ANKARA MERSİN’İN HAVASINI TAKİPTE DEĞİL! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ANKARA MERSİN’İN HAVASINI TAKİPTE DEĞİL!


 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre, bakanlık Mersin’in havasını takipte değil!

HEDİYE EROĞLU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’deki 81 ilin tamamının hava kalitesini ölçmek için 313 Hava Kalitesi İzleme İstasyonu kurdu. Ölçüm bilgilerini, kurduğu havaizleme.gov.tr adlı internet sitesi üzerinden kamuoyu ile şeffaf bir biçimde paylaşmayı hedefledi.

Ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin referans olarak gösterdiği Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nda Mersin verilerinin olmadığı ortaya çıktı.

Söz konusu ağın genel haritasında geçtiğimiz günlerde Temiz Hava Platformu’nun açıkladığı verilerin aksine 3 bölge hariç ülke genelindeki tüm bölgelerde hava kalitesinin iyi veya orta düzeyde yer alması dikkat çekti. 

Ayrıca Mersin’in yer bulamadığı ağda komşu il Adana 3 hava ilzama istasyonu ile yer alırken, bir diğer komşu il Antalya’da ise bir hava izleme istasyonu olduğu görüldü.

TABLO VAHİM!

Öte yandan BBC’nin yayınladığı verilere göre İstanbul'da güvenli seviyenin 1,5 , Ankara'da 1,9 katı olan soluduğumuz hava kalitesi, Mersin' de güvenli seviye eşiğinin 3,4 katı kirlilikte.

AYLAR GEÇTİ YENİ CİHAZLAR GELMEDİ!

Geçtiğimiz aylarda bilgi aldığımız yetkililer, merkez Akdeniz ilçesi Camişerif Mahallesi Uray Caddesi’ndeki Akdeniz Kaymakamlığı bahçesinde bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nun çalışmadığını doğrulayarak, bakanlığın yeni ölçüm cihaz alımına çıkmasını beklediklerini açıklamıştı. Mersin’de sayısı bir 1 olan hava ölçüm istasyonunun 6’ya çıkarılmasının hedeflendiğini de bildiren yetkililerin bu açıklamalarının üzerinden aylar geçmesine rağmen Mersin’de değişen bir şey olmadı. 

“ÖLÇÜM CİHAZININ YERİ YANLIŞ”

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda kent sakinleri ve çevreciler Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nun konumunu da eleştirerek, bu yerden doğru ölçüm yapılamayacağını savunmuştu.

Mersn Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, 2 yıl önce gazetemize yaptığı açıklamada kentteki hava kirliliği sorununa ilişkin insanların artık evlerde bile rahat nefes alamaz hale geldiğini belirterek şunları söylemişti: “Gelinen nokta çok kötü.

Bırakın kanalizasyon hattını, mevcut havada bile o kadar çok atık var ki! Mersin’de zehirli gazlarla iç içe yaşıyoruz. Kışın bu kentte nefes alamıyoruz. Yazın birazcık nefes aldığımızı zannediyoruz ama hava yine kirli. Çünkü koskoca Mersin’de, hava kirliliğini ölçen bir tane cihazımız var. O da rüzgârın yönüne ters konulmuş durumda. Biz Mersin’de hava kirliliği ölçümlerinin doğru olmadığı kanaatindeyiz. Bağımsız örgütler gelip burada hava ölçümü yaptılar ve Mersin’in havasının çok kirli olduğunu kanıtladılar”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA