MERSİN İLK 3’E GİREMEDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN İLK 3’E GİREMEDİ!


 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Eylül ayı ihracat rakamlarını Mersin’de açıkladı. 49 il ihracat rakamlarını arttırırken, Mersin yine ilk 3’e giremedi.

SONER AYDN

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla eylül ayı geçici dış ticaret verilerini Mersin’de açıkladı. TİM Başkanı İsmail Gülle’nin açıkladığı rakamlara göre, ihracatta ilk 3’e giren iller İstanbul, Kocaeli ve Bursa oldu. İlk 3’te kendisine yine yer bulamayan Mersin büyümede ise Yalova,  Kastamonu ve Trabzon’un gerisinde kaldı.

“EYLÜL AYI İHRACATIMIZ 15 MİLYAR 220 MİLYON DOLAR”
2018 Eylül ihracat rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 15 milyar 220 milyon dolarlık bir ihracatın gerçekleştiğini söyledi. Yılın ilk 9 aydaki ihracatta yüzde 2.56’lık artışla 132 milyar 505 milyon dolara ulaşıldığını belirten Bakan Pekcan, “2018 yılı Eylül ayı ihracatı ve ihracat artışında zirve yapmıştık. Bu sene onu yakaladık, biraz da geçtik. Bu sene eylül ayı ihracatımız 15 milyar 220 milyon dolar. Bu rakam geçen ayki ihracat rakamımızın yüzde 15.7 üzerinde” diye konuştu. 

EYLÜL’DE İTHALAT RAKAMLARI DA ARTTI
İthalat rakamlarının ise geçen yılın aynı ayına göre artış gösterdiğini belirten Bakan Pekcan, “İthalatımız Eylül ayında 16 milyar 961 milyon dolar olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır. Ayrıca 9 aylık ithalat rakamlarımız yüzde 15.3 gibi bir gerileme ile 153 milyar 913 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler doğrultusunda geçen senenin ilk 9 ayında 52 milyar 500 milyon dolar olan dış ticaret açığımız, yüzde 68.8 oranında düşerek 16 milyar 400 milyon dolara düşmüştür. Bu aslında bizim ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 86'dır, 9 aylık ortalaması. Bu da 31.1 milyar dolar dış ticaret hacmi azalmış olup, ülkeye dış finansman ihtiyacına 31.1 milyar dolar daha pozitif katkı sağlamış bulunmaktayız” dedi.
  
İHRACATTA ASLAN PAYI OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN
TİM Başkanı İsmail Gülle ise ihracata katılan firma rakamlarını paylaştı. Mersin’de Eylül ayında 23 firmanın ilk kez ihracat ailesine katıldığının bilgisini veren Güllü, “Firma özelinde bakıldığında, eylül ayı içerisinde toplam 38 bin 744 firmamız ihracat gerçekleştirdi. Eylül ayının lideri, 2,6 milyar dolarlık ihracat ile Otomotiv sektörü oldu. Otomotivi, 1,7 milyar dolar ihracat ile Kimyevi Maddeler ve 1,5 milyar dolar ihracat ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörleri takip etti. İhracatını en çok artıran sektörler ise yüzde 113 artışla 278 milyon dolara ulaşan Fındık ve Mamulleri, yüzde 34 artışla 164 milyon dolara ulaşan Savunma ve Havacılık ile yüzde 25 artışla 305 milyon dolara ulaşan Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri oldu. Sektörlerin ihracat yaptıkları ülke sayılarına bakıldığında 201 ülke ve bölgeye gerçekleştirdiği ihracatla Kimyevi Maddeler birinci, 191 ülke ile Çelik ikinci, 188 ülke ile Hububat üçüncü oldu. Eylül ayında ihracatçılar, ülkemizin bayrağını 213 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. Bu ülkelerin 115’ine ihracat artarken 84 ülkede ise artış yüzde 10’un, tam 36 ülkede ise yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke ise 1,4 milyar dolar ile Almanya, 1,1 milyar dolar ile Birleşik Krallık ve 882 milyon dolar ile İtalya oldu. İlk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 49,4 olurken, ilk 20 ülkede bu pay yüzde 66,3 olarak gerçekleşti. En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’nin ihracatımızdaki payı eylülde yüzde 49,4 oldu” diye konuştu.

MERSİN KOCAELİ VE BURSA’NIN GERİSİNDE KALDI
İller bazında ihracat rakamlarını açıklayan Gülle, şu bilgileri verdi: “Eylül ayında 49 il ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il sırasıyla; 6 milyar dolarla İstanbul, 1,3 milyar dolarla Kocaeli ve 1,2 milyar dolarla Bursa oldu. En dikkat çekici artışlar ise; ihracatını 4 kata yakın artırarak 10,2 milyon dolara ulaşan Yalova, 2,5 kat artışla 10,9 milyon dolara ulaşan Kastamonu ve 2 katın üzerinde artışla 120 milyon doları aşan Trabzon’da yaşandı. Yalova’nın ihracat artışında Gemi ve Yat sektörü etkili olurken, Kastamonu’nda mücevher, Trabzon’da fındık sektörlerindeki artış başarıyı getirdi. İlimiz, Mersin; limanı, serbest bölgesi, demiryolu ulaşımı, geçmişten gelen lojistik kültürü ve bu yönde gelişmiş insan kaynağı ile ihracat için bütün imkanları barındıran, sadece Çukurova bölgesinin değil, aynı zamanda Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’in de en önemli lojistik merkezi. 2002’de Mersin ilimizin yıllık ihracatı 320 milyon dolar iken, 2008’de 1 milyar doları aşarak, 2018 itibari ile 1,7 milyara yükseldi. İlimizin 2018 yılında eriştiği bu rakam, aynı zamanda da tüm zamanların en yüksek yıllık ihracat rakamı. Mersin ilimizden beklentimiz, ülkemizin ihracat artış oranını da aşan bir tempoda performans göstermesi. Bu sayede, önce bölgemiz, ardından ülkemizin ihracatını sırtlamak, ilimizin hedefleri arasında olmalı. Özenle takip ettiğimiz, çok sıkı çalışmalar yürüttüğümüz başka bir husus, ihracatımızın teknolojik düzeyi. 2018 yılında ülkemiz ihracatının yüzde 3,3’ü ileri teknoloji sınıflarında gerçekleşti. Yüzde 34’i aşkın bir oranda da orta-ileri teknoloji ürünleri ihraç ediyoruz. Mersin’de ise Yüksek teknolojili ürün ihracatımız, 20 milyon dolar ile yüzde 1,1 seviyesinde Orta – Yüksek Teknolojili ürün ihracatımız da 230 milyon dolar ile yüzde 13,3 seviyesinde gerçekleşti. İlimizdeki çok kıymetli üniversitelerimiz, teknokentlerimiz, bu potansiyeli açığa çıkarmak adına sanayi ile iş birliği içerisinde pek çok proje yürütüyorlardır. Firmalarımız, araştırma ve ürün geliştirme konularında akademik bilgiye daha fazla başvurmalı. Ancak bu sayede, Sofistike ürün üretim ve ihracatını daha etkili bir seviyeye çekebiliriz.”

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA