MERSİN’DE AVUKATLARA HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUKLARI ANLATILDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE AVUKATLARA HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUKLARI ANLATILDI


 

Mersin Barosu 2019-2020 adli yılın ilk seminerini, “Avukatın Cezai, Hukuki ve Disiplin Sorumluluğu, Avukatlık Sözleşmesi” konusunda düzenledi.

Haber Merkezi

Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, İzmir Barosu üyesi Av. Murat Aydın ve İstanbul Barosu Hukuk Müşaviri Av. Atilla Özen’in sunumuyla, Mersin Barosu Konferans Salonunda yapılan seminere, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu üyeleri, avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı. 
İnteraktif katılımın sağlandığı seminerin açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Mesleki bilgilerimizi kontrol etme, mutfağımızı gözden geçirme, mesleğimizin yetki ve kurallarını, sorumluluğumuzu, hukuki ve cezai sorumluluğumuzu öğrenme ve mesleğimiz için çok önemli olan avukatlık sözleşmesi hakkında bilgi edinmek adına, 2019-2020 adli yılın açılışında ilk olarak bu konuda meslektaşlarımıza yönelik eğitim düzenlemeyi alışkanlık haline getirdik. Bu seminerin düzenlenmesinde emeği geçen yönetim kurulu üyelerimize ve meslektaşlarımıza, ayrıca katılım gösteren meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“AVUKATLIK MESLEĞİNİN VARLIĞI, YARGI BAĞIMSIZLIĞININ BELİRLEYİCİSİDİR”
Avukatlık sözleşmesinden kaynaklanan ücret uyuşmazlıkları, avukatlık sözleşmesinin güvenceleri hakkında sunum yapan Av. Murat Aydın, “Avukatlık hukuku ve avukatlık sözleşmesi, yargı bağımsızlığı ile ilgili bir sorundur. Yargı bağımsızlığının var olup olmadığı, bağımsız ve etkin bir savunmanın var olup olmadığı ile ilgilidir. Uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin hukuk devletinin yargılama sistemini yapan, bağımsız ve etkin savunmanın varlığıdır. Avukatlık mesleğinin varlığı, yargı bağımsızlığının belirleyicisidir. Hâkimlik yaptığım dönemde, ‘avukatın olmadığı yerde, bizim yaptığımıza hâkimlik denmez’ sloganını her zaman söylemişimdir. Avukatlık mesleğinin bağımsız ve etkin olabilmesinin bir yolu da, avukatlık sözleşmesinin hazırlanabilmesi ve avukatlık ücretinin tam olarak alınabilmesidir. Ancak avukatlık hukuku ve avukatlık sözleşmesi, avukatların en çok ihmal ettiği alandır. Bu konu, çok az bilgiye sahip olunan, çok az uygulanan bir alan oldu. Avukatlık sözleşmesindeki iki önemli maddeyi çok önemserim. Birincisi; üstlendiğiniz işin kapsamı. İkincisi ise; avukatla müvekkil arasındaki iletişimi hangi yolla kuracağınızdır” diye konuştu.

“MÜVEKKİLİN MENFAATİNİ KORUMAK, AVUKATIN ÖZEN YÜKÜMLÜLÜĞÜDÜR”
Daha sonra avukatın yükümlülükleri, avukatlık sözleşmesi ve avukatın hukuki sorumluluğu hakkında sunum yapan Av. Atilla Özen, “Bir avukatın eylemi ya da hazırlamış olduğu sözleşme, hukuki, disiplin ve cezai sonuçları doğurabiliyor. Müvekkilin menfaatini korumak, basireli vekil gibi davranmak, özen borcu objektif sorumluluktur. Müvekkille görüşmek, gerekli bilgiyi edinmek, araştırmak, doğru değerlendirme yapmak, bilenen ve kabul edilen kural ve usulleri bilmek, aydınlatma, atama yoluyla yapılan görevlerde de aynı özenin gösterilmesi, avukatın özen yükümlülüğüdür” diye konuştu.
Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız ise konuşmasında avukatın cezai sorumluluğu hakkında bilgiler vererek, “Avukatın görevi sırasında veya görevi dolayısıyla işlediği suçlarda, özel soruşturma usulü geçerlidir. Bu da avukatları korumaya yöneliktir” dedi. Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız konuşmasında, Avukatlık Kanunu’ndan örnekler vererek, avukatlık mesleğinde işlenen suçlar hakkında bilgiler verdi. 
Seminerin sonunda Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz panelistlere teşekkür ederek plaket takdim etti. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA