“ÇALIŞMALARI DURDURUN!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÇALIŞMALARI DURDURUN!”


 

Anamur Sahili’nde deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanlarında yapılan tahribata çevrecilerden tepki geldi. Sahildeki çalışmaların derhal durdurulmasını isteyen çevre örgütleri, bakanlığı göreve çağırdı.

SONER AYDIN 

MHP’li Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç tarafından deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarında başlatılan çalışmalara tepkiler sürüyor. Sahile iş makineleri ile girerek yüzeydeki kumu sıyıran belediye ekipleri, şimdi ise kumsalda ağaçlandırma çalışması başlattı. Tüm itirazlara rağmen geri adım atmayan Anamur Belediye Başkanı Kılınç hakkında suç duyurusunda bulunulurken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da çağrı yapıldı.

 “YUVALAR ZARAR GÖRDÜ”
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile Akdeniz Kaplumbağaları ve Doğa Koruma Derneği (AKKAP) üyeleri gazeteciler cemiyetinde bir araya gelerek Anamur Sahilinde yaşanan tahribata tepki gösterdi. İlk olarak AKKAP adına açıklama yapan Öğr. Gör. Dr. Aşkın Hasan Uçar, Anamur’un Türkiye’deki koruma altında olan 21 deniz kaplumbağası yuvalama alanları içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Anamur’un yaklaşık 13 kilometrelik kumsalı ile Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listede yer alan ‘Zarar görebilir’ (VU: Vulnerable) statüsünde olan Caretta caretta (İribaş Deniz Kaplumbağası)’nın en önemli yuvalama alanlarından biri olduğunu belirten Öğr. Gör. Dr. Uçar, “Bunun yanında Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) ve Kum zambaklarının (Pancratium maritimum) da yaşam alanıdır. Aynı zamanda Mamure Kalesi ve Anamurium Antik Kenti I. derecede doğal sit alanıdır. 1988 yılından bugüne kadar yapılan çalışmalar ile buradaki yuva sayılarının 1000’lere vardığı defalarca gösterilmiştir. Ayrıca bizzat doktora tezimi bu kumsallarda yaptığım için çok yakinen kumsalın bütün özelliklerine hakim durumdayım. Anamur Kumsalı’nın çok önemli olduğu, ulusal ve uluslararası anlaşmalarla korunması taahhüt edilmesine rağmen Anamur Belediyesi tarafından 31Mayıs tarihinden bu yana yuvalama kumsalı içinde kalan Cerenler Mevkiinde ‘Belediye Piknik ve Mesire Alanı’ düzenlemesi yapılmaktadır. Derneğimizce yuvalama kumsalında belediye tarafından iş makinesi sokularak düzenlemeler yapıldığı tespit edilmiştir. Yapılan düzenlemeler ile mevcut yuvalar zarar görmüş ve alanın kumul yapısı bozulmuş olduğu için yumurta bırakma ve yuvalardan yavru çıkışı söz konusu olamayacaktır. Yapılan bu müdahale kıyı-kenar çizgisine aykırı olduğu gibi deniz kaplumbağaları ile ilgili genelgeye de aykırıdır” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DE SAHİLDE ÇALIŞMA YAPIYOR!”
Öte yandan Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından da 06 Mayıs tarihinde Pullu Tabiat Parkı ile Mamure Kalesi arasında kalan kesimde ve Ören mevkii civarında iş makinesi ile kumsal düzenleme çalışması yapıldığını kaydeden Öğr. Gör. Dr. Uçar, “Anamur Kumsalı’nda yuvalama sezonu olan Mayıs ile Eylül ayları arasında yapılacak düzenlemeler ve daha sonra alanı tahrip edecek işlemler deniz kaplumbağalarının hayatını tehdit etmektedir. Deniz kaplumbağalarının yaşam ortamlarının korunmasını ulusal ve uluslararası sözleşmelerle ülke olarak taahhüt etmemize rağmen bu yasa ve kurallara ters düşülmüştür.  Anamur deniz kaplumbağaları yuvalama alanının ve canlıların zarar görmesinin engellenebilmesi için, gelecek için, korunabilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için konuya ilgili bütün yetkilileri göreve davet ediyoruz. Özellikle bu yıl Mersin’de deniz kaplumbağaları yuvalama alanlarında tahribat Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı kumsalı ile başlayıp, Anamur ve Kazanlı kumsalları ile devam etmektedir. Yıllarca verilen emeklerin boşa gitmemesi, canlıların ve doğanın korunabilmesi için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz” diye konuştu.

“PARKLARDAN AĞAÇ SÖKÜP SAHİLE DİKİLDİ”
MERÇED adına konuşan Kenan Hoplar da Uluslararası sözleşmeler ve iç hukuk kuralları ile korunan yaklaşık 13 km’lik Anamur sahilinin Karaağaç Mevkiindeki kumsalında çalışma yapan sorumluların cezalandırılması için Anamur Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunulduğu bilgisini verdi. Tahrip edilen sahanın bilimsel verilerden yola çıkarak yasal koruma altına alındığını belirten Hoplar, “Nitekim  Bayram tatilinin sona ermesinin ardından, bakanlık yetkililerince  kumsalda yapılan inceleme sonrasında yeni kaplumbağa yuvaları bulunup işaretlenmiş, yapılan kıyı tahribatı belgelenerek  ağır iş makineleri ve kamyonlar sahadan çıkartılmıştır.  Buna rağmen Anamur Belediyesi durmamış ve bakanlık yetkilileri sahadan ayrılır ayrılmaz tekrar kumsal tahribatına devam etmiş ve denize 30-35 metredeki kum ve kumul alanın üstüne serilen toprakta tutmayacağı ve yaşamayacağı kesin olan ağaçlar, şehir içindeki parklardan ve sokaklardan sökülüp getirilerek sahaya dikilmiştir. Bize göre bunun nedeni, kumsalın üzerine dökülen tonlarca toprağı kaldırmamak ve buradan götürülen kumu geri getirerek sahayı rehabilite etmekten kurtulmaktır. Yasal koruma altındaki bu kumsalda, kıyıya 65 metre mesafede ağaç dikimi dahi yasak olduğu halde dikilen ağaçların arazözle sulanarak yaşatılmaya çalışılması korkunç bir durumdur. Şu anda deniz kaplumbağalarının üreme dönemidir.  Orman Bakanlığının 2009/10 sayılı genelgesi uyarınca bu dönemde sahilde ışıklandırma yapmak yasak olup, iyi niyetli temizlik faaliyetleri bile izne tabi iken Anamur Belediyesince habitat tahribatına yol açacak şekilde başlatılan ve durdurma kararına rağmen sürdürülen bu çalışma hukuka olduğu kadar bilime de aykırıdır. Ne yazık ki gelen haberlere göre Anamur Belediyesi dün itibariyle tekrar sahaya inerek kumsalın üstüne dökülen toprağı yine ağır iş makinalarıyla sürmüş ve çim ekme hazırlığı başlatmıştır.  Ayrıca kurumaya yüz tutan ağaçları günlerdir arazözlerle sulayarak habitat tahribatını sürdürmektedir. Aldığımız duyumlara göre dün itibariyle bu kez de Milli Parklar ve Doğa Koruma Mersin İl Müdürlüğü yetkililerince Anamur Belediyesine durdurma kararı tebliğ edilmiştir. Ancak hala konuyla ilgili olarak ne Anamur Belediyesi ne de ilgili Bakanlıklar tarafından resmi bir açıklama yapılmamaktadır” şeklinde konuştu.

“BİLİM İNSANLARININ GÖRÜŞLERİ TÜM KURUMLARCA DİKKATE ALINMALI”
Anamur Belediyesi’ni kumsalı piknik ve mesire alanı yapmaya dönük tavrından vazgeçmeye çağıran Hoplar şunları söyledi: “Bize göre, bu hukuk ve bilim tanımaz tavrın bir an önce durdurulması  ve yetkililerce kamuoyunun  bilgilendirilmesi gereklidir. Ayrıca kumsalın üzerine dökülen toprağın kaldırılması, alınan kumun yerine geri dökülmesi ve burada yaşaması mümkün olmayan ağaçların acilen söküldükleri yerlere taşınmasından sonra sahanın rehabilite edilmesi zorunludur. Bu konuda açıklamalar yapıp ilgili makamlara dilekçeler gönderen bilim insanlarının görüşleri tüm kurumlarca dikkate alınmalıdır.  Aksine durumda Dünya kamuoyunda da etki yaratan bu olay nedeniyle yaşayacağımız utanç sürecektir. Bilinmelidir ki nesli hızla tükenmekte olan ve denizlerin dinozorları olan Caretta Caretta deniz kaplumbağaları ile yumuşak kabuklu Nil kaplumbağaları Dünya mirası canlılardır ve deniz ekosisteminin vazgeçilmezleridir ve onları korumak hepimizin görevi ve sorumluluğudur. Hukuk ve bilim tanımadığı gibi ilgili bakanlıkların durdurma kararlarını da tanımayan ve bu sabah itibariyle dahi sahada çalışmayı sürdüren Anamur Belediyesinin, ülkemizin en yetkili kişisi olan sayın Cumhurbaşkanımızca durdurulması gerekliliği ortadır.
Mücadelemiz bundan sonrada çok etkin bir şekilde devam edecektir. Mersin ve Anamur halkını yaşam alanlarını korumak için mücadele etmeğe davet ediyoruz.”

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA