HİROŞİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE MERSİN’DEN ANLAMLI PROTESTO | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HİROŞİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE MERSİN’DEN ANLAMLI PROTESTO


 

Japon efsanesine göre; kâğıttan bin adet turna kuşu katlayan bir insanın dileğinin gerçek olacağı inancıyla Mersin nükleer Karşıtları Hiroşima nükleer felaketinin yıldönümünde kağıttan turna kuşu yapımı ile ‘nükleer hayır’ mesajı verecek.

Haber Merkezi  

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatına ilişkin ürkütücü haberler ve Hiroşima nükleer felaketinin 73’üncü yıl dönümü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenleyerek, “Nükleere hayır” mesajı verecek. 
6 Ağustos 2019 günü Yenişehir ilçesindeki Kushimoto Sokağı’ndaki İnönü Parkı’nda düzenlenecek etkinlikte öncelikle Kağıttan Turna Kuşu Yapımı Atölye çalışması gerçekleştirilecek. Ardından ise platform tarafından bir basın açıklaması yapılarak, kent kamuoyuna nükleer karşı birlikte hareket etme çağrısı yapılacak.

“AKKUYU İÇİN SEÇİLEN ALAN UYGUN DEĞİL”
Platform Dönem Sözcüsü Emre Üresin konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, Mersinlileri etkinliğe destek vermeye çağırdı. 
Mersin Nükleer Karşıtı Platform olarak kent sınırları içinde inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin hukuksuz, bilim dışı ve şeffaf olmayan bir şekilde yürütülen sürecini en başından itibaren yakından izlediklerini aktaran Üresin, “Geçtiğimiz günlerde Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinde tespit edilen çatlaklara ilişkin haberler üzerine bir açıklama yapmış ve zeminin uygun olmadığını daha önce de söylediğimizi hatırlatmıştık. Biz demiştik demekten hoşlanmasak da seçilen alanın uygun olmadığını defalarca söylemiştik. Haklılığımız basına yansıyan haberlerle bir kez daha ortaya çıkmıştı. 
Bu haberden yaklaşık üç ay sonra, 21.07.2019 tarihinde bu defa ‘Akkuyu Nükleer Santrali'nde Çalışan Mühendislerden Uyarı: Apartman İnşaatı Bile Daha Ciddi Yürütülür’ başlıklı yeni bir haberle karşılaştık. Bu haberde temeldeki çatlakların nedeninin, zeminin kendi kendini taşıyamaması olduğu, temelin deniz suyu dolu olduğu, kullanılan dolgu maddesinin niteliğinin belli olmadığı açıkça ifade edilmekteydi. 
Söz konusu uyarılar nükleer santral inşaatında çalışan mühendisler tarafından yapılmış ve ‘yapalım bir şey olmaz’ mantığıyla işlerin yürütüldüğü ifade edilmiştir” dedi. 

“İNŞAATI DERHAL DURDURUNUZ”
Akkuyu’nun zemin yapısının çok tehlikeli riskler barındırdığının tekrar altını çizen Emre Üresin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bir kez daha, ‘biz söylemiştik’ dememek için nükleer güç santralini yapan Akkuyu NGS A.Ş. ve Rosatom şirketlerine açık çağrı yapıyoruz: Akkuyu’da devam eden inşaatı derhal durdurunuz. Türkiye ve Rusya Hükümetlerine sesleniyoruz: Antlaşmayı karşılıklı olarak iptal ediniz. 
Bizler her hangi bir kaza durumunda veya normal çalışma koşulları sırasında, başta bölgemizde yaşayan milyonlarca insanın hayatı olmak üzere, bugünümüzü ve yarınımızı, havamızı, suyumuzu, denizimizi, hayvanlarımızı, çocuklarımıza içireceğimiz sütü, gıdamızı mahvedecek böylesi bir tesisi istemiyoruz. 
Geçmişte yaşananlardan öğrendik ki nükleer santraller ve silahlar nedeniyle dünyaya yayılan radyasyon sınır ve süre tanımaz. Değişen iklim koşulları yüzünden, öncekilere ek olarak yeni tehlikelerin eklenmesiyle artık enerji elde etmek için nükleer santral yapmak akıl dışıdır ve dünyada var olan tüm nükleer santraller kapatılmalıdır. Nükleer silahlar etkisiz hale getirilmelidir.

“ATOM BOMBALARINDAN DERS ÇIKARMALIYIZ”
Dünya tarihinde yaşanmış en acı günlerden ikisi olan Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının yıldönümü öncesinde insan üretimi radyasyonun yol açtığı felaketlerden bir kez daha ders çıkarmamız gerektiği açıktır. 
Bu amaçla Hiroşima'ya 6 Ağustos 1945 yılında atılan atom bombasının yıl dönümünde bir araya gelecek ve Sadako Sasaki’yi anacağız. Sadako atom bombasının patlamasından on yıl sonra lösemi hastalığına yakalanan bir kız çocuğu idi. Hep iyileşeceğini umdu ve hastanede yatarken kâğıttan turna kuşları katlamaya başladı. Çünkü efsaneye göre, kâğıttan 1000 adet turna kuşu katlayan bir insanın dileği, mutlaka gerçekleşirdi. Ne yazık ki 644’üncü turna kuşuna geldiğinde minik bedeni devamını getiremedi. Sadako 25 Ekim 1955’te hayata gözlerini yumdu.
Mersin'de ki nükleer santral ve nükleer silah karşıtı insanlar olarak hemşerilerimizi, yerel yöneticilerimizi, sivil toplum örgütlerini ve siz değerli basın mensuplarını Japonya ile dostluğumuzun simgesi olan Mersin Kushimato Sokağı'nda bulunan İnönü Parkı’nda 1000 adet turna kuşu yapıp ağaçların dallarına asmaya ve nükleere bir kez daha hayır demeye davet ediyoruz”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA