USULSÜZ KREDİ KILIFINA UYDURULDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

USULSÜZ KREDİ KILIFINA UYDURULDU!


 

Tarsus Belediyesi’nin Şevket Can döneminde Denizbank’tan kullanılan 4 milyon 442 bin TL’lik kredinin meclis kararı olmadan alınması nedeniyle usulsüz olduğu ortaya çıktı! İşlemin düzeltilmesi zorunluluğu gereği yeni belediye yönetimi kıran kırana pazarlıkla faiz oranını düşürerek, krediyi mecliste onayladı.

HEDİYE EROĞLU

Tarsus Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, belediye toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya önceki dönem Belediye Başkanı Şevket Can döneminde Denizbank Tarsus Şubesi’nden kullanılan 4 milyon 542 bin TL’lik kredi damga vurdu.
Önceki dönem belediye yönetiminin, Denizbank’tan kredi almak için 7 adet teminat mektubu vererek işlem yaptığı ancak bunun için gerekli olan meclis kararını almadığı ortaya çıktı. Şubat ve Mart aylarında 3 milyon 532 bin TL’si kullanılan kredi ile ilgili banka şubesinin zor durumda kalıp, yeni belediye yönetimine başvurması ile taraflar masaya oturdu. Belediye bürokratları İhsan Özdemir ve Ünal Kazan, banka yetkilileri ile kıran kırana bir pazarlık yaparak söz konusu kredi ile ilgili faiz oranını 2,64’den, 1,65’e düşürdü.
Kredinin kalan miktarın; hazır beton santrali, yüzme havuzu ve ekmek fırınında ihtiyaç duyulan araç ve ekipmanların finansmanı ile yine belediye tarafından açılması düşünülen yeni ticari ve sınai faaliyet alanlarında kullanılacağı açıklandı. 

MHP: “BANKANIN İHMALKARLIĞI VAR”
MHP’li Belediye Meclis üyesi Nükhet Çelik de, söz alarak, “Teminat mektubu alabilmek için bankanın gerekli istenen evraklar listesi vardır. Teminat mektubunu karşı taraf talep etmiştir ama evrak tam sağlanmadığı müddetçe bankanın kredi vermemesi gerekiyordu. Bankanın da biraz ihmalkarlığını görüyorum. Bankacıların meclis kararı gerektiğini çok iyi bilmeleri gerekiyor. Vermemeleri gerekiyordu. Biraz dikkatsiz davrandıklarını düşünüyorum” dedi. 
Başkan Bozdoğan ise, “Ev sahibinin suçu var ama hırsızın da suçu var. Ev sahibi bilmiyorsa diğerinin bilmesi gerekiyor. Bir hata, yanlış yapılmış. Bir belediye başkanı böyle bir evrakı belediyeden geçirmek zorundadır. Geçirmediği takdirde Sayıştay denetçileri geldiği zaman bedelini biz öderiz. Hata yapılmış, bunun düzeltilmesi için buradayız” dedi.

“USULSÜZLÜĞÜ; kİM, NEDEN, NASIL GÖRMEDİ?”
CHP’li Ali Dinsever ise “Bu bir borçlanma ve yönetimin mutlak suretle meclisten onay alması lazım. Geçmiş dönemde teminet mektupları alan bankanın hukuka uygun olmadığı için kabul etmemesi lazım. İhmal mi var, gösterilmemişlik mi, görmezlik mi var bunun takdirini kamuoyuna bırakıyoruz. Bankacıların bu işlemleri yaparken ne kadar titiz olduğunu herkes bilir. Dolayısıyla bizim aklımıza şöyle bir şey geliyor; banka yönetiminin bunu görmemiş olması mümkün değil. O zaman bir ihtimal kalıyor; geçmiş dönemdeki yönetimin bu teminat mektuplarını bu şekilde kullanırken banka yönetiminin bunu görmemesini sağlayacak ne yaptığını takdiri de kamuoyunun olsun. Söylemek doğru mudur bilmiyorum ama her şerden bir hayır çıkarmak lazım. Biz bunu fark ettiğimiz zaman 2,64’dü faiz oranı ve biz bunu 1,65’e düşürdük. Bu birazda Tarsus halkının yararına olduğu için biz bunu bankaya koz olarak kullandık ve yarar elde ettik. Ama geçmiş dönemde bankacılar bunu neden görmedi, bunu kamuoyunu takdirine bırakıyoruz” dedi.
Kredinin kabulüne ilişkin teklif mecliste oy birliğiyle kabul edildi.

SENDİKA ÜYELİĞİNDEN 85 BİN TL KAZANÇ SAĞLANACAK
Mecliste ayrıca, Tarsus Belediyesi’nin 2020 Mali Yılı Taslak Performans Programı ilgili komisyona havale edilirken, belediyenin 2020 (2021-2022) Mali Yılı Bütçe Tasarısı da Plan, Bütçe ve Hesap Kesim Komisyonları’na havale edildi. 
Tarsus Belediyesi’nin 2020 Mali Yılı Taslak Yatırım Programının görüşülüp karara bağlanması ile ilgili teklifte Plan, Bütçe ve Hesap Kesim Komisyonları’na havale edildi. 
Belediye Müdürlüklerinden gelen tekliflerin görüşülmesi ve karara bağlanması ile ilgili teklif kapsamında ise ilk olarak üye olunan Mahalli İdareler İşverenler Sendikası’na üyeliğin sonlandırılması ile ilgili teklif ele alındı. Teklifle ilgili söz alan Başkan Bozdoğan, “89 bin TL ödeme yapılıyordu belediyeden. Bunun yerine 5 bin TL ödeme yapılan başka bir sendika ile anlaşma yoluna gidiyoruz. Yani yıllık olarak 85 bin TL’ye yakın bir kazancımız olacak” dedi. Teklif oy birliğiyle kabul edildi. Mecliste, Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası’na üye olunmasına ilişkin teklif de oy çokluğuyla kabul edildi. 
Mecliste belediyede çalışan işçiler için Toplu İş Sözleşmesi imzalanması ile ilgili de Başkan Haluk Bozdoğan’a yetki verildi. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA