YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ !


 

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı Haziran ayında bir önceki yıla göre %21 artarak 203 milyon dolar olarak gerçekleşti, taze meyve ihracatı ise değerde %85’lik pay ile ilk sırada yerini aldı.

Haber Merkezi 
 
Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, 2019 yılı Haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. 
Haziran ayında en çok katkıyı sağlayan alt ürün grubunun taze meyve olduğunu aktaran Sin, taze meyve ihracatının bir önceki yıla oranla yüzde 22 artış ile değerde 173 milyon dolar gerçekleştiğini ifade etti.  
Nejdat Sin; Haziran ayında en çok ihraç edilen yaş meyve sebze ürünlerinin ilk üç sırasında sırasıyla kiraz-vişne, şeftali ve kayısı meyvelerinin yer aldığını belirterek,  onları domatesin takip ettiğini belirtti.
Verimli toprakları ve ılıman iklime sahip olması sayesinde çok sayıda meyvenin yetiştiği bir meyve cenneti olan ülkemizin haziran ayı yaş meyve ihracat yıldızının değerde yüzde 59’luk pay ile ‘kiraz –vişne’ olduğunu belirten Sin, Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yapılan koordineli çalışmalar kapsamında Çin’e yapılan kiraz ihracatında soğuk uygulama yöntemine alternatif olarak fumigasyon uygulaması girişimlerinin olumlu sonuçlandığını söyledi. Güney Kore ile ülkemiz arası gerçekleşen kiraz ihracatı görüşmelerinde ise anlaşma noktasına gelindiğini ve Tayvan için çalışmaların hali hazırda devam ettiği belirtti. Ayrıca Sin, yaş meyve sebze ihracat değerlerimizde emeği geçen bütün sektör paydaşlarına özveri ve çabalarından dolayı teşekkürlerini iletti.
 
TÜRKİYE YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINA EN ÇOK KATKI SAĞLAYAN BİRLİK YÜZDE 45’LİK PAY İLE YİNE AKİB OLDU!
Ayrıca yılın ilk yarısını bir ihracatçı gözüyle de değerlendiren Başkan Sin; Türkiye yaş meyve ve sebze sektöründe koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği kanalıyla yapılan yaş meyve ve sebze ihracatının değerde yüzde 45’lik payla 436,7 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca yılın ilk altı aylık narenciye ihracatında tüm İhracatçı Birlikleri arasında yüzde 80’lik pay ile en çok katkı sağlayan Birliğin AKİB olduğunun altını çizdi.
Birlik olarak yapmış oldukları çalışmaların olumlu geri dönüşlerini aldıklarını ve böylece hem ürün kalitesinin hem de ürün çeşitliliğinin arttığını belirten Sin,  Ocak-Haziran döneminde ülkemizin 61 ilinden, dünyanın 124 ülkesine ihracat yapıldığına dikkat çekti. Ayrıca en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya Federasyonu, Almanya, Irak, Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan olduğunun bilgisini verdi.
 
“TEK PAZARA BAĞLILIĞI KIRMALIYIZ!”
Tek pazara bağlılığı kırmayı önemsediklerini ifade eden ve bunun için AKİB olarak özveriyle çalıştıklarını ifade eden Sin; “İhracat değerlerimizin artışı ve ihracat pazar yelpazesini genişletmek amacıyla sektörün önünü açacak etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz, yaş meyve sebze sektörü hedeflerimizin gerçekleşmesi içinse ihracatçılarımızın daima yanındayız. İlerleyen ihracat sezonlarında hepimizin yüzünü güldürecek ihracat rakamlarına hep birlikte imza atmayı temenni ederim.” diyerek sözlerini bitirdi. 

   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA