İŞÇİLER KIDEM TAZMİNATI HAKKINI İSTİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞÇİLER KIDEM TAZMİNATI HAKKINI İSTİYOR


 

DİSK Genel-İş Şube Başkanı Göksoy, kıdem tazminatının fona devredilmesi girişimine tepki gösterdi.

SONER AYDIN

Mersin’de bir araya gelen DİSK Genel-İş üyesi işçiler, kıdem tazminatı hakkının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından fona devredilme çalışmalarını protesto etti. Özgür Çocuk Parkı’nda toplanan işçiler adına konuşan Şube Başkanı Kemal Göksoy, krizin faturasının emekçilere kesilmek istendiğini savundu.

“TEHLİKELİ PLANDA NELER VAR?”
Açıklamasına 15-16 Haziran işçi direnişinde yaşamını yitiren işçileri anarak başlayan Göksoy, “1970’te çıkartılmak istenen bir yasayla DİSK’i yok etmek isteyenlerin karşısında dikilen 15-16 Haziran direnişçilerini, sendikal hakları için bedel ödeyen işçileri mücadelemizde yaşatacağız. Bugün de işçilerin hakları ciddi tehditler altında. Ülkemizde ekonomik kriz etkisini artırıyor. İşsizlik Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyor, zamlar ücretlerimizi eritiyor. Ülkeyi yönetenler halkın bu acil sorunlarından uzak. Krizin faturasını emekçilere kesecek, işçilere ve halka daha fazla yük getirecek önlem paketi için ise İstanbul’daki seçim bekleniyor. İşçi haklarına yönelik ciddi tehlikeler içeren ‘Dönüşüm Adımları’ 10 Nisan 2019’da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından ilan edildi. Peki bu tehlikeli planda neler var? Kıdem tazminatımızın fona devredilmesi var. Bireysel Emeklilik Sigortası’nın zorunlu hale getirilmesi var. Verginin yükünün tabana, yani biz işçilere, emekçilere yıkılması var.  Bizler bugün burada bir kez daha ilan ediyoruz ki, krizde korunması gereken bir avuç patron değildir, krizde korunması gereken işçilerdir, işsizlerdir, emeklilerdir, dar gelirli halkımızdır. Bugün burada bir kez daha ilan ediyoruz ki kıdem tazminatı hakkımıza el uzatılmasına Türkiye işçi sınıfı asla ve asla izin vermeyecektir. Kıdem tazminatının fona devri adı altında kurulan tezgahı işçiler bilmektedir. Kıdem tazminatının fona devriyle tazminat işveren sorumluluğu olmaktan çıkacak, işten çıkarmalar kolaylaşacaktır. Kıdem tazminatının fona devri ile işçileri işten çıkarmak neredeyse bedava hale gelecek, biz işçilerin önemli bir iş güvencesi dayanağı ortadan kalkacaktır. Kıdem tazminatının fona devri işsizliği daha da artıracaktır. Kıdem tazminatının fona devri sonucu, tazminat son ücret üzerinden hesaplanmayacak. Yani fon sistemiyle alacağımız tazminatın miktarı azalacaktır. Bugün işten çıkarıldığımızda, haklı fesih yaptığımızda, kadın işçiler evlendiğinde, erkek işçiler askere gittiğinde tazminat alabilmekteyiz. Kıdem tazminatının fona devriyle tüm bu hakların kırpılması amaçlanmaktadır” dedi.

“CEBİMİZE UZANAN ELİ DURDURACAĞIZ”
Kıdem tazminatının fona devredilmesinin daha önce de defalarca gündeme getirildiğini dile getiren Göksoy, “Ancak bizler buna izin vermedik. DİSK’in mücadelesiyle, işçi sınıfının direnişiyle bu girişimleri durdurduk. Bugün buradan bir kez daha uyarıyoruz: Eğer kıdem tazminatına el uzatmaya kalkarsanız, karşınızda 15-16 Haziran ruhuyla direnen DİSK’i bulacaksınız. Kıdem tazminatını bedeli ne olursa olsun savunan işçileri bulacaksınız!  
10 Nisan’da açıklanan plandaki bir başka tehlikeli adım da şu: Diyorlar ki, kıdem tazminatını fona devretmekle kalmayacağız, bu fonu Bireysel Emeklilik Sistemiyle entegre hale getireceğiz ve BES’i zorunlu hale getireceğiz.  Kısacası iktidar, Zorunlu BES ile tüm ücretlilerimizden her ay kesinti yapmak istiyor. Peki bu parayı ne yapacaklar. Bu fon ile ‘finansman ihtiyacını’ karşılayacağız diyorlar. Bu kaynağı yağmalayacaklar, sermayeye aktaracaklar, bankalara aktaracaklar. Kriz koşullarında alım gücü oldukça düşen ücretlerimizden yapılacak kesintilerle, bankaların, patronların kurtarılması kabul edilemez. Cebimize uzanan bu eli durduracağız. Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkımız başta olmak üzere tüm haklarımız için birliğimizi pekiştirelim, mücadelemizi büyütelim” diye konuştu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA