“ÇİFTÇİYİ PİYASAYA KARŞI KORUYOR MUSUNUZ?” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÇİFTÇİYİ PİYASAYA KARŞI KORUYOR MUSUNUZ?”


 

Milletvekili Turan, TBMM’yi soru yağmuruna tutarak iktidarı tarım politikaları konusunda eleştirdi. Turan, bakanlığa “Çiftçileri piyasaya karşı koruyan çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?” sorusunu yöneltti.

Haber Merkezi 

Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Konya’da hayvancılıkla uğraşan çiftçilerle görüşerek çiftçilerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.  
Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan Konya’daki çiftçilerin sorunlarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi. Turan önergesinde, “Konya’da hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiler, hükümetin tarım politikalarını eleştirerek Tarım Bakanlığının artan maliyetler karşısında, çiftçileri koruyan politikalar geliştiremediğini bizzat bana ifade ettiler. Ekonomik krizin etkisiyle artan yem, mazot ve diğer maliyetler Konya gibi Türkiye’nin pek çok yerinde hayvancılığı bitirme noktasına getirmiştir. Hayvancılıkla ilgili girdi fiyatları geçen seneye kıyasla yüzde 100 artmıştır. Geçen sene 40 lira olan bir çuval yem, bu sene 80 liraya çıkmıştır. Çiftçilerin yaşadıkları sorunların başında et fiyatının çiftçinin üretim maliyeti değerinden daha düşük olarak belirlenmesidir. Konya’da geçimini hayvancılıkla sağlayan çiftçiler, bu seneki üretimde et fiyatının 32 lira olarak belirlenmesi durumunda ancak kendilerini amorti ettiklerini ifade ediyorlar. Ancak piyasa fiyatının 28-29 lira olarak belirlenmesi çiftçilerin zararına üretim yapması neden olmaktadır. Tarım Bakanlığına bağlı Et ve Süt Kurumu et alım fiyatını 30 lira olarak belirlerken, çiftçiye ödemeyi ertelemeli olarak yapmaktadır. Dolayısıyla çiftçiler Et ve Süt Kurumu’nun bu fiyat politikasına karşı piyasa fiyatını kabul etmek zorunda bırakılmaktadır. Bunların dışında hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiler hayvanlarını satacak pazar yeri bulamamaktan muzdarip. Piyasa koşullarına mahkûm edilen, geçimini hayvancılıkla sağlayan çiftçiler, artık hayvancılıkla geçimini sağlayamaz hale gelmiştir” dedi. 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR
Milletvekili Turan’ın önergesinde şu sorular yer soruldu: “Hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçilerin içinde bulundukları olumsuz koşullara binaen Bakanlığınız tarafından çiftçileri piyasaya karşı koruyan çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
Hayvancılık yapamayacak durumda olan çiftçileri üretime katacak bir stratejiniz var mıdır?
Son beş yılda hayvancılıkla uğraşmayı bırakan çiftçi sayısı ne kadardır? Bu çiftçilerin illere göre dağılımı nedir? 
Et ve Süt Kurumu’nun fiyat politikasını ve sonradan ödemeli uygulamasını çiftçilerin lehine düzenlemeyi düşünüyor musunuz?
Et ve Süt Kurumu’nun çiftçileri mağdur eden düzeyde fiyat belirlemesinin gerekçeleri nelerdir? 
Çiftçileri, girdilerden üretimin son aşamasına kadar mağdur eden piyasa koşulları, tarım politikalarınızın bir sonucu mudur?”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA