TÜRKİYE BAKLİYAT İHRACATINI AKDENİZLİ İHRACATÇI SIRTLADI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TÜRKİYE BAKLİYAT İHRACATINI AKDENİZLİ İHRACATÇI SIRTLADI


 

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), Temmuz ayında da bakliyat ihracatında liderliği elinden bırakmadı ve Türkiye geneli toplam bakliyat ihracatının yüzde 78’i AHBİB tarafından gerçekleştirildi.

Haber Merkezi 

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü Türkiye geneli sektör ihracatı geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 3 artış göstererek 547,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2019 yılı Temmuz ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payının yüzde 3 olduğunu söyledi.
Ülkelere göre ihracat rakamlarını da ele alan Arslan, “Irak, en fazla sektör ihracatı gerçekleştirilen ülke konumunda. Irak’a Temmuz ayında % 19’luk pay ile 101,5 milyon dolar değerinde sektör ihracatı gerçekleşti. Irak’ı Suriye ve Birleşik Devletler  % 7 ve % 5’lik pay ile takip etti.” dedi.

AHBİB’İN ÜLKE GENELİ SEKTÖR İHRACAT PAYI YÜZDE 15
Birliğin aylık sektör ihracat rakamlarına da değinen Başkan Arslan, 2019 yılı Temmuz ayında 81,9 milyon dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payın yüzde 15 olduğunu belirtti.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜRÜN GRUBU PASTACILIK ÜRÜNLERİ
AHBİB’in 2019 yılı Temmuz ayı değer bazındaki ihracatını ürün gruplarına göre inceleyen Hüseyin Arslan, 81,9 milyon dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünlerinin 24,5 milyon dolarlık değeri ve yüzde 30’luk payı ile ilk sırada yer aldığını belirtti. Sektörde 8,6 milyon dolarlık ihracatıyla ‘tatlı bisküvi ve gofretler’ toplam ihracatın yüzde 11’ini oluşturarak ilgili dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün olmuştur. Ülkelere göre incelendiğinde ise, 2019 yılı Temmuz ayında Suriye, yüzde 16’lık payı ve 13,4 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer almıştır. Ardından, 10,3 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 13’lük payı ile Irak gelmektedir

PASTACILIK ÜRÜNLERİ GRUBUNDA EN FAZLA İHRACATI GERÇEKLEŞTİRİLEN ÜRÜN ‘TATLI BİSKÜVİ VE GOFRETLER’ 
Türkiye geneli hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 2019 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında artış göstererek 3,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Alt ürün grupları bazında incelendiğinde ise yüzde 27’lik payı ve 1 milyar dolarlık değeri ile pastacılık ürünleri ilk sırada yer almaktadır. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün ise yüzde 9’unu oluşturan ‘tatlı bisküvi ve gofretler’dir. Ürün grupları bazında pastacılık ürünlerinin ardından 801 milyon dolar ihracat değeri ve yüzde 21’lik payıyla değirmencilik ürünleri gelmektedir.  Ocak-Temmuz döneminde en çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Irak, Suriye, Yemen, Birleşik Devletler ve Suudi Arabistan olmuştur” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA