PLASTİK FABRİKASI’NA MECLİS’TEN VETO! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PLASTİK FABRİKASI’NA MECLİS’TEN VETO!


 

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın oğlunun Mersin’de kurmak istediği polipropilen (plastik) fabrikası için Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na olumsuz görüş bildirdi!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 yılı Ekim ayı olağan toplantı döneminin 2’inci birleşim toplantısı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. 

Toplantıya; Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ve Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’nun da aralarında olduğu 13 meclis üyesi katılmadı.

Toplantıda ilk olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2020-2024 Dönemi Stratejik Planı, 16 İhtisas Komisyonca oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından Mecliste de oy birliğiyle kabul edildi.

Mecliste Çin’in Xining şehri ile kardeş kent ilişkisi kurulması ile ilgili teklif oy birliğiyle kabul edilirken, Arapgir Belediyesi ve Yayladere Belediyesi ile Mersin Büyükşehir Belediyesinin kardeş kent olması ile ilgili teklifler reddedildi.

Mecliste ayrıca 73 yeni otobüs alımı için 117 milyon TL bütçeye eklendi.

“FABRİKA KURULUR İSE AKDENİZ’E ÇOK YAZIK OLACAK”

Meclisin dilek ve temenniler bölümünde söz alan HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, Karaduvar’da yapılmak istenen Polipropilen Fabrikası’na karşı meclise geçit vermeme çağrısı yaptı. Tanrıverdi, “Akdeniz sanayi atıklarının bol olduğu, nefes alınamadıer, gübre, azot fabrikaları ile boğulan bir bölge. Şimdi bir de Karaduvar’da polipropilen fabrikası yatırımı var. Bu gerçekleşirse o sahile, Akdeniz’e çok yazık olacak. Bu bir sanayi tesisi ama adı plastik fabrikasıdır. Plastik dediğimiz şey öyle basit bir şey değil. Bu fabrika petrol atıkları ile üretim yapıyor. Petrol atıkları yüksek sıcaklıkta gaz haline getiriliyor ve bu gaz teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin çevreye sızıyor. Gazın yeniden soğutulması gerekiyor ki bu esnada çok büyük bir suya ihtiyaç var. Bu su da ya denizden alınacak ya da Karaduvar’ın altı oyulacak ve su ihtiyacı karşılanacak. Bu tesis yapılmasın demiyoruz ama Karaduvar’ın göbeğinde yapılmasın. Fabrika yapılırsa emeklerinize yazık olur. Orası kara bulutların toplandığı bir yer oluyor” dedi.

BÜYÜKŞEHİR POLİPROPİLEN FABRİKASI İÇİN OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Başkan Vahap Seçer de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tesis ile ilgili görüş talebine olumsuz görüş bildirdiklerini açıkladı. 

Seçer, “Polipropilen tesisi yetki açısından bizi aşan bir konu. Kentimizin göbeğine yapılacak tesis bin 200 dönüm alanı kapsıyor. Söz konusu alanın bir bölümü 1/100 binlik planda lojistik alanı ve bir bölümü sanayi alanı olarak işaretlenmiş. İçinde ayrıca belediyeye ait yeşil alan ve metro projesi için ayrılan yerler de bulunmakta. Bu konu da bakanlar kurulu kararı var. Özel endüstri bölgesi yerleri ilan etme yetkisi Bakanlar Kurulu’nda. Bizden görüş alındı, imar, çevre ve ulaşım başta olmak üzere tüm alanlara dair görüşlerimizi bildirdik. Benim görüşüm oraya bu tesisin yapılmasının olumsuz olacağı yönünde. Belediye olarak görüşümüzü ilgili bakanlığa gönderdik. Ben elbette yatırıma karşı birisi değilim. Ancak yatırım yapılsın diye olumsuz projelere onay veremem. Ama ben sadece görüş bildirdim, bu yetki Ankara’nın.

O bölgenin daha çok ticari ve lojistik yatırımlara uygun olması kaynaklı bir çok kriteri de göz önüne alarak farklı bir yere böyle bir tesisin yapılmasının daha uygun olduğunu düşündük” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA