SERBEST BÖLGE’DE İLGİNÇ TABLO! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERBEST BÖLGE’DE İLGİNÇ TABLO!


 

Mersin Serbest Bölgesi’nde yılın ilk 5 ayında ticaret hacmi ve firma sayısı azalırken, istihdam artıştı yaşandı!

Hediye Eroğlu

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) kent ekonomisine dair düzenli olarak yayınladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun Mayıs ayı sayısı kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda en dikkat çeken konulardan birisi Mersin Serbest Bölgesi’nde ki ilginç tablo oldu! Bölgede yılın ilk 5 ayında ticaret hacmi ve firma sayısı azalırken, istihdam artıştı yaşandı!

 

FİRMA SAYISI 415’E GERİLEDİ

Rapora göre; Mersin Serbest Bölgesi 2019'un Mayıs ayı sonu itibariyle yarattığı 11 bin 45 kişilik istihdam ile geçen yılın aynı döneminin üzerinde gerçekleşti.

Ancak bölgede yer alan firma sayısı 2019'un Mayıs ayı sonu itibariyle 2018'in aynı dönemine göre yüzde 5'lik azalışla 415'e geriledi. Firmaların faaliyet ruhsatları 2018 yılı Mayıs ayı sonuna göre özellikle “alım satım” faaliyet konusundaki gerilemenin etkisiyle yüzde 4,3'lük daralmayla 661'e geriledi.

 

BÖLGEDEKİ YATIRIM AZALDI

2019'un Ocak-Mayıs döneminde bölgedeki yatırım harcamaları geçen yıla göre yüzde 11,8'lik azalışla 9,8 milyon dolara geriledi. Söz konusu gelişmede yurtdışından bölgeye yapılan “demirbaş” yatırımları etkili oldu.

Bölgedeki ticaret hacminde geçen yıl gözlenen yıllık bazda artış 2019'un aynı döneminde yerini yüzde 8,4'lük azalışa bıraktı. Söz konusu gelişmede ticaret hacminin 2019'un ilk ayından itibaren Mayıs ayı sonuna kadar azalış trendinde olması etkili oldu.

 

TİCARET HACMİ YÜZDE 14 AZALDI

Yıllık bazda ticaret hacmindeki daralmada hem bölgeye giriş hem de bölgeden çıkışı yapılan

“meyveler”, “işlenmiş petrol ürünleri” ile “gıda sanayi ürünleri” en çok payı olan sektör grupları oldu. Bölgedeki ticaret hacminin Mayıs ayında geçen yıla göre aylık bazda yüzde 14 azalışla yaklaşık 258 milyon dolara gerilemesinde, bölgeye girişi yapılan makine sanayi mamulleri ile hem bölgeye giriş hem de bölgeden çıkışı yapılan meyveler etkili oldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA