MEZİTLİ, ARATOS’UN MEZARI’NDA ISRARLI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEZİTLİ, ARATOS’UN MEZARI’NDA ISRARLI!


 

Mezitli’de tarihi 3500 yıl öncesine dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti kazı alanı içerisinde, astroloji biliminin kurucusu, matematikçi, bilim insanı Aratos’un anıt mezarının olduğu alan bulundu. Başkan Tarhan anıt mezarın gün yüzüne çıkarılması için destek istedi.

Haber Merkezi

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında sürdürülen kazılarda yaklaşık 3500 yıl öncesine dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde dünyaca ünlü bilim insanı Aratos’un anıt mezarının yeri belirlenerek işaretlendi.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, M.Ö. 315-245 yıllarında yaşamış olan astroloji biliminin kurucusu, matematikçi, bilim adamı Aratos’un anıt mezarının gün yüzüne çıkarılması için destek istedi.

Mezitli'de yaşayan ve Soli Pompeiopolis içersine gömülen Aratos’un özel bir mülke ait arazide bulunan Mezarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Başkan Tarhan, “Astroloji biliminin kurucusu, matematikçi, bilim adamı Aratos Mezitli’de yaşamış olmasına karşın yeterince değerlendirilememiştir. Astronotlar Aya ilk kez ayak bastığında NASA'nın talimatı ile aydaki kratere Aratos’un adı verilmiştir. Dünya böyle bir bilim adamımıza değer verirken, Aratos’un Mezitli'de bulunan anıt mezarını gün yüzüne çıkaramamış olmamız acıdır, üzücü bir durumdur. Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde birinci derece arkeolojik sit alanı içerisinde anıt mezarının bulunduğu alan günümüzde tarım arazisi olarak kullanılıyor. Maalesef her geçen gün tahribat daha da artmakta yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Soli Pompeiopolis sütunları batısı amfi tiyatronun batısındaki Höyük içerisinde bulunan mezar bir vatandaşın mülkiyetindeki sebze alanı içerisindedir. Bu alandaki yaklaşık 500 metrekare alanda yapılacak kazı çalışması ile Aratos’un mezarı ortaya çıkarılacak ve tüm dünya Mezitli’nin, Mersin’in adını duyacaktır. Turizm alanında önemli bir kazanım olacaktır” dedi.

BAŞKAN TARHAN'DAN ÇAĞRI

Özel mülkiyet içinde kaldığından gerekli koruma çalışmasının da yapılamadığını dile getiren Başkan Tarhan, “Mersin'in Turizm geleceğinden söz edenler bu somut olgu üzerine durmalı ve destek sağlamalıdırlar. Mersin milletvekillerinin tümüne, reel sektöre ve iş insanlarına çağrı yapıyorum ve soruyorum: Sizler bu konuda neden suskunsunuz? Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu konuda destek olması için çaba göstermeniz zor mu?” sorularını yöneltti.

“MERSİN'İ SEVMEK HAMASİ SÖZLERLE OLMAZ”

Mezitli Belediyesi’nin kısıtlı imkanları ile bu alanda kamulaştırma ve düzenleme çalışmasının imkansız olduğunun altını çizen Başkan Tarhan, “Biz ancak alanın yakınında bir noktaya Aratos’un mezarını gösteren bilgilendirme tabelası dikerek halkımızın bu konuya duyarlı olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Görev Bakanlığın olmasına karşın belediyemizin bütçesi uygun olsa elbette biz bu işi de isteriz mezarı konusunda ısrarlıyız. Çağrı mı sürekli yenileyeceğim. Mersin'i sevmek hamasi sözlerle olmaz. Herkesin bu konuda sesini duyulmasını bekliyorum” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA