BU HARCAMALAR ŞAİBELİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BU HARCAMALAR ŞAİBELİ!


 

Seçim döneminde 3 ayda 40 milyon 24 bin TL doğrudan temin yapan Kocamaz’ı eleştiren Başkan Vahap Seçer, “Bunların hepsi şaibelidir” açıklaması ile gündem yarattı! Büyükşenir’in şuan ki borcunun ise 2 milyar 383 milyon TL olduğunu açıklayan Seçer, geçmiş dönem yönetimini adeta rakamlarla yerden yere vurdu.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 6 aylık görev süresini düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi. Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen toplantıya meclis üyeleri, belediye bürokratları ve çok sayıda gazeteci ile partililer katıldı. 

İlk 6 ayda; su ve ulaşım indirimi, eğitim yardımı, ekmek ücretlerine zam yapılmaması uygulamalarını hayata geçirdiğini tekrar vurgulayan Seçer, yeni döneme dair; metro, Halk Kart, esnaf masası, otopark, parkomat, 1/5 binlik nazım imar planları, ödemeler, alacaklar, tasarruf tedbirleri, belediye birimlerinin taşınması ve işten çıkartmalar ile ilgili bilgiler verdi.

Toplantısına 15 dakika gecikmeli başlayan Seçer, şeffaf belediyecilik anlayışı ile çalışmaya devam edeceklerini söyleyerek, “Bizlerin denetime ihtiyacı var. Türkiye Cumhuriyeti bir muz cumhuriyeti değil, yasalar var, biz bu yasalara uygun şekilde kenti yönetmekle mükellefiz. Kendi yasalarımızla kenti yönetemez, yasalara aykırı bir işlem içerisinde olduğumuz takdirde yüce yargıya hesap verme zorunluluğumuz var. demokrasi budur. Denge ve denetimdir.

Bizi denetleyen tek mekanizma yargı değil asıl önemli olan, kutsal, değerli, olması gereken halkan bizi denetleyebilmesi. Halkın bizi denetlemesi bizi doğruya götürür. Kendimize çeki düzen vermemizi sağlar” dedi.

ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR!

Konuşmasına Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Nisan - 1 Ekim durum değerlendirmesi ile dam eden Seçer, ilk olarak personel yapılanması ile ilgili bilgi verdi. Belediyeyi 7 bin 118 personelle devraldıklarını bugün sayının 7 bin 167 ulaştığını söyledi.

“6 ay içerisinde belediyeden çıkan çalışan sayısı 238” diyen Seçer, “Burada artış varmış gibi görülebilir ama bu sizi yanıltmasın, en son eğitim kursu kapsamında aldığımız öğretmen sayısı 102. Aldığımız her elemanın mutlaka önemli bir karşılığı var. Ayrıca iki ayrı proje grubu oluşturduk bunlar projeler ve imar ile ilgili çalışıyor. Bunlar bizlerin torpili ile oraya alınmış insanlar değil. Liyakat değerlendirmeleri yapılarak alındılar.

Personel rejiminde sıkıntı vardı, 300-550 gün izinleri birikmiş personelimiz vardı. Bu eşyanın tabiatına aykırı. İş disiplini olmazsa bunlar olur. Bunların belediyeye bir maliyeti vardır. Hiçbir beşer 10 sene tatil yapmadan çalışamaz. Bu adam ya çalışmıyor ya da çalışıyor gibi gelip maaş alıyor. Bunu emekli ettiğim zaman bana göre hakkı olmayan paraları halkın cebinden alıp, bunlara vereceğim. Ben bunları izine çıkardım. Bazıları ile emekliliğe ayrılmaları konusunda uzlaşmaya çalışıyoruz. Fazla mesaiye de bir düzen getirdik ve yüzde 18 oranında azaldı. Daire başkanlarına yetki veriyor onların vicdanına, asaletine bırakıyoruz bu işi ve hakkı olmayanlara fazla mesai yazmayın diyoruz” dedi.

BÜYÜKŞENİR’İN BORCU 2 MİLYAR 383 MİLYON TL!

Açıklamasına belediyenin mali durumu ile ilgili bilgi vererek devam eden Vahap Seçer, şunları söyledi: “Göreve geldiğimizde devraldığımız borç 2 milyar 80 milyon 967 bin TL, 1 Nisan itibariyle 588 milyon 106 bin TL ödeme yapmışız. Bunun 307 milyon TL’si devraldığımız borçlara ilişkin ödemeler. 1 Nisan 2019 tarihinden sonra da cari harcamalarımız oldu, çünkü hayat devam ediyor. Onlara ilişkin ödemelerimiz de 81 milyon TL. Geri kalan 200 milyon TL gibi bir rakam da bizim rutin giderlerimiz, zorunlu harcamalarımız.

1 Nisan 2019 sonrası eskiye yönelik gelen borçların tahakkuk toplamı 218 milyon 639 bin TL olup aslında devraldığımız borç miktarı da geriden gelenlerle 2 milyar 299 milyon 606 bin TL oldu. Biz ise 1 Nisan 2019 itibariyle 6 ayda 84 milyon 8 bin TL borç yapmışız. Şuan toplam borcumuz ise 2 milyar 383 milyon TL. 2019’da 680 milyon 912 bin TL gelirimiz olmuş, giderimiz ise 644 milyon 45 bin TL.

2018’de gelirin gideri karşılama oranı yüzde 85. Bizim dönemimizde 100 lira gidere karşılık 106 lira gelir elde edilmiş. Bu mali disiplini işaret ediyor. Belediyemizin mali disiplinini kontrol altına almış durumdayız”.

TASARRUF KAZANDIRDI

Tasarruf tedbirleri kapsamında önemli gelirler elde edildiğin ide açıklayan Başkan Seçer, taşıt kiralama giderlerinde 2018’in aynı dönemine göre yüzde 38’lik bir azalma olduğunu ve giderlerin 15 milyon 784 bin TL’den 9 milyon 826 bin TL’ye düştüğünü işaret etti.

Baskı ve cilt giderlerinin de yüzde 54 azalarak 3 milyon 283 bin TL’den bir milyon 509 bin TL’ye düştüğünü aktaran Seçer, iş makinesi ve kiralama giderlerinin de 13 milyon 711 bin 878 TL iken yüzde 45 azalışla 7 milyon 605 bin TL’ye düştüğünü aktardı. “Yani sadece 5 kalemde yarı yarıya düşüş sağladık” diyen Seçer, akaryakıt giderlerinde de toplamda 126 bin 466 TL tasarruf edildiğin vurguladı.

“Ama bu yeterli değil, delikleri daha tam tıkayamadık” diyen Seçer, belediyeyi, MESKİ’yi artık teknoloji ile yönetmek, masraflarımızı düşürmek zorundayız.

Yine geçtiğimiz yılın aynı döneminde 768 milyon 340 bin TL harcanmış, bu dönem ise 644 milyon 45 bin TL harcanmış ve 124 milyon 295 bin TL tasarruf sağlanmış ki bunlar hizmetler aksamadan yapıldı.

“DOĞRUDAN TEMİNLER, BU ÜLKENİN HASTALIĞI”

Doğrudan temin harcamaları da Türkiye’nin hastalığı, bir müddet daha böyle giderse veleddalin amin olacak, bu hastayı kurtaramayacaksınız.

Ben yönetime gelmeden önce, seçim öncesi, herkesin aklının seçimlerde olduğu dönem neler olmuş? 2019’yılında Ocak Şubat, Mart’ta seçim öncesi, herkesin aklının seçimlerde olduğu dönem 40 milyon 24 bin TL doğrudan temin yapılmış, sadece Mart ayında 22 milyon TL harcanmış. Mart ayında alınan işçiler, yapılan ihaleler, doğrudan teminlerin hepsi şaibelidir, tartışmasız. Seçim gelmiş, eski belediye başkanı aday değil, kimin geleceği belli değil, nedir bu alımlar? Nisan’dan Eylül’e kadar ise yapılan harcama 19 milyon 709 bin TL harcanmış” dedi.

HALK KART KULLANICI SAYISI 10 BİNE ÇIKACAK

Sosyal hizmetler, eğitim ve öğretim destekleme kursları kapsamında; biri merkezde olmak üzere 8 ilçede 4 bin 200 öğrenciye eğitim verdiklerini de anımsatan Seçer, 7 bin 200 öğrenciye de bin 250 TL burs verileceğini hatırlattı.

Ayrıca 25 hafta boyunca 33 okulda 50 bin adet paket süt dağıtımına ay sonu itibariyle başlayacaklarını açıklayan Seçer, Halk Kart uygulamasında da  6 bin 785 kişinin yararlanacağını belirtti. Kullanıcı sayısını 10 bine çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Seçer, bu sayede Mersin esnafına da bir milyon TL’lik ek ciro sağlayacaklarını kaydetti.

“KOCAMAZ’IN, UYGULAMALARINI SÜRDÜRMEK ZORUNDA DEĞİLİM”

Burhanettin Kocamaz döneminde başlatılan Dosteli Market uygulamasına ilişkin ise Seçer’den çarpıcı bir açıklama geldi. Seçer, “Devir teslim döneminde önceki dönem belediye başkanı, ‘Dosteli Marketler gibi sosyal hizmetleri umut ederim kapatmaz, devam ettirirsiniz’ dedi. Ben açıkçası  o ortamda neden söylendi, şuana kadar çok anlamış değilim. Bunlar bizim bir dokunuşta yapacağımız küçük projeler. Biz öyle düşünmüyoruz, düşünmek zorunda değilim. Bir başka anlayışın uygulamalarını sürdürme gibi bir lüksem yok. Benim bir partim, dünya görüşüm, bana destek veren yüzde 45’lik bir kitle var. Ben onların taleplerine cevap ererim. Aklıma bakarım, rasyonel mi bu yaptığım iş, ona bakarım. Geldim baktım; bu kadar önem atfedilen marketlerde 5-10 kişi istihdam ediliyor ama kontroller sırasında 3 tane müşteri yok ve raflar dolu. Bu iş, iş değil, attığımız taş ürküttüğümüz kuşa değmiyor’ diyerek, ‘bir kaynak ayırıyorsak bunu gerçekten ihtiyaç sahibine verelim’ dedik. 

Benden önce Ramazan ayı ihalesi yapılmış 60 bin paketlik, ‘paket buraya gelecek’ dedim. Sokaktan geldik, masanın iki tarafından da olduk. Biz alışverişi, sanayiciliği, tüccarlığı biliyoruz. Şartnamedeki ürün ile karşıma gelen ürün farklıydı. ‘Bu ihaleyi iptal edelim, kabul edemem’ dedim. ‘Siyasi kriz olur’ dediler. Ve o firma, o malı düzeltip geldi. Yöneticiler böyle hiç zaman kaybetmesinler. Bunlar birilerine rant sağlama işleridir. Hiç gerek yok.

Ben her ay yurttaşlarıma 1 milyon TL’lik alışveriş imkanı sunarak, Mersin esnafına da artı 1 milyon TL’lik ciro imkanı sağlayacağım. Bu ay bitmeden kartlar sahiplerine teslim edilecek. 70 TL yardım alanların miktarını 90 TL’ye, 130 TL yardımları ise 160 TL’ye çıkardık” dedi.

“DEVLETLE İLETİŞİMDE SIKINTILAR YAŞIYORUM”

Takibini yaptıkları konulara da değinen Başkan Seçer, her ne kadar yardımcı olanlar varsa da devlette iletişimde, işlerinin çabuk görülmesinde sıkıntılar yaşadığının da altını çizdi. Kültür Parkı’nın belediyeye devrinin de sıkıntı yaşadığı konulardan biri olduğunu aktaran Seçer, “Yasa gereği ilgili kurum tarafından bunun belediyeye devri gerekiyor. Parkın Yenişehir kısmında kafeteryalarımız var ama açamadık. İlgili kurumdan devri bekliyoruz. Parkın Mezitli kısmında ise bir sorun yok. Oradaki kafeler hazır. Ve bunlardan birini de nikah salonu yapıyoruz. Birkaç ay içinde hizmete sunacağız. Atatürk Parkı’nın da yasal olarak bizimle bağı yok ama bakımını biz yapıyoruz. Bunu bir yasal zemine oturtalım diyerek ilgili kuruma yazı yazdık, devrini bekliyoruz. Çamlıbel Balıkçı Barınağı için de uğraşıyoruz” diye konuştu.

YATIRIMLAR, PLANLARI BEKLİYOR

1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları’na dair kurum görüşlerinin hızlandırılmasının da talepleri arasında olduğunu ifade eden Vahap Seçer, “AK Partili, CHP’li, MHP’li hepimizin ortak sorunu bu planlar. Geçtiğimiz günlerde belediye başkanları ile bir toplantı yaptık. Akdeniz’i, Müftü Deresi’nin kentsel dönüşüm alanı olarak işaretlenmesi sorununu görüştük. Burayı kentsel dönüşüm alanı olmaktan çıkartacağız ama katledilmemesi için kontrol altında tutma kararı aldık.

İkinci etap 1/5 bin ölçekli nazım İmar Planların önümüzdeki günlerde kurum görüşleri bitiyor. Bu bize derin bir nefes aldıracak. Yatırım yapacağız yapamıyoruz. Lojistik Köy. Nakliyeciler Sitesi. İhtisas organize sanayi bölgeleri, hurdacılar, mobilyacılar çarsı bekleniyor ama plan olmayınca bunlar olmuyor. Yılbaşından önce bu planların prosedürü tamamlanmış olacak ve 1/1000 binlik planları uygulamaya koyacağız” dedi.

DENİZKIZI’NDA 1 MİLYON 300 BİN TL TASARRUF SAĞLADI

Denizkızı Şirketi’nin kiraladığı sahilleri de değerlendiren Başkan Seçer, “Kiralanmış sahillerin yüzde 90’ı kullanılmıyor ama para ödeniyor. Çok ciddi zarar eden şirketler bunlar. Ben geldim o kadar üzerine abandım ‘aman zarar ettirmeyelim’ diye. Ama iş yanlış yerden başlamış. Sezon biter bitmez gereksiz sahil kiralamalarının sözleşmelerini iptal ettik. Bu sayede 1 milyon TL’lik bir tasarruf sağlayacağız.

TASARRUF TEDBİRLERİ DEVAM EDECEK

Gereksiz bir kaynak israfı var. Örneğin bende iki makam arabası vardı, birinin bir başka belediyemize görevlendirmesini yaptık. Tasarruf tedbirleri devam edecek. Şube müdürlerinin altında gereksiz araçlar var. Hatta bazı görevlilerin altında iki araç vardı. Bunları ortadan kaldıramazsak ödemelere para yetmiyor. En fazla bizi sıkıştıran akaryakıt giderimiz. En fazla da ödemelerde sıkıntı duyduğumuz akaryakıt giderleri. Akaryakıt olmadığında sistem baştan aşağıya çöküyor çünkü hareket edemiyorsunuz” diye konuştu.

PARKOMAT 2 AY SONRA BAŞLIYOR

Seçer, Metro Projesi ile ilgili de ince eleyip sık dokuduklarını belirterek, şunları söyledi; “Bu siyasi bir karar, ekonomikliği tartışılır. Biz geleceğin 100 yılını kurguluyoruz. Metro sadece bir ulaşım projesi değil, Mersin kentinin gelişim projesidir. 2019 yatırım programına alındı, bu olmasaydı ben hareket edemezdim, bu sayede hemen çalışmaya başlayabildik.

Kent merkezindeki otopark sorununu rahatlatmak için Tevfik Sırrı Gür Lisesi yan tarafına 400 araçlık otopark yapacağız. Ayrıca parkomat uygulamasını başlatıyoruz. Parkomattan kar beklentimiz yok, bu esnafın talebi. 2 ay sonra uygulamaya başlayacağız yaklaşık 200personel göreve yapacak ve ağırlıklı olarak kadınları işe alacağız.

“100 ADET YENİ OTOBÜS ALINACAK”

Ulaşımda güçleniyoruz. Toplu taşımada vatandaşımızı en konforlu ve seri şekilde ulaşım hizmeti vermek için 100 adet çere dostu doğalgazlı otobüs alımı ihalesine çakacağız. Şuanda şartname hazır, 10 güne kadar ihaleye çıkacağız. 6 ay içinde teslim alacağız. Yeni otogarın oraya yeni bir garaj yapıyoruz tüm araçlarımız için.

Ayrıca 500 adet otobüs durağı ihalesine çıkılarak en kısa sürede vatandaşın hizmetine sunulacak. 2 bin adet durak ihtiyacı da zamanla karşılanacak”.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA