YAŞ MEYVE SEBZEDE LİDER AKİB | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YAŞ MEYVE SEBZEDE LİDER AKİB


 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) yaş meyve ve sebze ihracatında liderliği bırakmıyor.

Haber Merkezi 

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı Mayıs ayında 141 milyon dolar kaydedilerek, taze meyve ihracatı değerde yüzde 55’lik pay ile ilk sırada yerini aldı.
Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Mayıs ayındaki en çok katkıyı sağlayan alt ürün grubunun 77 milyon dolar ile taze meyve ihracatı olduğunu, taze meyveyi takip eden taze sebze ihracatının ise yüzde 37’lik pay ile 52 milyon dolar kaydedildiğini ve sezon sonuna yaklaşılan narenciye ihracatının ise 10,2 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. 
Mayıs ayında yaş meyve ve sebze sektör ihracatında emeği geçen bütün ihracatçılara teşekkürlerini bildiren Sin, yılın beşinci ayında en çok ihraç edilen ürünlerin kiraz-vişne, domates, şeftali, biber ve kayısı olduğu bilgisini verdi.  
Yılın ilk beş aylık dilimini bir ihracatçı gözüyle değerlendiren Başkan Sin; Türkiye yaş meyve ve sebze sektöründe koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği kanalıyla yapılan yaş meyve ve sebze ihracatının değerde yüzde 49’luk payla 375,4 milyon dolar kaydedildiğini belirtirken,  yılın ilk beş aylık narenciye ihracatında tüm İhracatçı Birlikleri arasında yüzde 80’lik pay ile en çok katkı sağlayan Birliğin de AKİB olduğunun altını çizdi.
Son yıllarda üreticilerin ve ihracatçıların bilinçlendirilmesi kapsamında yapmış oldukları çalışmaların neticesinde ürün kalitesinin ve ürün çeşitliliğinin artığını belirten ve dünyanın 131 ülkesine ihracat yapıldığına dikkat çeken Sin, Ocak-Mayıs döneminde en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya Federasyonu, Irak, Romanya, Almanya, Ukrayna ve Bulgaristan olduğunu kaydetti.  

BAŞKAN SİN’DEN ALTERNATİF PAZAR VURGUSU 
Başkan Sin, Uzakdoğu’ya meyve ihracatını geliştirmek amaçlı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülüğünde Mayıs ayı içinde Güney Koreli Uzmanlar tarafından kiraz ürünleri özelinde teknik inceleme heyeti gerçekleştirildiğini belirtti. Heyet kapsamında Manisa, Afyon ve Antalya’daki kiraz üretim alanları ve paketleme tesisleri, yetkililerce yerinde gözlemlenerek kiraz ihracatı için önemli aşamaya gelindiğini ifade etti. 
Başkan Sin, ihracat pazar yelpazesini genişletmek amacıyla sektörün önünü açacak etkinliklere hız kesmeden devam edeceklerini ayrıca ihracatçıların ve sektörün daima yanlarında olduğunu belirterek sözlerini bitirdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA