GEREKMEDİKÇE DIŞARI ÇIKMAYIN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GEREKMEDİKÇE DIŞARI ÇIKMAYIN!


 

HEDİYE EROĞLU

Mersin’de yaz aylarının en sıcak günleri yaşanırken sıcak havalar ile gelen yaklaşık yüzde 70 oranındaki nem Mersinlilere zor anlar yaşatıyor. 
Gün içerisinde en düşük 26, en yüksek ise 34 dereceyi bulan sıcak havalara karşın meteorolojiden alınan verilere göre Mersin’de Pazar ve Pazartesi günleri sağanak yağış bekleniyor. 

SAAT 10:00 İLE 16:00 ARASINDA EVDEN ÇIKMAYIN!
Sıcak ve artan nem oranı hayatı çekilmez bir hale getirirken, uzmanlardan uyarı geldi. Mersin Şehir Hastanesi Başhekemi Uzman Dr. Bahar Aydınlı, katıldığı bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada Mersinlileri uyardı.  
“Yaşadığımız kent Türkiye’nin en sıcak kentlerinden biri” diyen Aydınlı, artan yağış ihtiyacı ve bu durumun oluşturduğu nem ile birlikte hissedilen sıcaklığın çok ciddi rakamlara çıktığını işaret etti. Aydınlı, saat 10:00 ile 16:00 arasında yaşlıların, çocukların, hamililerin, engellilerin ve yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve şeker gibi kronik hastalığı olan kişilerin evlerinden dışarıya ihtiyaçları olmadığı sürece çıkmamalarını önerdi.

“KRONİK HASTALIKLAR ŞİDDETLENEBİLİR”
Hissedilen bu sıcaklığın sağlık sorunlarının şiddetlenmesine ve beklenmeyen komplikasyonların oluşmasına neden olabileceğini vurgulayan Uzman Dr. Bahar Aydınlı, “Günlük hayatta bu tip sorunlara sahip olmayan insanların bile terleme ile bile çok ciddi sıvı kaybı oluyor. Bunu günlük 2 veya 2,5 litrelik sıvı takviyesi ile karşılamaya çalışıyoruz ama yaşlı olup, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve şeker gibi kronik hastalığı olan kişilerde bu sıvı alımı bile zor şartlarda sağlanıyor. Dışarıya çıktıklarında da ter ve sıvı kaybının artışı ile acile başvurular da artıyor. Çünkü sabit, stabil kalan hastalıklarının şiddetlenmesine neden oluyor” dedi. 

“BOL BOL SIVI TAKVİYESİ YAPIN”
Sıcaklıkların doğru beslenmemeyi de gerektirdiğini ifade eden Aydınlı, özellikle sıvı ihtiyacının karşılanmasına dikkat çekti. 
Sağlıklı beslenmenin temelinin kahvaltı olduğunu vurgulayan Bahar Aydınlı, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Doğru, yeterli ve dengeli bir kahvaltı ile güne başlanmak gerekiyor. Gün içerisinde de yaz aylarında mümkün olduğunca karbonhidrattan, şekerli besinlerden daha az beslenmek gerekiyor. Protein ağırlıklı kahvaltı yapılması önerilir. Eğer şeker ihtiyacı mevcut ise bu da meyveli besinlerden karşılanmalıdır. Amaç da şu; ne kadar şekerli beslenme yapılır ise sıvı ihtiyacında da o kadar artış ihtiyacı doğar. Zaten kıt kanaat sınırda sağlanan sıvı alımı ile terleme ile kayıplar önlenemeyen hiper tansiyon ataklarına, buna bağlı olarak beyin kanamaları yaşanabiliyor. Kalp yetmezliğini sınırda götürmeye çalışan kişiler sıvı alımları azaldığında kalp yetmezliği semptomları şiddetlenebiliyor. Ama tüm bunlar önlenebilir şeyler. Bu kadar sıcak bir memlekette yaşıyorsak biraz adapte olmamız gerekiyor. 

“EVİMİZDEN HİÇ DIŞARIYA ÇIKMAMALIYIZ”
Güneş ışınlarının çok dik geldiği saat 10:00-16:00 arasında mümkün olduğunca güneşli alanlardan uzak kalmalı, mümkünse acil ihtiyaçlarız dışında evimizden hiç dışarıya çıkmamalıyız. Eğer çıkacaksak da kendimiz için terlemeyi azaltıcı açık renk giysiler, bol kıyafetler tercih etmeliyiz. Yapabiliyorsak şapka takmalı, kullanabiliyorsak şemsiye ve çantamızda küçük bir su şişesi taşımalıyız. Gözümüze de gözlük takarak gelen ışınların etkisini minimalize etmeye çalışmalıyız. 
Tüm bunlara rağmen de güneş çarpmaları ile karşılaşabiliyoruz. Eğer böyle biri ile karşılaşılır ise küçük çaplı bir tıbbı müdahale yapılmalı. Örneğin su verilmeli, gölge bir alana çekerek, üzerindeki kıyafetleri açarak serinlemesini sağlamalı ve en kısa sürede 112 acil yardıma başvurmak gerekir.” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA