AKDENİZ MECLİSİNDE ‘SİYASİ’ TARTIŞMA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ MECLİSİNDE ‘SİYASİ’ TARTIŞMA!


 

Mersin’in en geri kalmış ilçesi olan Akdeniz’in belediye meclisinde, HDP’li Meclis Üyesi Mehmet Zarif Biçer’in mazbatasının YSK tarafından iptal edilmesi ile ilçenin sorunları yerine siyasi tartışmalar gündemi oluşturdu.

SONER AYDIN

Akdeniz Belediye Meclisi Eylül Ayı Meclis Toplantısı 1. Birleşimi Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi. M. Mustafa Gültak’ın başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısına Cumhur İttifakı ile HDP ve CHP’li meclis üyeleri arasında yaşanan siyasi tartışmalar damga vurdu. Zaman zaman gerginliğin arttığı meclis toplantısında ilçenin sorunları ise geri planda kaldı.

HDP’DEN KHK VE KAYYUM TEPKİSİ
Meclisteki siyasi tartışma HDP’li Meclis Üyesi Mehmet Zarif Biçer’in mazbatasının Yüksek Seçin Kurulu tarafından iptal edilmesi nedeniyle başladı. Mazbatası iptal edilen Biçer’in yerine, Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine HDP Meclis üyeleri arasından bir üyenin seçilmesi ile ilgili teklifin görüşülmesi sırasında HDP Grubu adına Ali Tanrıverdi söz aldı. Konuşmasına demokrasi ve sandık vurgusu ile başlayan HDP Tanrıverdi, “Tarihte ve dünyada bugün kabul edilebilir en önemli yönetim tarzı demokrasiyle yönetmektir. Eğer bir ülkede demokrasi kurum ve kurallarıyla işlenmiyorsa veya işletilmiyorsa o yönetim tarzında ciddi sıkıntılar ve sorunlar var demektir. Çünkü sandık halkın iradesidir. En büyük güç geçerli olan güç halkın gücüdür. Halk ne derse demokrasi de o olmak zorundadır. Bu uygulanmıyor. İşte meclis üyeliğine seçilen Mehmet Zarif Biçer arkadaşımızla aylarca burada beraber çalıştık. Size soruyorum. Bu arkadaşımızın neyini gördünüz? Ne olumsuzluklarıyla karşılaştınız. Bu arkadaşımız hakkında açılan hiçbir dava yok. Bugüne kadar yürütülen hiçbir soruşturma yok ama işte KHK’lıdır diye bir şey çıkarttılar, meclis üyesi olamaz, çalıştırılamaz. Neden? Bu arkadaşımız zamanında Yüksek Seçim Kurulu’nun kontrolünden geçti. Yeterli incelemeler yapıldı. Geldi göreve başladı. Bu mecliste gerekli olan arkadaşımızdı. Sadece bu mudur? Bugün Diyarbakır, Mardin, Van’daki Büyükşehir Belediye Başkanları göreve gelir gelmez bölücüdür, sakıncalıdır gerekçeleriyle birtakım bahanelerle bu insanların halkın iradesi gasp edildi. Buna demokrasi denilemez. Bu keyfiliktir. Biz bu keyfiliğin derhal son bulmasını istiyoruz. Bu yanlışın mutlaka düzeltilmesi için hiçbir siyasi parti gütmeden hepimizin buna karşı olması gerekir. Gerekli çabayı göstermemiz gerekiyor” dedi.

CHP’Lİ DÖVENCİ: “İNSANLARA SİYASET YAPACAK ALAN BIRAKMIYORUZ”
HDP’li Ali Tanrıverdi’nin ardından CHP Grubu adına Serhat Dövenci söz aldı. Yargının bir takım kararlar aldığını ve bu kararlar çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Söz konusu uygulamaların keyfi olduğunu savunan CHP’li Dövenci, “Belediye başkanlarının hukuksuz bir şekilde görevden alınmasını doğru bulmuyoruz. Türkiye’de demokrasinin gelişimine paralel gitmiyor. Bundan en fazla muzdarip olan parti Adalet ve Kalkınma Partisi olmasına rağmen bugün aynı şeyleri yapıyor. Biz insanlara ‘dağlardan inin sorunları siyaset yaparak çözelim’ diyoruz. Onların önlerini tıkıyoruz. Bu doğru bir uygulama değil” diye konuştu.

AKP’Lİ ŞAHİN KAYYUM VE KHK UYGULAMASINA SAHİP ÇIKTI!
HDP’li ve CHP’li meclis üyelerinin ardından konuyla ilgili AKP Grubu adına Zafer Şahin söz aldı. AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu güne demokraside önemli adımlar atıldığını savunan Şahin ise, kayyum uygulamasına ve KHK ile mazbataların iptal edilmesine destek verdi. “Burası Muz Cumhuriyeti değil elbette devletin iradesi olacak” diyen AKP’li Şahin, “Kanunlar çerçevesinde hatası olan kim varsa cezasını çekmekle mükelleftir. Hep algı şu var, sanki burada baskıcı bir rejim var. CHP’de bu konuda HDP’ye destek veriyor” ifadesine yer verdi.

BAŞKAN GÜLTAK: “DEMOKRASİ DEYİNCE AKLIMIZA SADECE SANDIK GELMEZ”
Grup başkanlarının konuşmalarının ardından son olarak Başkan M. Mustafa Gültak açıklama yaptı. Demokrasinin sacayaklarının olduğunu vurgulayan Başkan Gültak, “Demokrasi deyince aklımıza sadece sandık gelmez. Demokrasinin en önemli ayaklarından biri toprak ve devlettir. Toprağın ve devletin olmadığı yerde demokrasiden söz edilmez. İlk önce devlet. Devlet millet için var. Devleti olmayanın milleti de olmaz. Ben bunları gündem getirmek istemiyorum çünkü Akdeniz’in sorunları değil. Burası bir belediye. Madem siz konuyu açtınız ben de konuşayım. Demokrasi adı altında bazı kurum ve kuruluşlar devletin vidalarını sökmeye çalışırsa karşısında onu bulur. HDP’liler, CHP’liler, Kürtler, Araplar bizim kardeşimizdir. Ben konuştuklarınızın doğru olduğuna inanmıyorum. Herkes barış kardeşlik istiyoruz. Benim derdim ilk başta insanlık” şeklinde konuştu.

“İSTANBUL’UN İNTİKAMI ALINDI”
Kayyum uygulamasına tepki gösteren HDP’li Meclis üyesi Bedriye Kuş ise, “Kayyumların neden atıldığını biliyoruz. İstanbul’un intikamı alınıyor. Seçim sürecinde bunu dile getirdiler. Biz bunun bilincindeyiz” dedi.
Konuşmaların ardından gündem maddesine geçildi. Mazbatası iptal HDP’li Meclis Üyesi Mehmet Zarif Biçer’in yerine gelen Salih Akbaş oy birliği Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine seçildi.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA