sokaklarda kitapları görüp ‘İlk başladığı günü hatırlıyorum’ demeyi istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“CUMHURİYET DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Balbay, Atatürk’ten alıntılar yaparak cumhuriyet değerlerine sahip çıkmanın öneminden bahsetti. Bugünkü iktidarın gelebilmesi için Atatürk ilke ve devrimlerinin karalanmaya çalışıldığını ve aydınların katledildiğini belirten Mustafa Balbay, toplumla barışık ve aydınlık fikirler üreten insanların toplum cumhuriyet ışığını yaymaması için öldürüldüğünü savundu.

Deniz Gezmiş’ten başlayarak öldürülen aydınları tek tek sayan Balbay, “Katledilen tüm aydınlarımızın profili aynı. Hepsi, aydın, Cumhuriyet ve Atatürk değerlerine inanan ve tam bağımsız bir Türkiye’yi savunan isimlerdi. Bir aydın katledildiğinde toplumun bütün kesimleri ondan eşit şekilde etkilenir. Çünkü bir aydın toplumun tüm kesimlerine ışık verendir.Aydın sadece yaşadığı dönemi değil sonraki yüzyıllar için de söyleyecekleri olan insanlardır. Deniz Gezmiş, Tam Bağımsız Türkiye sloganıyla Amerikan emperyalizminin sembolü 6. Filo’ya hayır derken, kendisine milliyetçi diyenler, o gemilere karşı şükür namazı kılıyordu. Bu denli ülkesinin bağımsızlığını savunuyordu. Onunla aynı dönem gençlik hareketlerine katılan Bil Clinton Amerikan başkanı olurken, biz Deniz Gezmiş’i astık. Asmak yerine birazcık anlamaya çalışsaydık Türkiye çok daha farklı yerde olur bugünkü konuştuğumuz hiçbir şeyi konuşmuyor olurduk. Maalesef aydınlarımız tarihimiz boyunca çok büyük bedeller ödediler. Tüm bunların özeti ise bugün böyle bir iktidarın gelmesi için o aydınların katledilmesi gerekiyordu. 20. Yüzyıl boyunca bedel ödeyerek canlarını kaybeden aydınlarımıza borcumuzu ancak onların düşüncelerini bu ülkenin yönetimini temsil ederek ödeyebiliriz” diye konuştu.

“YENİ OLUŞUMLAR AK PARTİ’NİN SONUNU GETİRMEZ”

Yeni siyasi oluşumların AK Parti döneminin sonunu getireceğine dair yorumlara katılmadığını da belirten Balbay, “Elbette haklılık payı var ama bizim bunlara bakmamamız lazım. Bizim bu iktidara karşı yeni bir alternatif seçeneği oluşturmamız gerekiyor. Siyasetle uğraştığım dönemde yurtdışına çıktığımda en çok yaşadığım baskı çok tutucu olduğumuz ve Müslüman Demokratlara biraz daha ılımlı olmamız gerektiği yönünde idi. Şimdi aynı kişiler bize Ak Parti iktidarı ile tam mücadele etmiyorsunuz eleştirisini getiriyorlar. Tek gerçek var. Siyasi İslam’ın bu topluma verebileceği bir şey kalmadı. Elimizde tek Mustafa Kemal’in aydınlanması kaldı. Bunu büyütmek ve fikirlerimizi ve geleceği bunun üzerine inşa etmek gerekiyor. Mezitli Belediyemizin başarısı, İstanbul ve Ankara Belediyelerinde ki yaşanan dönüşüm bize Ilımlı İslam’ın politika üretemediği mesajını veriyor. Bize ılımlı değil ilimli İslam lazım. Onlar çöküyor o zaman CHP iktidarı gelecek diye bakmadan bizim kendimizi alternatif olarak sunabilmemiz lazım. Ortak paydaları olandan bizde payımızı almamız lazım. 1980 öncesi sağ partiler dahil bütün partilerde ön seçim vardı. Son yıllarda bütün partilerin parti içi demokrasilerinin yara aldığını görerek bunu aşacak çözümler üretmemiz lazım. Şu anda içinde ‘daha iyi olabilir’ sesi çıkan tek parti CHP. İyi mi değil, ama daha iyi olabilir. Böyle olmaz deyip kestirip atmak ta çözüm değil adım adım ama hep beraber ilerleyeceğiz” dedi.

 “CUMHURİYET YIKILMAYACAK TEMELLER ÜZERİNE KURULU”

Gazeteci Yazar Murat Kaplan da CheGuevara’nın hayatını anlattığı ilk kitabından alıntılar yaptığı konuşmasında cumhuriyet değerlerinin köklü yapısının asla yıkılamayacak temeller üzerine kurulduğunu söyledi. Bundan sonra 30-40 yıl daha siyasal İslam’ın iktidar olamayacağını savunan Kaplan, “Sağlam temeller üzerinde kurulmuş olan Türkiye’miz, bir parti geldi 125 yıl iktidar oldu, oradan onu burandan bunu aldı diye yıkılacak bir sistem değil. Bu ülke kurulurken savaşlar yapılmış, şehitler verilmiş, sağlam bir dış politika izlenerek topraklarımız genişlemiştir. Oraya İmam Hatip tabelası asarım, vali çıkar Cumhuriyet kutlamalarını yasaklar, sandıkta şunu yaparım diyerek yıkılmaz. Bunların hepsi bir rüzgâra bakar. Bu dalganın önünde ne olacaklarına toplum karar verir. Ama ben bu mücadelenin yan yana gelerek büyütülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“BORCUMUZU ÖDEMELİYİZ”

Türkiye’nin bugünlere çok zor koşullarda geldiğini belirten Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da, “Atatürk’ün Samsun’a çıkmasından 1 yıl sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurması, hemen arkasından Cumhuriyeti ilan etmesinin ne kadar önemli olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz. Onun cumhuriyetin ilanı ile öldüğü döneme kadar 15 yılda yaptıklarını ne kadar iyi anlarsak, günümüzdeki iktidarım 15 yıldır yapmadıklarını daha iyi görürüz. Bizden sonra gelecek çocuklarımıza görevlerimizi çok daha iyi yerine getirmemiz gerekiyor. Bu uğurda mücadele edenlere borcumuzu ödememiz gerekiyor” diye konuştu.

Etkinlikte opera sanatçısı Murat Utku, yaşamından kesitler sunduğu Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Utku’nun Atatürk’ün yaşamı, sanata ve değerlere bakış açısıyla ilgili anlatımları sık sık alkışlarla kesildi.

Başkan Neşet Tarhan’ın konuk yazarlara Soli Pompeiopolis işlemesinin yer aldığı anı tabağı ve çiçek sunduğu gecede sonrası imza etkinliği de yapıldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA