GÜMÜŞKUM TEHLİKE ALTINDA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÜMÜŞKUM TEHLİKE ALTINDA!


 

Mezitli Gümüşkum ( 100. Yıl ) Tabiat Parkı için hazırlanan uygulama planına itiraz geldi. Planın doğa katliamına neden olacağı endişesini paylaşan uzmanlar, plana dava açacaklarını söylediler.

SONER AYDIN

TMMOB Mimar Odası Mersin Şubesi kentin tek doğal bölgesi ve deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan, Mezitli Gümüşkum ( 100. Yıl ) Tabiat Parkı için hazırlanan1/5 bin ve 1/1000 Ölçekli Nazım İmar Planına tepki gösterdi. Oda adına açıklama yapan mimar Esra Şahin Burat, söz konusu planının sürdürülebilir koruma kanununa aykırı olduğunu söyledi.

“‘KORUMA PLANI’ HİÇE SAYILIYOR”

Hazırlanan planların, uluslar arası koruma kanunlarını ihlal ettiğini savunan Burat, “Tabiat parkının gelecek kuşaklara aktarılmasını olanaksız hale getiren kararlar içerdiği tarafımızca tespit edilmiştir. Tabiat Parkı’nda halen, tam da kaplumbağa yumurtlama ve yumurtadan çıkma döneminde, yuvaların hemen yanı başında düğün ve eğlence organizasyonları yapılmaktadır. Yuvalama kumsalının bir bölümünün topoğrafyası ve bitki örtüsü tahrip edilerek dümdüz edilen ve üzeri yeşil plastik örtüyle kaplanarak bir ‘açık hava düğün salonuna’ çevrilen bu alan, Tabiat Parkı’nın ilk 65m’lik bandında, yani hassas koruma gerektiren ve Koruma Genelgesi uyarınca ‘I. Koruma Bölgesi’ olarak işaretlenmesi gereken kısımdadır. Uygulama Planı, uymak zorunda olduğu Kaplumbağa Koruma Genelgesine uymadığı gibi, yine bu Genelgeye uymadan hazırlanmış olan Gümüşkum Tabiat Parkı Gelişim Planını temel almıştır. Bu nedenle Uygulama Planı, askıya çıkarıldığı haliyle şu ana kadar yapılmış olan ve mevzuata aykırı planlamayı meşru kılacak, doğal bir değerin kazanç kapısına dönüştürülerek tahrip edilmesinin hukuki zeminini oluşturacak ve hataları düzeltmek yerine güçlendirecektir. Oysa alan için yapılacak planın, mevcut yönetmelik ve koruma genelgelerine uygun olması, kamu yararı ve çevre koruma bilinci taşıması, bilimsel bir çerçevede hazırlanması gerekmektedir. Bu kapsamda planın yeniden ele alınarak kıyı kenar çizgisi altında kalan alanın tümünün2009/10 sayılı Deniz Kaplumbağalarının Korunması Genelgesi kapsamında ‘Koruma Bölgesi’ olarak işaretlenmesi ve gürültülü, tahrip edici, kirletici, ışık yayan her türlü faaliyetin kesin hükümlerle engellenmesi gerekmektedir” dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA