2. KONUTLAR YIKILMALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

2. KONUTLAR YIKILMALI!


 

Mersin’i her anlamda özellikle de turizmde geriye iten 2. konutların yıkılması için bir çağrıda MEÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir’den geldi. “Korkunç bir israf söz konusu” diyen Birdir, bu alanların ekonomiye de, kente de, fayda sağlamadığını söyledi.

Prof. Dr. Birdir ayrıca Çukurova Havalananın tamamlanmasının da sadece Mersin’in değil Çukurova’nın kalkınması açısından büyük önem taşıdığını, Tarsus-Kazanlı-Seyhan Turizm Bölgesi Projesinin ise bölgenin kaderini değiştirecek bir proje olduğunu açıkladı.

Hediye Eroğlu 

Mersin’in 1993 yılında büyükşehir olması ve imar planlamalarının yerel yönetimlerce yapılması sonucu sahili ele geçiren ancak bugün atıl hali ile kentin önünde bir sete dönüşen ikinci konutların yıkımı için bir çağrı da Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir’den geldi. 

“MERSİN TURİZMDE LANETLİ KENT Mİ?”
Katıldığı bir televizyon programında Mersin turizmine dair önemli açıklamalar yapan Prof. Dr Birdir, şehirde turizme inancın ve desteğin yetersizliğinin sektörün önündeki temel faktör olduğunun altını çizdi. 
Mersin’in turizmde sahip olduğu potansiyeli değerlendiremediğini vurgulayan Birdir, “Mersin’in üzerinde sanki bir lanet var” diyerek çarpıcı bir çıkarımı dile getirdi.
Mersin’i çevreleyen coğrafyada Gaziantep’in gastronomi ile Şanlıurfa’nın Göbeklitepe ile inanılmaz atılımlar yaptığını, Adana’nın son yıllarda festivaller ile öne çıktığını ve imajını değiştirmeyi başardığını belirten Prof. Dr. Birdir, batıda ise Antalya’nın olduğunu anımsattı.
Kuzeyde Kapadokya’nın zaten çok büyük bir turizm çekiciliğine sahip olduğunu, Konya’nın inanç turizmi ile ön plana çıktığını aktaran Kemal Birdir, “Sağımızdan solumuzdan turist geliyor ama Mersin’e uğramıyor” diyerek kentin yaşadığı handikabı ele aldı. 
Bu durumu incelemek gerektiğini dile getiren Birdir. “Bu kadar zengin bir tarihi dokuya sahip, 321 kilometrelik sahil bandı olan, Antalya’da çok az bulunan muhteşem kumsalları bulunan bu şehrin turizmde bu kadar geri kalması hakikaten incelemeye değer bir konu. Hatalı aramak yerine hatalardan ders çıkarmamız gerekiyor. Hatalarımız nedir diye sorgulamalı, yapabildiklerimizi, yapamadıklarımızı sorgulamalıyız” dedi. 

TEMEL SORUN; MERSİND’DE TURİZME İNANCIN OLMAMASI
Mersin’in turizmi ıskalamaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kemal Birdir, “Şehirde turizme inancın ve desteğin yetersiz olmasını temel sebep olarak görmekteyim” dedi. Bu konuda diğer etmenlerin de birer faktör olduğunu ancak bu diğer etmenlerden etkilenmeyen pek çok başarılı örnek olduğunu da işaret eden Birdir, Eskişehir’i başarılı örneklerden biri olarak ortaya koydu. 

“KURUMSAL BİR TURİZM İRTİBAT OFİSİ’NE İHTİYAÇ VAR”
Mersin’de yerel aktörlerin turizme daha çok sahip çıkmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kemal Birdir, bunun için de turizmden kazançlı çıkılacağını daha somut örneklerle ortaya konulması gerektiğini aktardı.  
Mersin’de turizm için en çok ihtiyaç duyulan yapının kurumsal bir kurum olduğunun da altını çizen Birdir, “RIS Mersin projesi ile Turizm Platformu kuruldu ancak bu kayıp bir çalışma oldu. Yerel aktörler tarafından bu çalışmaların takip edilmemesi önemli bir sorun. Coşkuyla başladık, paralar harcandı, master planlar ortaya çıktı ama devamı gelmedi.
Gelişmiş ülkelerde bu planlara sahip çıkan kurumlar oluyor. Bu planları yapıp üvey evlat muamelesi ile kenara bırakmamak gerekiyor.
Turizm Platformu iyi bir kuruluştu ama devamı gelmedi çünkü kurumsal bir yapısı yoktu. 2003’te de önerdiğim Tanıtım Vakfı gibi hatta daha ilerisi Destinasyon Pazarlama Örgütü gibi bir irtibat bürosu kurulabilir. Ancak buradaki yönetici kadronun tecrübeli olması, yurtdışına açık olması ve onu besleyecek kaynakların yerel aktörler tarafından sağlıklı bir şekilde oluşturulması gerekiyor. Bu sayede bu kurum 5-10 yıl içinde Mersin’e çok ciddi toplantılar, sportif müsabakalar kazandırabilir. 
Ama şuan kentte bunu yapan kimse yok. 
Üniversitemiz içerisinde yapımı devam eden Nuhun Gemisi Kongre Merkezi bitmek üzere. Şuanda bu kongre merkezinin pazarlanıyor olması gerekiyor ki 2020 yılında yapılacak yurtiçi ve yurtdışındaki kongreleri buraya alabilelim. Ama böyle bir ofisimiz yok. 
Mersin’i genel anlamda bir çekilik unsuru olarak, doğru tanıtım materyallerini, sloganları üretecek ve sürekli olacak bir yapıya ihtiyaç var. ayrıca bu organizmanın bir hafızası olmalı, kişiden kişiye değişmemeli” diye konuştu. 

ÇUKUROVA’NIN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ;YENİ HAVALİMANI
Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın kent, bölge ve ülke için önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Kemal Birdir, şunları söyledi; “Bugün Antalya’ya baktığımızda en değerli bölgenin havalimanına en yakın bölgeler olduğunu görüyoruz. Çünkü günümüz turisti ister düşük ister yüksek gelir grubundan olsun ziyaret edeceği destinasyona en az zamanı harcayarak ulaşmak, tatil zamanını uzatmak istiyor ki bu da çok doğal bir satın alma davranışı.
Ancak mevcut Adana havalimanı uluslararası uçuşlar yetersiz durumda. Bu nedenle Çukurova Havalimanı’nın bir an önce yapılması Adana, Mersin ve Tarsus için turizmden, lojistiğe, ticarete çok büyük katkılar sağlayacağını görüyoruz. 
Dolayısıyla Adana, Mersin ve Tarsus yani Çukurova’nın bu konuda ortak hareket etmesi gerek. Nüfusu 10 milyona yaklaşan bu bölgenin büyük sorunlarına bu havalimanını yapılması önemli bir çözüm olacaktır”. 

“TARSUS -KAZANLI-SEYHAN TURİZM PROJESİ, TURİSTİN DE YATIRICININ DA BU BÖLGEYE İLGİSİNİ ARTACAKTIR”
Tarsus -Kazanlı-Seyhan Turizm Projesi’ne ilişkin de açıklamalar yapan Prof. Dr. Birdir, bu bölgenin sadece Mersin için değil tüm bölgenin turizm hareketliliğini arttıracak bir çalışma niteliğinde olduğunu vurguladı, 
“Ben RIS Projesi’nden beri yani on yıllardır bunu savunuyorum” diyen Birdir, bu bölgede 15 -20 bin yataklı kaliteli bir turizm merkezinin hayata geçirilmesinin bu bölgeye ilgiyi-talebi çok hızlı bir şekilde arttıracağını  kaydetti. 
“Tarsus -Kazanlı-Seyhan Turizm Projesi, turistin de yatırıcının da bu bölgeye ilgisini artacaktır” diyen Birdir, “TUİ dünyanın en büyük tur operatörü olup bu proje ekseninde 2004’te Mersin’e dikkat çekmişti. 2004’ten beri bu bölgenin önemini vurguluyoruz ancak sonuç alamadık. Bu bölgenin ne tanıtıma ne de yatırımcı için teşviğe ihtiyacı vardır. Tarsus- Kazanlı-Seyhan Turizm Projesi için 2007’de Antalya’nın en büyük turizm yatırımcıları yatırım sözü vermişti. Ama bürokraside yaşanan sorunlar, Çukurova Havaalanı’nın bitirilememesi bu yatırımcılara sürekli bahane oluşturdu ve bugünler geldik. 
Tarsus-Kazanlı-Seyhan’ın hızlı bir şekilde turizm piyasasına kazandırılması bölgenin Arsus’a kadar ki tüm plajlarda turizm yatırımlarının önünü açacaktır” dedi.

BATI MERSİN’DE TURİZM İÇİN GAZİPAŞA BAĞLANTI YOLU BİTİRİLMELİ
Batı Mersin’in turizm alanında gelişimi için öncelikle ulaşım sorununun çözülmesi ve bu noktada Gazipaşa Havalimanı ile Mersin arasındaki bağlantı yollarının bir an önce tamamlanması gerektiğini de aktaran Prof. Dr. Kemal Birdir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu konuda da şanslı değiliz. Mersin’in batı bölgeleri için elzem öneme sahip Gazipaşa Havayolu’na ulaşımda karayolunun tıkanması havalimanı avantajını engelliyor. 
Taşucu-Gazipaşa bağlantı yolları tamamlandığında, Gazipaşa Havalimanı’na gelen turistler Mersin’in batı kesimine çekilebilir. Yani Mersin’in batı bölgesindeki 6 turizm bölgemizin Gazipaşa Havalimanı’ndan beslenme şansı var. Arada bir havalimanı çok karlı olmayabilir ama bu havalimanını kullanabiliriz. Zaten kentin batı kesimdeki turizm bölgelerimizde küçük ne yazık ki, hatta daha çok butik otelciliğe uygun bölgeler”. 

“SAHİLDEKİ İKİNCİ KONUTLAR YIKILMALI”
Mersin’in yüzünü denize dönmesi adına da önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Kemal Birdir, “Mersin’in deniz potansiyelinin kullanılması yönünde pek çok görüşte bulundum. Mersin’de denizin kazanılması için Mersin’de Büyükşehir, yerel belediyeler ve aktörler kaynaklarını bir araya getirip, gücünü birleştirmeli. Sahildeki ikinci konutlar yıkılmalı. Korkunç bir israf söz konusu.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2004’te yaptığı ikinci konut çalışmasına göre, 2. konutların kullanım oranı yılda 1 ay olarak ortaya çıkmıştı. Bu siteler dünyanın en güzel plajlarını üzerine kuruludur ama ne ekonomiye, istihdama neredeyse hiçbir katkıları yoktur. Bugün 2. konuta sahip bir çok vatandaşımızın da buraların düzenlenmesini istediğini hatta destek vereceğini düşünüyorum. Avrupa Kalkınma Bankası’ndan krediler alınarak, 30-40 yıllık geri ödemelerle bu alanların açılması gerekiyor” diye konuştu. 

“MERSİN’DE İNANÇ TURİZMİ EKSENİNDE SAĞLIK TURİZMİNİ ELE ALMALIYIZ” 
Ayrıca Mersin’in özellikle inanç turizmine ilişkin de önemli değerlere sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kemal Birdir, şöyle konuştu; “Tarsus’ta hem Danyal Peygamber’in mezarı, hem St Paul var ki buraya gelen insanlar kendilerini hacı ilan ediyorlar. Tüm bu çekicilik unsurları inanç turizmini besliyor ama buna ilgi duyan insanlar biraz daha yaşı ilerlemiş insanlar. Ve biz buradan yola çıkarak sağlık turizmini de besleyebiliriz. Sağlık turizmine yönelik inanılmaz bir potansiyeli var Mersin’in. Tıp fakültesinden, Şehir Hastanesi’ne güçlü kadrolara sahibiz. Mersin’de inanç turizmi ekseninde sağlık turizmini ele almalıyız. 
Geçen yıl bir turist Türkiye’ye 615 dolar bırakırken, tek bir sağlık turisti 10 bin doların üzerinde para bırakıyor. İnanç, sağlık ve yaşlı turizmi için entegre bir planlama yapmalıyız” . 

“AYNI ŞEYLERİ KONUŞUP DURMAKTAN VAZGEÇİLMELİ”
Kentin en büyük sorunlarından birinin de sürekli olarak aynı konular etrafında konuşulması ancak söz konusu çalışmaların tamamlanamaması olduğunu da dile getiren Birdir, bu konuda belediye başkanlarına turizme yönelik başladıkları çalışmaları bitirme çağrısı yaptı. 
Belediye başkanları için 5 yılın az bir zaman olmadığını bildiren Birdir, “5 yılda üretken bir belediye başkanın çok şey yapma şansı var. Öncelikli olarak bir projeye odaklanıp bitirilmesi önemli. Mersin’in en büyük sorunlarından biri budur. Başarıya ulaşmış destinasyonlarla aramızdaki temel fark bu. Bu şehirde yapılacak inanılmaz şeyler var ama aynı konuları defalarca konuşuyoruz. Tanıtım Vakfı kurulsun, deniz ıslah edilsin, insanlar denize girebilsin, Balık Pazarı ıslah edilsin gibi konuları ısıtıp ısıtıp konuşuyoruz. Bunlar çok zor değil ama yapmak gerekiyor. Yapalım mı diyene kadar 5 yıl geçiyor. Belediye başkanları bir şeyi alsın ve bitirsinler. 
Mersin’in tüm aktörlerinin de elini taşın altına sokması gerekiyor. Belediye başkanı da olsanız, yönetici de olsanız, işsizliğe, esnafa çare arıyorsanız, sosyal yapının gelişmesini istiyorsanız turizme yatırım yapacaksınız” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA