BORÇLANMA TAMAM SIRA HİZMETTE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BORÇLANMA TAMAM SIRA HİZMETTE!


 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Vahap Seçer, 349 milyon 500 bin TL’lik borçlanma yetkisini Cumhur İttifakı’ndaki çatlak sayesinde aldı. AKP’liler çekimser kalırken MHP’liler teklife red oyu verdi ve Seçer, borçlanma için oy çokluğuyla yetki aldı.

HEDİYEEROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül Meclis toplantısının ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Yine yoğun bin gündemle toplanan meclise Başkan Vahap Seçer’in 349 milyon 500 bin TL’lik borçlanma yetkisi talebi damga vurdu. 
4 meclis üyesinin katılmadığı toplantıda ilk olarak komisyonlara havale edilen konular görüşüldü. 
Toplantı öncesi Cumhur İttifakı’nın meclis üyeleri AKP’li Mevlüt Ok ile MHP’li Mahmut Tat, Başkan Seçer ile kısa süreli bir özel görüşme yaptı.  

MHP RED OYU VERDİ
Görüşmenin ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’nun olumlu görüş bildirdiği konuyla ilgili teklifle ilgili ilk söz alan MHP’li meclis üyesi Mahmut Tat, red oyu vereceklerini açıklayarak, gerekçesi ile ilgili bilgilendirme yaptı. Tat, “Bu dönem meclisimiz başladığı günden itibaren bu konu birkaç kez gündem geldi. Biz de böyle bir kredi kullanma ihtiyacımızın bu aşamada uygun olmadığını ifade etmiştik. Gerekçelerimizi de tane tane söylemiştik. Yine aynı şekilde belediyenin ciddi bir borca girmiş hali ile yeniden bir borçlanmanın uygun olmayacağı düşüncemizi devam ettiriyoruz. Bu süreç içinde değişen bir şey olmadığı için biz MHP grubu olarak önceki ifadelerde de belirttiğimiz üzere böyle bir borçlanmanın belediyemize ağır bir yük getireceğini, başlanan tasarruftan devam etmesi, kaynakların daha ili kullanılması. Böyle bir borçlanma yapacaksak mersin’i etkileyecek önemli yatırımlarla ilgili adres belirterek borçlanma olması gerektiğini iade diyor, bu düşüncelerden dolayı borçlanma yetkisi talebine red veriyoruz” dedi.

“PARA MERSİN ESNAFINA DAĞITILSIN”
Daha sonra söz alan AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise teklifin kabul edileceğinin sinyalini vererek, borçlanma ile elde edilecek paranın Mersin esnafının alacakları ödenecek şekilde kullanması talebini gündeme getirdi. 
Gültak, “Borçlanma çoktan beri gündemimizde olan bir konu. Biraz sonra oylama sonucunda bu borçlanmayı aldığınız takdirdeki senaryo ile ilgili konuşmak istiyorum. Borçlanma yetkisi alındığı takdirde bu borçlanmanın küçük ve orta ölçekli belediyemizden para bekleyen mersin esnafından kalmasını istiyoruz. Çünkü bundan dolayı mağdur olmuş, çeki dönmüş bir çok mersin’de parayı yiyen, çalıştıran esnaflarımız var çünkü. Mutlaka ve mutlaka bu para Mersin’de kalmalı. 
Bundan sonra bütün belediyeler yetkisi istiyor. Bu yetki geldiği zaman daha öncesinden toplantılar yapılarak ve gerçekten şehrimizin kangren haline gelmiş konularını çözecek projelerle ilgili borçlanma talebi gelirse belediyemiz adına daha hayırlı olacağını düşünüyorum. Aksi halde polemikler oluyor ve bu da şehrin gündemini boş boş boşuna dolduruyor. 
Para küçük ve Mersin esnafımızda kalsın. Borçlanmadan, tasarrufa giderek, bazı fonları öncelikli hal getirerek, mümkün mertebe bu işi götürelim. Ben 15 milyon TL borçlandım ama bu parayı hala kullanmadım. Kemer sıkıyorum. Borçlanmadan da bazın bazı şeyler olabiliyor. Borçlanacaksak da bunu tüm meclis üyelerinin desteğini alarak geçirirsek daha iyi olur” diye konuştu.

“BELEDİYENİN BORCU BÜYÜMEYECEK”
Yenişehir Belediye Başkanı CHP’li Abdullah Özyiğit de, “Hepimizin amacı aynı. Esnaf iş yapacak. Müteahhit iş yapacak, belediyeden 10 milyon alacağı var ama bankadan 5 milyon kredi kullanmış bu iş için. Ama geçtiğimiz Haziran ayı son bankaların devlet faizlerinin ödendiği dönem para bulamadığı için bankada itibar kaybeden, zor durumda kalan esnaflar oldu. 
Elbetteki bu borç belediyenin önceden yapılmış borçlarını kapatmak üzere kullanılacak. Yani belediyenin borcu büyümeyecek. Yapılan tasarruflarla da Büyükşehir belediyesi belli tasarrufları gerçekleştirdiğini ifade etti. Kentimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

“5 AYDA 375 MİLYON TL GERİDEN GELEN BORÇLARI ÖDEDİK”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise 5 ayın geride kaldığını söyleyerek, “Daha öncede bu borçlanma yetkisi talebimizi meclisten istedik ama bazı gelişmeler sonucu oylayacağımız oturumda geri çekmek zorunda kaldık ve bugün bu talebimizi yeniden gündeme aldık. Sayın Gültak elbette Mersin halkını ya da Mersin’de faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli esnafı düşünerek yapılacak borçlanmanın daha çok onların geriden gelen borçlarının ödenmesi konusuna ilişkin dileklerini dile getirdi. Biz yönetime geldiğimiz günden bugüne kadar 375 milyon TL geriden gelen borçları ödedik. 1 Nisan itibariyle devraldığımızı borç ile 1 Eylül arasındaki borçlarımızdaki azalma 109 milyon TL. 375 milyon TL borç ödedik ama 265 milyon TL’nin 200 milyonu geriden kalan para. Yeni biz göreve geldiğimizde gerçekleşmeyen borçlar. Yaklaşık olarak 4 aylık süre içerisinde 100 milyon TL civarında bizim harcamalarımızda bir düşüş var, geçen yılın aynı dönemine göre. Bütçe açığı yüzde 18’e kadar indirilmiş. Bunu temel sebebi israfı önlememiz. Gereksiz yatırımlar, harcamalar, bazı konularda tasarrufa gitmek ile. Örneğin gelir gelmez fazla bulduğumuz yaklaşık 200 aracı kiraladığımız şirkete iade ettik. Ayrıca araçlar iade edildikten sonra fiyatlar artmasına rağmen akaryakıtta tasarruf ettik. Daha bir çok alanda tasarruf yaptık. 
Sizlerin hassasiyetini bende taşıyorum. Vatandaşımızın bir kuruşunu heba etmek istemiyoruz. Mümkün olduğunca bu konuda dikkatli davranıyoruz. Başarılı olduğumuz, henüz başarılı olmadığımız, yanlış, eksik yaptığımız alanlar var. Bunlar düzeltilir yeter ki iyi niyetli bir yaklaşım olsun.

“BORÇLANMA YETKİSİ MERSİN HALKINA HİZMET OLARAK DÖNECEK”
Bu ay zorunlu ödemelerin dışında geriden gelen ki en eski borçları ödüyoruz. 100 bin TL’lik faturanın 10 bin TL’sini ödüyoruz. Bu ay piyasaya 30 milyon TL’lik borç ödedik. Bayramdan önce 27 milyon TL gibi bir ödeme yaptık. Toplamda bu 110 milyon TL’yi buluyor. Bunu da her hangi bir borçlanma yapmadan gerçekleştirdik.
Sayın Gültak daha önce borçlanma yetkisi aldı ve daha para kullanmadığını söyledi. Demekki kasasını iyi idare ediyor ki boş yere borçlanıp faiz ödeme lüksü olamaz. Bu yetkiyi sizden isteyeceğiz tabiî ki heyetinizin takdiri. Sonuç ne çıkarsa çıksın saygıyla karşılaşırım.
Mevut şartlarda elimden geleni değil gereğini yaparım.
Belediyemizin rahat olması, maddi açıdan sıkıntılılarını gidermesi, alet, ekipmana, malzemeye daha süratle ulaşması demek, bu da ilçelere de yansıyacak hizmet demek. Bu borçlanmanın oy çokluğuyla değil oy birliğiyle geçmesi çok daha anlam taşır. Hem kente iyi bir yansıma olur. Hem moral motivasyonumuz artar. Hem uzlaşma kültürü açısından da önemli bir önceki teşkil etmiş oluruz. Memleketin gerginliğe, gereksiz siyasete ihtiyacı yok. 
Çarşamba günü cumhurbaşkanlığında çok faydalı bir toplantı yaptık. Moral bulduğumuz bir toplantı oldu. Çünkü insanlar gerginlik istemiyor. Bizim kavga etmemizi, ayrışmamızı değil bir adada olmamızı istiyor. 
Tamam demokraside farklı bakış açıları olacak ama halk; konu vatandaş, ülke, ortak menfaat ise her şeyi bir kenara itip burada birleşmesi istiyor. Sizlerin desteğini istiyorum. Bana vereceğiniz destek, bundan sonraki süreçte Mersin halkına hizmet olarak dönecektir” dedi. 

“İHTİYACIMIZ KADARINI KULLANACAĞIZ”
Araya giren MHP’l meclis üyesi Mehmet Topkara’nın, “Borçlanma yetkisinin ne kadarını kullanmayı düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine ise Başkan Vahap Seçer, “İhtiyaç mukabilinde bunu kullanacağız. ‘Borçlanma yetkimiz var’ deyip fütursuzca bunu kullanmayacağız. Süre giden cari harcamalarımız var. 2 milyar 255 milyon TL bütçemiz var”. 
Teklif MHP’lilerin red oyuna rağmen 30’a 29 oy çokluğuyla kabul edildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA