SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN!


 

Sualtında ve kıyılarda doğal, tarihi ve kültürel değerleri araştırma ve koruma çalışmaları yapan Su Araştırmaları Derneği (SAD) Anamur sahilinde yapılan tahribatın incelenip sorumlular hakkında işlem yapılması için çağrı yaptı.

SONER AYDIN

MHP’li Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç’ın deniz kaplumbağalarının yuvalama alanına ‘piknik alanı’ kurma girişimine tepkiler artıyor. 1994’ten bu yana denizlerde, sualtında ve kıyılarda doğal, tarihi ve kültürel değerleri araştırma ve koruma çalışmaları yapan Su Araştırmaları Derneği (SAD) Mersin Valiliğini göreve davet etti. Koruma altındaki bölgede yapılan çalışmalarla ilgili inceleme yapılmasını talep eden Dernek Başkanı Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, 1. Koruma Bölgesi içinde kalan kumsalın doğal yapısının bozulduğu ve geri dönüşü olmayacak şekilde habitat tahribatına doğru ilerlediği söyledi.

“DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLAR VERİLİYOR”
Anamur Kumsalı’na belediye damperli kamyonları vasıtası ile büyük miktarlarda toprak dökülerek habitat tahribatı meydana getirildiğini dile getiren Doç. Dr. Varinlioğlu, “Malumlarınız olduğu üzere, Anamur Kumsalı Türkiye’nin en önemli su kaplumbağaları üreme alanlarından biridir. Toplamda 21 üreme alanından biri olan Anamur Kumsalı’nda Anamur Belediyesi’nin yaptığı çalışmanın içeriği bilinmemekle birlikte doğa koruma üzerine Bern, Barselona ve biyolojik çeşitlilik başta olmak üzere taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuata aykırılıklar olduğu kesindir. Nitekim Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 2009 tarihli Deniz Kaplumbağalarının Korunması Genelgesi kapsamında kaplumbağaların yuvalama bölgesi olan 1. Koruma Bölgesinde kum çıkarılamaz, kumulların yeri değiştirilemez, ağır araçla kum temizliği yapılamaz ve 3621 sayılı Kıyı Kanunun 6. Maddesine göre de dolgu ve kurutma yoluyla arazi kazanılamaz. Bölgede çekilen fotoğraflardan anlaşılacağı üzere, bariz şekilde Anamur Kumsalı’nın yuvalama alanını içeren ve genelge kapsamında 1. Koruma Bölgesi içinde kalan kumsalın doğal yapısının bozulduğu ve geri dönüşü olmayacak şekilde habitat tahribatına doğru ilerlediği görülmektedir. Ülkemizde su kaplumbağaları üzerine çalışan bilim insanlarının çalışma verilerine göre Anamur Kumsalı İri Başlı Deniz Kaplumbağası Caretta caretta, yeşil deniz kaplumbağası ve yumuşak kabuklu kaplumbağası tarafından üreme alanı olarak kullanmaktadır. Bu kumsalda oluşan tahribat şüphesiz bu kaplumbağa türlerinin popülasyonunu olumsuz etkileyecektir. Bahsi geçen türlerin habitat gereksinimi olarak üreme alanları doğallığını koruyan kumullar ve kumsallardır. Bu durum kumsalların insanlar tarafından yüzmek, dinlemek ve gezmek için kullanamayacağı anlamına gelmemektedir. Ancak doğal alanın temel özelliklerinin bozulması alanın zarar vermeden insanlar tarafından kullanılmasından oldukça ayrı bir kavramdır. Nitekim bu tipteki önemli üreme alanlarında koruma kullanım dengesinin nasıl düzenleneceği ilgili Deniz Kaplumbağalarının Korunması Genelgesi’nin Ek-1’inde açık bir şekilde ifade edilmiştir. Tür koruma yerine habitatın bütüncül korunmasına inanan bir STK olarak Anamur Kumsalı’ndaki mevcut yasa ihlallerinin ivedilikle yerinde incelenmesi, söz konusu habitat tahribatının durdurulması ve sorumlular hakkında idari işlem başlatılması istiyoruz” diye çağrı yaptı.   


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA