Tarsus-Kazanlı Sahil Bandı Turizm Projesi’nde tahsisler, teşvik, alt yapı ve otoyol olmak üzere her şey hazır ancak yatırımcı tüm çağrılara rağmen adım atmıyor.
SONER AYDIN
Yapımı yılan hikâyesine dönen Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi artık yatırımcıları bekliyor. Yatırımcıların yıllardır bahane olarak gösterdiği yol ve alt yapı çalışmaları sona erdi. Berdan Çayı’nın bir kolunun denizle buluşturulması ile ortaya çıkan doğal güzellik görenleri kendine hayran bırakırken, bölgenin coğrafi yapısı turizm için el verişli duruma getirildi. Bölgede her şey tamam ancak bir tek yatırımcı eksik.
EN BÜYÜK BAHANE HAVALİMANI
Tahsis, teşvik, alt yapı, yol gibi bahanelerin ortadan kaldırılmasının ardından gözler Çukurova Bölgesel Havalimanına döndü. Bölgeye en yakın Adana Havalimanı dışında hava yolu ulaşımının olmadığını, bunun da olumsuz etkiler doğurduğunu savunan yatırımcılar, şimdi ise bölgeye yakın bir konumda olan Çukurova Havalimanının bitmesini beklemeye başladı. Bölgede incelemelerde bulunan Mersin Sanayici İşinsanları Derneği (MESİAD) alt yapı ve peyzaj çalışmalarından memnun kaldı. Yatırımcılara çağrı yapan işinsanları, bölgenin doğal güzelliği ile turizme son derece elverişli olduğunu belirtti.
22 YILDA BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI
Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi 1997 yılında Dönemin Başbakan'ı Mesut Yılmaz tarafından turizm alanı ilan edildi. Uzun bir bekleyişten sonra 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının yeni düzenlemeleri ile 14 kilometrelik sahil bandı olan Tarsus – Kazanlı Bölgesi Turizm alanı olarak işaretlendi. Bölgede yatırım yapması için Limak, Özaltın, IC, Peta ve Aram İnşaat’a yer tahsisleri yapıldı ve bu firmalar 2009 yılı içerisinde temel atmayı hedefledikleri belirtilmişti.
Projenin 14 kilometrelik duble yol yapımı için 2011 yılında çalışmalara başlandı. Sahilden itibaren 4 km yol yapıldıktan sonra, 2013 yılı Nisan ayında tamamen durdu ve şantiye tesisleri söküldü ve götürüldü. Buna bahane olarak da yol istimlak çalışmaları gösterildi. Yol çalışmaları geçtiğimiz yıl bitirildi. Yatırımcıların yıllarca öncelikle altyapı çalışmalarını ardından da Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı’nı bahane ederek yatırımdan kaçındığı bölgeye ilişkin tahsisler, kent dinamiklerinin çabaları ile hukuki süreç başlatılarak iptal edildi. 2 Temmuz 2015 tarihinde Turizm yatırımı yapılmak üzere beş firmaya yapılan arazi tahsisi, yasada öngörülen süre içinde yatırıma başlanmadığı için tahsisler iptal edildi. Geçtiğimiz yıl bölgede çalışmalara başlayan işinsanı Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak Grubu, ilk etapta 5 otel, 3 golf sahası yapmayı planlıyor. Ancak 3 yıl geçmesine rağmen henüz hiçbir firma bölgede çalışmalara başlamadı.