MERSİN’DE BİN 500 KİŞİNİN MESLEKİ YETERLİLİĞİ BELİRLENDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE BİN 500 KİŞİNİN MESLEKİ YETERLİLİĞİ BELİRLENDİ


 

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Mahir Eller Projesi ile Mersin’de yaklaşık 1500 kişinin mesleki yetkinlikleri belirlenirken, nitelikli çalışanlar da tescillendi.

Haber Merkezi

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığında ve Mersin’de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde yürütülen Mahir Eller Projesi kapsamında işverenlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. 
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen toplantıda, işverenlere Mesleki Yeterlilik Kurumu, MYK’nın belgelendirme süreçleri, belge zorunluluğu getirilen meslekler ve sağlanan teşviklerle ilgili bilgi aktarıldı.

MAHİR ELLER, ULUSLARARASI STANDARTLARLA UYUMLU MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİNİ ALIYOR
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada özel sektörün ihtiyaçlarının yenilendiği günümüzde sanayinin ve sanayicilerin ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli çalışan açığını giderici çalışmaların büyük önem taşıdığını belirtti. MTSO olarak nitelikli elemanların tescillendiği, verimli üretime katkı sağlayan çalışmalara “Mahir Eller Projesi” ile devam edildiğini vurgulayan Taş şöyle konuştu:
“Mesleki yeterlilik sistemiyle, sanayicimizin talep ettiği işgücü piyasasına göre uygun meslekleri belirliyoruz. Hem Türkiye’deki yasal mevzuatlara göre hem de AB’deki yasal mevzuatlara göre kişilerin sahip olması gereken standart bilgi ve beceri düzeylerini tespit ve tescil ediyoruz.”
 
143 MESLEKTE MYK BELGESİ ZORUNLU
Bugüne kadar 81 ilin 79’unda 50 bine yakın adaya sınav ve belgelendirme hizmeti veren, TOBB MEYBEM’in Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban da iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli ve çok tehlikeli sayılan mesleklerin her gün arttığına dikkat çekti. 3 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan son tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli meslekleri 26 meslek ilave edilerek, 143 meslekte MYK belgesi zorunlu hale getirildiğine değinen Baban sözlerini şöyle sürdürdü; “MYK tarafından tescillenen mesleki yeterlilik belgesi, ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme ve değerlendirme sonucunda, kişinin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı veriyor. 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu gereğince, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde MYK belgesi olmayan kişilerin çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde, cezai yaptırımı var. Bununla birlikte sınavlardan başarılı olan adayların sınav ücretleri 2019 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan geri ödeniyor, ayrıca MYK mesleki yeterlilik belgeli çalışan istihdam eden işverenlerimiz 54 aya kadar işveren sigorta primi teşvikinden yararlanabiliyor. Alınan belge, çalışanın mahir olduğunu kanıtlayan uluslararası tanınırlığı da olan bir belge.”

VERİMLİLİĞİN VE KALİTELİ ÜRETİMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
MTSO Proje Koordinatörü Sinem Çam, projeye ilişkin yaptığı sunumunda, mesleki yeterlilik belgesinin verimli ve kaliteli üretim için önemine dikkat çekti. Çam, Mahir Eller Projesi’nin Mersin faaliyetlerini paylaşırken şu ifadeleri de kullandı:
“Mahir Eller Projesi, 12 ilde gerçekleştireceği mesleki belgelendirme konusundaki farkındalık toplantıları serisi ve belgelendirmeye yönelik çalışmaları ile nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırmasına, iş kazalarının önüne geçilmesine ve tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.”

MERSİN’DE BİN 500 KİŞİNİN MESLEKİ YETERLİLİĞİ BELİRLENDİ
Mahir Eller Projesi kapsamında bugüne kadar Mersin’de yaklaşık 1500 kişinin mesleki yeterlilikleri belirlendi. Mersin’de beceri haritaları çıkarılan çalışanlar çoğunlukla inşaat, makine imalat, gıda, tekstil, otomotiv ve hizmet ana sektörleri altında ahşap mobilya imalatçılığı, elektrik ve su tesisatçılığı, oto mekaniği, lokantacılık, berberlik, terzilik gibi alt sektörlerde faaliyet gösteriyor.
Bu proje mesleki yeterliliği ve birikimi olan, bunu kanıtlayarak daha iyi çalışma koşulları arayan mahir ellere ulaşmayı hedefliyor. “Mesleğini belgele, farkını koy ortaya” sloganıyla yürütülen Mahir Eller Projesi ile 15 bin kişinin mesleki yetkinlik belgesi almaya hak kazanması, belgelendirilmiş 3 bin kişinin ise istihdam edilmesi planlanıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA