İŞSİZLİK MAAŞINA BAŞVURUDA PATLAMA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞSİZLİK MAAŞINA BAŞVURUDA PATLAMA!


 

Son 1 yılda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalan vatandaşın gelir elde etmek için umudu haline gelen İŞKUR’a gerçekleşen işsizlik maaşı başvurularda patlama yaşanıyor.

HEDİYE EROĞLU

İşsizlik oranlarının Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığı günlerde 2019 yılının ilk 4 ayında İŞKUR'a işsizlik maaşı için başvuran vatandaşların sayısında patlama meydana geldi. 
Mersin’de de, işsizlik ödeneğine başvuruların ilk 3 ayda hızlı biçimde artış eğiliminde olmasıyla; 2019'un Ocak-Nisan döneminde geçen yıla göre yüzde 64'lük hızlı artış gözlendi. Mersin'de yıllık bazda açık işler Türkiye geneline kıyasla daha yavaş azalırken; işe yerleştirmeler ve işsizlik ödeneğine başvurular artış hızı Türkiye genelinin üzerinde oldu.

AÇIK İŞLER AZALDI!
Ayrıca Mersin işgücü piyasası göstergeleri kapsamında açık işler, 2019'un 5 aylık döneminde geçen yıla göre yüzde 1'lik sınırlı azalış kaydederek; yıllık bazda 2018'e göre azalış hızı yavaşladı. Söz konusu gelişmede Mart ayı haricinde 2019'un ilk ayından itibaren Mayıs ayı sonuna kadar açık işlerin önceki yılın üzerinde seyir izlemesi etkili oldu. İşe yerleştirmeler ise yıllık bazda yüzde 46 genişleyerek; artış hızını 2018'in aynı dönemine göre yükseltti. 

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI
Ödenekten faydalanmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken şartlar şöyle; Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
Bu şartları yerine getiren kişiler İŞKUR'un resmi internet adresi üzerinden ya da herhangi bir bayisine giderek başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler.

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN ÜCRETİZ YARARLANIYOR
Ödeneği almaya hak kazanan kişilerin Genel Sağlık Sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. Öte yandan işsiz kalan kişinin yeni bir iş bulması ve meslek geliştirme, edindirme kurslarından yararlanması da yine İŞKUR tarafından sağlanıyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE İLE ALINABİLİR?
Ödenek 6 ay, 8 ay ve 10 ay olmak üzere sigorta primlerinin yatırılmasına göre belirleniyor. 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün işsizlik maaşı veriliyor.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA