UCUZ ENERJİ İÇİN ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

UCUZ ENERJİ İÇİN ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇİN!


 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesi, hız kesmeyen elektrik zamlarını eleştirerek, ucuz enerji için özelleştirmeden vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Haber Merkezi 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yayımladığı yeni elektrik tarifelerini inceleyen Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesi, yapılan zamlara ilişkin açıklama yaptı.
EPDK’nın tarife tablolarına göre, elektrik fiyatlarına 1 Ekim 2019`dan geçerli olmak üzere yüzde 14.9 zam yapıldığının anımsatıldığı açıklamada, Temmuz 2019`a göre tek terimli alçak gerilim aboneleri için perakende enerji bedellerinin yüzde 15-16 oranlarında artırılırken, kayıp ve kaçak, iletim hizmeti ve dağıtım hizmeti bedellerini içeren dağıtım kaleminin tüm abone gruplarında yüzde 13.5 zamlandığına dikkat çekildi. Açıklamada ayrıca fon ve vergilerin etkisiyle yeni tarifelerin toplamda yüzde 14.9 oranında zam olarak yansıyacağı aktarıldı.

“YILLIK ZAM ORANI YÜZDE 19.7 OLURKEN, 2 YILLIK ARTIŞ YÜZDE 72.6 OLDU”
Açıklamada, “Zamla birlikte elektrik fiyatları kilovatsaat başına; ticarethanelerde 75.69, aydınlatmada 70.21, tarımsal sulamada 66.61, sanayide 65.69, konutlarda 57.28, şehit aileleri ve muharip malul gazilerde 27.47, genel aydınlatmada 50.60 kuruş olarak belirlenmiştir.
Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) yaptığı çalışmalarda 4 kişilik bir ailenin aylık asgari elektrik tüketimi 230 kilovatsaat olarak belirlenmiştir. Yeni zamla 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası da 163 liraya yükselmiştir.
Konut tarifelerinde yılbaşında yapılan yüzde 10’luk indirime rağmen yıllık zam oranı yüzde 19.7 olurken, 2 yıllık artış yüzde 72.6 olmuştur. Sanayide ise yıllık değişim yüzde 32.2 iken; 2 yıllık zam oranı yüzde 126`ya ulaşmıştır.

“TETAŞ KALDIRILDI, KAMUNUN PİYASA FİYATLARINI DÜZENLEME İŞLEVİ ZAYIFLATILDI”
EPDK zamma gerekçe olarak; Elektrik Üretim AŞ`nin (EÜAŞ) toptan satış tarifelerindeki değişimi göstermiştir. Kamu toptan elektrik alım satış şirketi olan TETAŞ’ın kaldırılması nedeniyle kamunun piyasa fiyatlarını düzenleme işlevi zayıflatılmıştır. Bakanlığın açıkladığı maliyet bazlı enerji politikalarının sonucu olan bu zamların önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenmektedir. EPDK`nin faturalarda dağıtım bedelini ayrı bir kalem olarak göstermemesi kamuoyundan bazı bilgilerin saklandığı anlamına gelmektedir. EMO, EPDK’nın şeffaflıktan uzak bu kararına karşı yargı yoluna başvuracaktır” denildi.

“ÖZELLEŞTİRMENİN ACI REÇETESİ HERKES TARAFINDAN GÖRÜLDÜ”
Açıklamada, yıllardır uygulanan özelleştirme ve piyasalaştırmaya dayalı enerji politikalarının ülkeyi getirdiği noktaya dikkat çekilerek, elektrikte sürekli yükselen fiyatlar ve bunun tüm sektörleri doğrudan etkilemesiyle iğneden ipliğe her ürüne zam geldiği vurgulandı. 
“1990’lı yıllarda başlayan yap-işlet ve yap-işlet-devret modeli üretim santrallerinin satın alma garantileri nedeniyle fiyatların yükseldiği ve halen yeni yatırımlarda da bu garantilerin verilmesi sonucu artan enerji maliyetlerinin yine zam olarak yansıyacağı açıktır” denilen açıklamada, özelleştirmenin acı reçetesinin herkes tarafından görüldüğünü belirtildi.
Açıklamanın son bölümünde ise “Temel bir insan hakkı olan enerji hizmeti ucuz, kesintisiz ve kaliteli bir şekilde kamu tarafından sunulmalıdır. Bunu sağlamanın tek yolu ise enerji alanının, şirketlerin kar hırsı ile değil, kamu yararını hedef alan politikalarla yönetilmesidir. Ülkemizin daha büyük açmazlarla karşılaşmaması için özelleştirme uygulamalarına son verilerek, acilen yeniden kamulaştırmalar yapılmalıdır” ifadelerine yer verildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA