CARETTA CARETTALAR ŞEZLONGLARIN ARASINA YUVA YAPIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CARETTA CARETTALAR ŞEZLONGLARIN ARASINA YUVA YAPIYOR!


 

Koruma altındaki Anamur kumsalında bazı işletmelerin sahili işgal etmesi nedeniyle Caretta carettalar, şezlongların ve şemsiyelerin arasına yuva yapmak zorunda kalıyor.

SONER AYDIN
Nesli tehlike altında bulunan Caretta caretta deniz kaplumbağalarının bir kısmı, Haziran ayı başlarında Mersin sahillerine ilk yumurtalarını bıraktılar.  Bu yumurtaların bırakıldığı yuvalardan Ağustos başı ya da Temmuz sonu itibariyle, yavrular çıkarak denize ulaşacaklar. Ancak hala yuvalama devam ettiği için,  yavru çıkışı Eylül ayı sonuna kadar devam edecek. 
Endemik bitkilerden biri olan kum zambaklarının da yetiştiği yaklaşık 13 kilometrelik sahil şeridiyle Anamur’u yuvalama alanı olarak seçen deniz kaplumbağalarının, yaban hayatına saygısı olmayan işletmecilerle başları dertte. Çevrecilerin yaptığı açıklamalara göre; limanın doğu tarafındaki bir çok çay bahçesi işletmesinin olduğu gibi, limanın batı tarafındaki plaj ve lokanta işletmeciliği yapan Atalay, 06, Mavi Ay Çay Bahçeleri ile Apollo Disco, Ünlüselek Otel, Aslıhan Motel, Efsane Lokantası gibi işletmeler başta olmak üzere bazı işletmeler, neredeyse denize 3-5 metre mesafede şemsiye, şezlong, masa ve sandalye, Arap çardakları koymak suretiyle kumsalı işgal etmiş durumdalar. Bu işletmeler,  gece de dahil olmak üzere, ışıklandırma ve gürültü yapmak, kaplumbağalar yokmuş gibi davranmak suretiyle  plaj faaliyetlerini sürdürmektedirler.  Hatta Aslıhan Motel, Ünlüselek Otel, Atalay ve Mavi Ay Çay Bahçeleri  ile  Efsane gibi bazı işletmelerce, yuvalama kumsalında geceleri düğünler bile yapılmaktadır. Özellikle Aslıhan Motel’de, denize çok yakın mesafedeki kumsala konulan tahtaların üstünde gelin ve damadın yürüyeceği şekilde düzenekler kurularak bol gürültülü ve ışıklı düğünler yapılmakta, havai fişekler patlatılmaktadır. Bu işletmelerin bir çoğu, gündüz kumsalı sulayarak sertleştirmekteler; geceleyin ise sahilde ateşler yakılarak, ışıklandırma ve gürültü yapılarak deniz kaplumbağalarının sahile çıkmasına engel olmaktadırlar. Geçtiğimiz yıllarda Mavi Ay adlı işletmenin önünde bir çok yuva olmasına rağmen, bu yıl her nedense tek yuva dahi bulunmamaktadır. Caretta caretta deniz kaplumbağalarının yoğun biçimde yumurta bıraktığı kumsallardan biri olan Anamur kumsalındaki işletmeciler tarafından, deniz kaplumbağaları kovulmak istenmektedir . Geceleyin yumurta bırakmak için sahile çıkan kaplumbağalar, kumsaldaki şezlong, şemsiye, masa, tüllü çardaklar ve sandalyelerle karşılaşıp, yumurta bırakmaktan vazgeçebiliyorlar. Tüm uyarılara rağmen işletmecilerin, şezlongları, çardak ve masalar ile şemsiyeleri yuvalardan uzağa çekmemesi nedeniyle, yumurta bırakmak için gelen kaplumbağaların korkarak kaçmaları bir yana, uzmanlarca da dile getirildiği üzere, şemsiyeler, tüllü çardaklar ve şezlonglar nedeniyle mevcut yuvalara bırakılan yumurtaların olgunlaşma süreci olumsuz etkilenmekte ve dahi yavruların cinsiyetleri değişmektedir. Uzmanlarca, işletmeciler tarafından sürekli olarak ıslatılan kumsaldaki bazı yuvalardan, yumurtaların çürümesi nedeniyle yavru çıkışı dahi olmayacağı da dile getirilmektedir. Çürümeseler bile kumsala çok ayak basılması ve aşırı sulama nedeniyle üstündeki kumların sertleştiği yuvalardaki yumurtalardan yavruların çıkmaları mümkün olmayacaktır.
ÇEVRECİLER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAYA HAZIRLANIYOR
Söz konusu işletmelerle birlikte Karaağaç sahilindeki yuvalama kumsalına plaj ve mesire alanı yapmaya dönük çalışmalarını durdurmayan Belediye’ye de tepki gösteren çevreciler, öncelikle Belediye’nin, iki farklı bakanlık tarafından verilen durdurma kararlarına uymasını ve habitat tahribatı yarattığı sahayı rehabilite etmesini; diğer işletmelerin ise şezlong, çardak, masa, sandalye ve şemsiyelerini geriye çekmelerini, geceleyin sahilde düğün ve müzik yapmak gibi gürültülü,ışıklı aktivitelerin sonlandırılmasını, kumsalın ıslatılmamasını, deniz kaplumbağalarının üreme hakkına saygı duyulmasını  istiyorlar. İşletmeler ve durdurma kararlarına uymayan Anamur Belediyesi ile görevini gereği gibi yapmayan Milli Parklar ve Doğa Koruma Şefliği hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan çevreciler,  vatandaşlara yönelik olarak da, “Doğaya saygısız işletmecileri sizler de uyarınız. ‘Denize ulaşmak için, biz biraz daha fazla yürümeye razıyız, bunları geri çekin. Değilse buraya gelip sizlere para kazandırmayız’ diyerek tepki gösterin çağrısında bulundular. 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA