PROJE VAR, KAYNAK YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PROJE VAR, KAYNAK YOK!


 

Tarım Teknopark, Mersin Agropark, Tarsus Gıda İhtisas OSB, Tarsus Tarım İşleme OSB’nin kurulması ile Ortadoğu ve Türkiye’nin tarım üssü haline gelmeyi planlayan Mersin söz konusu projelere kaynak aktarılmasında sıkıntısı yaşıyor!

HEDİYE EROĞLU

Türkiye’de tarım denilince akla gelen ilk kentlerden olan ve tarımsal üretimde üst sıralarda yer alan Mersin, tarım ve teknolojiyi buluşturarak, ülkenin tarım sektöründeki gücünü dünya genelinde artırmak için önemli adımlar atıyor.
Türkiye'de tarım ve gıda alanında ihtisaslaşmış ilk teknopark olma özelliğini taşıyan Mersin Agropark’ı bir an önce hayata geçirmeye çalışan Mersin, ayrıca Tarsus Tarım Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Tarsus Tarımsal Ürün İşleme Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) kurma çalışmalarını da hızla sürdürüyor. 

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK AGROPARK’I MERSİN’DE KURULACAK
Agropark dolarak da bilinen; Ar-Ge merkezi olacak şekilde hizmet verecek Tarsus Tarım ve Gıda Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Türkiye’de bir ilk olacak.
Kentte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) öncülüğünde 2006-2016 yılları arasında uygulanan RIS MERSİN “Bölgesel Yenilikçilik Stratejileri Projesi” kapsamında oluşturulan Tarım Platformu ile gündeme gelen bölge, tarım ve teknolojinin aynı çatı altında buluşturulacağı Türkiye'nin ilk tarım ve gıda teknoparkı olarak Mersin’de kurulacak. Yaklaşık 800 kişiye istihdam sağlayacak Mersin Agropark ile hedef, tarım ile teknolojiyi buluşturarak yüksek katma değerli, yüksek verimli ve sağlıklı ürünler yetiştirerek, Türkiye'nin tarımsal ihracatını artırmak ve tarımda dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak.
28 Kasım 2018'de Mersin Agropark Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu ve İşleticiliği A.Ş. kurulurken, Tarsus ilçesinin Ali Fakı ve Reşadiye mahallelerinde yaklaşık 800 dönüm alanın devlet tarafından tahsisi de Resmi Gazete'de yayımlanarak gerçekleşti. Şirket ortakları arasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Mersin Üniversitesi, Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Ticaret Borsası, Tarsus Belediyesi, Erdemli Belediyesi ve Bitki Islahçıları Alt Birliği yer alıyor.
Kent odakları Agropark kurulması için 2008'den bu yana mücadele ederken, şirket kurulumu tamamlandı. 

TARSUS GİOSB, AKDENİZ’İN EN BÜYÜKLERİNDEN OLACAK
Tarsus’ta geçen yıl Mersin Valiliği başkanlığındaki kamu kurumlarının paydaşlığında kurulumuna başlanan Tarsus Tarım Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de (Tarsus GİOSB), Kurbanlı ve Sağlıklı mahallerinin sınırları içerisinde 530 hektar alan üzerine kurulacak. Tarım ürünlerinden hayvansal ürünlerin işlenmesine, ambalajlamadan paketlemeye, kadar pek çok alanda hizmet verecek bölge, ulusal ve uluslar arası arenada yatırımcılarına çok ciddi katkı sağlayacak. Tarsus Gıda İhtisas OSB’nin 2017 tarihinde ilgili bakanlıkça tescili yapılırken bölge yönetimi tarafından proje alanı içerisinde olacak araziler kapsamında hazineye kayıtlı 15 taşınmaz satın alındı.
Yapımına kısa zamanda başlanması beklenen organize sanayi bölgesi kapasitesiyle Akdeniz'in en büyük organize sanayi bölgeleri arasında yer alacak Tarsus Gıda OSB'nin 15 bin kişilik doğrudan, 40 bin kişilik de dolaylı olarak istihdam olanağı sağlaması hedefleniyor.
Ancak seçim öncesi hızlı bir şekilde kurulma çalışmaları tamamlanan; hatta kurulacak yer konusunda acele kamulaştırma kararı alınan Tarsus Tarım Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konusunda hükümet tarafından verilen 50 milyon TL’lik kredinin ekonomik sıkıntılar nedeniyle rafa kaldırıldığı öne sürüldü.

ÖZEL SEKTÖR DE BOŞ DURMUYOR, TÜİOSB GELİYOR
Özel sektör eliyle ise Tarsus Tarımsal Ürün İşleme Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) kuruldu. Yaklaşık 2 yıl önce kurulan bölge; Çukurova'nın ekonomik ve sosyal kalkınması açısından önemli bir potansiyelin ortaya çıkarılmasını sağlayacak. 
Tarsus Kurbanlı köyü sınırları içinde Evci deresi mevkiinde, yüzde 99.8'i hazine arazisindeki alan üzerinde kurulacak olan Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, hammaddeyi mamule dönüştüren gerçek imalatçı sanayicilerin bir araya gelmesiyle kuruldu. Çok sayıda yatırımcının yer aldığı projede alt yapı inşaatlarının bitmesinden sonraki süreçte fabrikalarda üretime başlanacak. 

BÖYLE BİR KAMPÜS ORTADOĞU’DA TEK OLACAK
Tüm bu çalışmaların sadece Tarsus, Mersin için değil Türkiye için büyük bir önem taşıdığını dile getiren Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, Tarım Teknopark, Mersin Agropark, Tarsus Gıda İhtisas OSB, Tarsus Tarım İşleme OSB’nin kurulması ile kentin bir tarım ar-ge üssü haline geleceğini söyledi. 
“Avrupa’da, Amerika’da bu tip kümelenmeler var ama Ortadoğu’da, Türkiye’de hepsinin birada olu, birbiriyle sinerji yaratacağı bir örnek yok” diyen Koçak, bu sayede yabancı yatırımcıların da bölgeye çekilebileceğini kaydetti. 

KAYNAK SIKINTISI YAŞANIYOR
Ortadoğu sermayesinin bu tarz işler için genelde Avrupa’yı tercih ettiğini ancak bu kampus ve hazır olan tarım altyapısı ile bölgenin cazibe merkezi haline gelebileceğini dile getiren Başkan Koçak, “Tarım altyapımızı bu tesisler için hazır bir laboratuar gibi. Burada geliştirilecek ürünleri yetiştireceğimiz Çukurova havzasında binlerce dönüm arazimiz var. Her yönüyle altyapı, iklim, doğa, hava çok müsait. Bu yönde çok şanslıyız.
Mersin AGROPARK’ta çalışmalar tüm hızıyla sürüyor ancak diğer OSB’ler konusunda malum Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntı oraya kaynak aktarımı konusunda sıkıntılar yaşamamıza neden oluyor. İnşallah bunu aşacak formüllerin peşindeyiz. Bu OSB’lerin kurulumunda Mersin-Tarsus OSB’de olduğu gibi sanayiciler eliyle yola devam etme modeli üzerinden gidiyoruz. Örneğin bugün kamulaştırma için gerekli kaynağı sanayicilerimizden arsa tahsil etme yoluna gidiyoruz. Ancak enflasyona bağlı olarak gün geçtikçe artan fiyatlarla karşı karşıyayız. Yinede etap etap projeleri hayata geçirme hedefindeyiz” diye konuştu. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA