YÜKSEK VERGİ SAHTE İÇKİYİ PATLATTI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YÜKSEK VERGİ SAHTE İÇKİYİ PATLATTI!


 

Yüksek vergi sahte içkiyi patlattı! Mersin’de son bir haftada "metil alkol zehirlenmesi" şüphesiyle farklı hastanelere kaldırılan 21 kişiden 5’i hayatını kaybetti. Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nden, “Yüksek vergiler nedeniyle kaçınılmaz son” açıklaması geldi!

HEDİYE EROĞLU

Türkiye’de alkollü içecek satış ve servisinde yaygın biçimde sahtecilik yaşanıyor. Birçok tehlikeli maddenin yanı sıra özellikle karışımda kullanılan metil alkolün vücutta yarattığı toksik maddeler körlüğe hatta ölüme bile yol açıyor.
Yetersiz denetim, tüketici bilinçsizliği, yasal üretim ve satıştaki yüksek vergi ile kaçak içkideki düşük fiyat sahte ürünlerin kullanılmasında etkili olan sebeplerden. Tekstil, kozmetik ve teknoloji gibi çoğaltabileceğimiz alanlarda sahte ürünler yaşam kalitesini düşürürken, sahte alkolün kullanılması ise ölüme varan sonuçlara doğurabiliyor. Etil alkol yerine odun alkolü olarak da bilenen metil alkolün kullanıldığı sahte içki, tüketildikten sonra enzimler tarafından yakılarak vücutta toksik maddelerin açığa çıkmasına neden oluyor.

21 KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU
Son olarak Mersin'de bir haftada 21 kişi, ‘metil alkol zehirlenmesi’ şüphesiyle Toros Devlet Hastanesi, Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile kentteki özel bir hastanede tedavi altına alındı. Hastanelerde yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören 5 kişi yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Başvuranlardan 5'i taburcu edilirken, 11'inin ise hastanelerdeki tedavilerinin sürdüğü bildirildi.
Mersin İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada da kentteki hastanelerin acil servislerine zehirlenme beyanıyla toplam 21 kişinin müracaat ettiği belirtilerek, "Son günlerde ilimiz genelinde hastanelerin acil servislerine zehirlenme beyanıyla müracaat eden toplam 21 vatandaşımıza yapılan ilk müdahaleleri sonrasında metanol zehirlenmesi teşhisi konulmuştur." ifadesi kullanıldı.
Olaylarla ilgili Asayiş Şube ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube müdürlükleri ekiplerinin 4 iş yerinde arama yaptığı bildirilen açıklamada, gözaltına alınan 4 şüphelinin "olası kast ile adam öldürmeye teşebbüs" suçundan adliyeye sevk edildiği bildirildi.
Zanlılardan birinin savcılıkça, diğer 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı aktarıldı. 

KAÇINILMAZ SON!
Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada yüksek verginin sahte içkiyi patlattığını ve kaçınılmaz son olarak da ölümlerin yaşandığını açıkladı. 
Tekel ürünlerine yapılan zammın sahte içkinin artmasında başlıca faktör olduğunu ve son 5-6 yılda yükselen fiyatlar ile kaçak alkol üretim ve tüketiminin arttığını dile getiren Değirmenci, “Hem kendisi için hem de ticari amaçlı sahte alkol üretimi arttı. Ancak her ne kadar kendisi için üretim yapanlar bir nebze dahi olsa masum olsa da bu işin ticaretini yapanlar olayı bambaşka bir yere çekti. Ticaret yapıp, kar edecekleri bir fırsat olarak gördüler” dedi. 

“DENETİMLER YETERSİZ, FİYATLAR DÜŞÜRÜLMELİ”
Sahte alkol üretiminde metanolün en önemli hammadde olduğunu ve bu ürünün de tarımdan sağlığa pek çok tarafından kullanıldığı için erişiminin kolay olduğunu belirten Başkan Değirmenci, “Muhtemelen metil alkolden yapılan alkolün üretimi sırasında yapılan yanlış uygulamalar veya kar amacı güdülmesinden dolayı ölümler kaçınılmaz oluyor. Özellikle sın yıllarda bu durum çok daha gözle görülür. Özellikle Emniyet ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrolleri önemli ama olaylar unutulduğunda denetimlerin zaman zaman gerilemesi ile söz konusu oluyor. 
Ancak tabi bu durumun önüne sadece denetimlerle geçmekte mümkün değil. Tüm özel tüketim ürünlerinde vergiler düşürülmeli. Siz bir ürünün fiyatını çok yükseklere çekerseniz taklitleri arttırırsınız. 
Buna bağlı olarak denetimlerde arttırılmalı” diye konuştu.
Değirmenci, Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak olayın takipçisi olduklarını da sözlerine ekledi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA