KAPATAN KAPATANA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KAPATAN KAPATANA!


 

Mersin’de yılın ilk 5 ayında kurulan kapanan şirket istatistikleri kentte işlerin iyi gitmediğini bir kez daha ortaya koydu. Kapanan ticaret unvanlı işyeri sayısı ise yıllık bazda geçen yılın Ocak-Mayıs döneminin yüzde 79 üzerinde.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) kent ekonomisine dair düzenli olarak yayınladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun Mayıs ayı sayısı kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda en dikkat çeken konulardan birisi de; kurulan kapanan şirket istatistikleri oldu.

AÇILAN ŞİRKET VE KOOPERATİF İLE TİCARET UNVANLI İŞYERİ SAYISI AZALIŞ HIZI TÜRKİYE GENELİNİN ÜZERİNDE OLDU!

Rapora göre kentte açılan şirket ve kooperatif sayısı ile ticaret unvanlı işyeri sayısının 2019'un ilk ayından itibaren Mayıs ayı sonuna kadar geçen yılın altında seyir izlemesiyle; 2019'un 5 aylık döneminde yıllık bazda sırasıyla yüzde 16'lık ve yüzde 50'lik daralma kaydetti. Yılın 5 aylık döneminde Mersin'de açılan şirket ve kooperatif ile ticaret unvanlı işyeri sayısı azalış hızı Türkiye genelinin üzerinde oldu!

Mersin’de 2019'un ilk ayından itibaren dalgalı seyir izleyen kapanan şirket ve kooperatif sayısı; 2019'un Ocak-Mayıs döneminde geçen yıla göre yüzde 16'lık azalış kaydetti. Kapanan ticaret unvanlı işyeri sayısı ise son 3 aydır hızlı biçimde artış eğiliminde olmasıyla; yıllık bazda geçen yılın Ocak-Mayıs döneminin yüzde 79 üzerinde.

Kurulan toplam firma sayısı ile Mersin 2018'in Ocak-Mayıs döneminde yüzde 1,9'luk payla iller arasında 8. sıradaki yerini; 2019'un aynı döneminde yüzde 2,1'lik payla korudu.

Kapanan firma sayısı ile ise yüzde 1,5'lik payla 10’uncu sıradan; 2019'da yüzde 1,9'luk payla 8’inci sıraya yükseldi.

YABANCILAR DA ARTIK MERSİN’İ TERCİH ETMİYOR

Mersin’de 2019'un 5 aylık döneminde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı Türkiye genelinde gözlenen artışın aksine geçen yılın yüzde 23 altında kaldı. Söz konusu gelişmede 2019'un Şubat ayından itibaren Mayıs ayı sonuna kadar azalış trendinin devam etmesi etkili oldu. Yıllık bazda Mersin'de ağırlıklı olarak Suriye, Irak ve İran sermayeli firma açıldı. Ocak-Mayıs 2018'de Türkiye genelinde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısına göre Mersin iller

arasında yüzde 4,9'luk payla 2’inci sırada yer alırken; 2019'da yüzde 3,4'lük payla 5’inci sıraya geriledi.

MTSO ÜYELERİ ERİYOR!

2019 Ocak-Mayıs döneminde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'na yeni kayıt yaptıran şirket ve kooperatif sayısı da önceki yıla göre yüzde 19; ticaret unvanlı işyeri sayısı ise yüzde 50 azaldı. Yılın 5 aylık döneminde kapanan şirket ve kooperatif sayısı geçen yıla göre yüzde 13'lük; ticaret unvanlı işyeri sayısı ise yüzde 16'lık artış kaydetti. 2019 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle 17 bin 33'ü faal olmak üzere MTSO'ya kayıtlı üye sayısı 23 bin 346 oldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA