“YAPI STOĞU AZALTILMADAN YENİ KONUT YAPILMAMALI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YAPI STOĞU AZALTILMADAN YENİ KONUT YAPILMAMALI”


 

MTSO 15 No’lu Mühendislik ve Mimarlık Komitesi Başkanı Enver Küçükalıç, gerek Mersin gerekse Türkiye genelinde yapı stoğunun çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu stok eritilmeden yeni konut inşa edilmemesi gerektiğini söyledi.

Sorunların önümüzdeki süreçte devam etmemesi adına iyi bir planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Küçükalıç, inşaat sektöründe yaşanan sorunların temelinde bugüne kadar yürütülen plansız çalışmaların yattığını anlattı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 15 No’lu Mühendislik ve Mimarlık Meslek Komitesi Başkanı Enver Küçükalıç, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak komite çalışmaları hakkında bilgi verdi. İlk olarak son dönemlerde sektörde yaşanan daralmaya dikkat çeken Küçükalıç, bunda ülke genelinde yaşanan ekonomik daralma kadar bugüne kadar sektörel bazda plansız hareket etmenin de önemli rol oynadığını anlattı. Planlama yapılmadan, konut gereksinimi ortaya çıkarılmadan, nüfusun 5-10-20 yıllık artışları göz önünde bulundurulmadan hareket edildiğini kaydeden Küçükalıç, “Mevcut durumda belli bir miktar geliri olan herkesin sektöre adım atması stokları artırdı. Eğer doğru bir planlama yapılsaydı belki de 10 yıllık süreçte 100 tane konut yerine 10 konut üretilecek ve bugün yaşanan sıkıntılar bu boyutlara ulaşmayacaktı” dedi. Bugün sıkıntıların azaltılıp, daha sağlam adımlar atılması için mutlaka planlama yapılmasını istediklerine değinen Küçükalıç, özellikle yerel yönetimlerden destek beklediklerini anlattı. Türkiye genelinde yapı kullanma izni alınmış 5 milyon üzerinde konut bulunduğunu kaydeden Küçükalıç, paralelinde Mersin’de de oldukça fazla stok bulunduğunu söyledi. “Hiç konut yapılmasa dahi stokların 3 – 5 yılda eriyebileceğini tahmin ediyoruz” diyen Küçükalıç, bu stokların eritilmesi adına yapılabilecek küçük desteklerin de önemli olduğuna değindi. 

“KONUT KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 1’İN ALTINA DÜŞMELİ”
Konut satışlarında özellikle banka kredilerinin önemli rol oynadığını ifade eden Enver Küçükalıç, mevcut durumuyla kredi faizlerinin yüksek olmasının konut satışlarını olumsuz etkilediğini, hatta sıfırlandığını hatırlatarak, “Satış olmadığı gibi mevcut inşaat firmaları da yeni inşaata başlamıyor. Bu durum zincirleme olarak tüm sektöre etki ediyor. Malzemecisinden ustasına inşaatı ilgilendiren alanların tümünde durgunluk yaşanıyor” dedi. Konut fiyatlarının yarı yarıya düşmesine rağmen ilgi görmediğini anlatan Küçükalıç şu değerlendirmeyi yaptı: “Günümüzde artık gayrimenkul yatırım aracı olarak görülmüyor. Çünkü fiyatları neredeyse yarı yarıya düştü. Bu da fiyatlara doğrudan yansıyor. Yatırım olarak değil, ihtiyaç için almak isteyenler ise yeterli mali kaynağa ulaşamıyor çünkü konut kredi faiz oranları oldukça yüksek. Mevcut durumda kredi faizleri yüzde 2 civarında. Bunun yüzde 1’in altına düşmesinin piyasaları biraz olsun rahatlatabileceğini tahmin ediyoruz.”
Aynı şekilde KDV indirimlerinin de sektörü rahatlatabileceğini ifade eden Küçükalıç, daire satışlarındaki KDV indirimlerinin devam etmesini talep ettiklerini, bu uygulamanın uzun soluklu olmasının uzun vadede satışları destekleyici bir etki yapabileceğini belirtti. Küçükalıç, tapu alım satımlarında devletin aldığı harçlardaki indirimlerin de devamlı hale gelmesinin sektörü rahatlatacağına inandıklarını söyledi. 

“MÜTEAHHİTLİKTE YÖNETMELİK UYGULANMALI”
Sektörde kalite konusuna da değinen Enver Küçükalıç, her önüne gelenin, maddi gücü olan kişinin müteahhit olmasının önüne geçilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Bu durumun bir taraftan inşaat kalitesini artırırken diğer taraftan stok artışının önüne geçeceğini de belirten Küçükalıç, konuyla ilgili bir yönetmeliğin çıktığını Resmi Gazetede yayımlandığını ancak henüz tam olarak uygulamaya geçmemiş olmasının sıkıntılarının sürdüğünü söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapı müteahhitliği yapmak için gerekli şartların yönetmelikle belirlendiğini kaydeden Küçükalıç şu bilgileri verdi: “Bu yönetmelikle müteahhitlik yapma şartları kapsamlı şekilde duyuruldu. Yönetmeliğin amacı plan, fen, sanat, sağlık, çevre şartlarına ve standartlarına uygun yapı inşa edilmesine yönelik yapım faaliyet ve süreçlerinin takibinin sağlanması, yapı müteahhitlerinin ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliliklerine göre sınıflandırılarak yetki belgesi numarası verilmesi, kayıtlarının tutulmasıydı. Yönetmelik, yapı ruhsatına tabi her türlü yapım işinde yapı müteahhitliğini üstlenecek olan gerçek ve tüzel kişiyi kapsıyordu. Bakıldığında oldukça güzel amaçlarla yola çıkıldı ancak bugün halen bu yönetmeliğin tam olarak uygulandığı söylenemez. Halen mesleki ve teknik yeterlilik arandığı, müteahhitlerin ekonomik ve mali yeterliliklerinin tam olarak gözetildiği söylenemez. Bu da çeşitli riskleri ve sıkıntıları beraberinde getiriyor.”

“EĞİTİMDE NİCELİK DEĞİL, NİTELİK ÖNEMLİ”
Mühendislik ve mimarlık sektörüne yönelik sıkıntılar yaşandığını da anlatan Enver Küçükalıç, mühendislik, mimarlık ve şehir planlama disiplinlerinin planlanarak okul açılması, fazla olan bölümlerin ise kapatılarak eğitimin kalitesinin artırılması gerektiğini vurguladı. İşsizliğin temelinde yatan nedenlerden birisinin de eğitimde planlama yapılmamasından kaynaklandığını kaydeden Küçükalıç, eğitim kurumu arttıkça yetkin öğretim elemanı bulmanın da zorlaştığını, bu durumun eğitimin kalitesini de düşürdüğünü söyledi. Mimarlığın bir sanat dalı olduğunu ve geçmişte mevcut üniversitelerde bu sanatın farklı ekollerinin hakim olduğunu hatırlatan Küçakalıç, “Bugün ise maalesef lise seviyesinde eğitim veriliyor. Önemli olan nicelik değil nitelik olduğunu düşünüyoruz. Eğitimlerin standart bir seviyeye getirilmesi de sektörün kalitesini artıracaktır” değerlendirmesini yaptı. 

“YAPI DENETİMDE İSTEDİĞİMİZ SONUCU ALDIK”
Yapı denetim firmalarının seçimi noktasında yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Enver Küçükalıç, bu alanda istedikleri sonuca ulaştıklarını söyledi. Yapı denetim firmalarını geçmiş dönemde müteahhitlerin kendilerinin seçtiğini hatırlatan Küçükalıç, “Kendi denetimcilerini kendilerinin seçmesini hiçbir zaman doğru bulmadık. Komitemizin bu konuda verdiği önergeler dikkate alındı ve artık yapı denetim firmaları çevre ve şehircilik il müdürlükleri tarafından görevlendiriliyor” dedi. Bu uygulama ile yapı kontrollerinin kalitesinin artacağına işaret eden Küçükalıç, taleplerinin kabul görmesinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. 

“1/1000’LİK PLANLAR SÜRATLE YAPILMALI”
Değerlendirmelerini kentin nazım imar planına değinerek tamamlayan Enver Küçükalıç şunları söyledi: “Mersin merkez dört ilçenin 1/5.000’lik nazım imar planı tamamlandı. Bu planların 1/1.000 ölçekli uygulamaları yapılmalı, bu uygulama imar planının hayata geçirilmesi ile depo, antrepo, lojistik, sanayi, turizm, iş merkezi, konut gibi alanlar yatırımlara açılacaktır. Projeci teknik elemanların sağlıklı proje üretebilmeleri için uygulama imar planları Mersin Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda ilçe belediyelerince süratle yapılmalıdır. Bu koordinasyon ilçelerce üretilen planların bütüncül ve eşitlikçi olmasını sağlayacaktır.”
15. Grup bünyesindeki firmaları tek tek ziyarete başladıklarını, Perşembe günleri gerçekleştirdikleri rutin ziyaretlerde sorunları yerinde tespit ettiklerini de kaydeden Küçükalıç, bu ziyaretlerin çalışmalarına yön verdiğini de sözlerine ekledi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA